четвер, 31 жовтня 2013 р.

Нечиста сила ― хеллоуін


Чому ви так хвилюєтесь? Хеллоуін ― не така вже страшна річ. Нехай собі діти граються! Часто можна почути ці слова сьогодні і серед нас, адже багато хто впевнений, що Хеллоуін ― зовсім не страшна річ.
Це "чудове свято", яке проникло до нас з Заходу, знаходить собі місце серед наших дітей і пропагується у навчальних шкільних закладах. Всі намагаються прикрасити шкільний клас, чи кабінет, щоб він був найстрашніший. На стінах висять черепи з черв’яками і кров’ю. Під стелею ― гірлянди чорних котів і ворон з блискучими очима. На вікнах ― прозорі великі привиди, посеред кімнати ― скелети, на столі лежить розрубана голова ляльки… І звичайно ― традиційний український гарбуз з вирізаними очима-трикутниками, носом, огидною усмішкою. А всередині запалена свічка…
 Зазвичай проводяться конкурси малюнків, оцінюється найстрашніша кімната, заполонена Дракулою, Бабою Ягою, цвинтарем з мерцями… Фантазії дитячій не має меж. Потім учні розповідають різні історії про смерть, огидні вчинки, привидів і інші "подвиги" диявольської нечисті, відьом та чаклунів…
Батьки, відправляючи дітей до школи, мабуть сподіваються, що там у душі дітей буде сіятись "добре і вічне". А там, під виглядом ознайомлення з англійською культурою у подібних заходах йде наймогутніший негативний вплив на підсвідомість і психіку дитини. І замість належного її християнського виховання дитина підпадає під вплив страшної сатанинської сили. А потім питаємо себе, звідки такий негатив закладений у свідомості наших дітей.
Очевидно, що народну англійську традицію перекручено, зроблено невірний акцент. Слово "Хеллоуін" у перекладі означає "переддень" усіх святих". І ввійшло воно ще з часів язичницьких, прадавніх кельтів. Зміст і сенс свята з часом змінювались, але незмінним залишилося зображення злих духів і їх негативний вплив на несформовану ще дитячу свідомість.
Найстрашніше, що враження від фільмів жахів та подібних "свят" можуть відгукнутися у дорослому житті, в будь-якому віці в період криз, стресів. Особливо негативно все це впливає на несформовану дитячі свідомість. І саме тому часто доводиться читати священнику дітям молитви, які не можуть спокійно спати. А згодом заронене у дитинстві зерно проросте першими зривами, психічними розладами, або бездушністю та жорстокістю. Саме це є дуже поширеним явищем серед молоді сьогодні. Статистичні дані дуже красномовні: у школах де дітей навчають магії та окультизму, залучають до різних "свят" та сект з подібними нахилами, там рівень здоров’я нижчий, ніж там, де не пропагується подібна нечисть.
Від того, що споживає душа дитини ― благе чи погане ― багато в чому залежить, якою стане людина в майбутньому.
Слова Христа Спасителя: "Я ― світло світу", необхідно завжди пам’ятати усім. Всі ми добре знаємо, що крім світла у світі існує і пітьма. І святкування хеллоуіну, це ніщо інше, як поширення окультизму. А головним завданням подібних свят ― зв’язок з потойбічним світом через контакт. Справді, дітям подобається все емоційне, яскраве, а особливо страшне, що наводить жах. Дитина ще не здатна розібратись, що "дихає" в ній: Дух Святий чи дух диявольський. Однозначно, що для душі подібні експерименти з темними силами не проходять. Вони залишають в душі свої негативні наслідки, адже образи хеллоуіну глибоко закарбовуються у дитячій душі. Дитина, немов губка, всмоктує і закарбовує всі події життя, а особливо, події, які справляють на неї величезне враження. Людська душа немов посудина не порожня, вона заповнюється добром чи злом. І від нашого з вами виховання залежить, що ми зобразимо в душі дитини: світлого ангела, чи злого демона.
Не даремно говорять в народі: "Святе місце порожнім не буває". Отож і людська душа подібними святкування навмисно заповнюється силами зла.
Отакий собі "бал сатани" сприяє тому, що біси дійсно входять в людину і вона стає бісноватою та одерживою злими силами. Біс не може увійти в людину без її дозволу, але коли людина сама спрямовується до зла, то цей бар’єр руйнується.
Життя ― священний Божий дар людині. Життя ― не гра. І ті прокляття, які лунають, завжди знаходять свого адресата. Старець Іона з Одеського Свято-Успенського монастиря пояснює нинішній сатанинський розгул у світі тим, що багато поколінь поряд з руйнуванням святинь у ХХ століття дружньо волали: "Вставай, проклятьем заклейменный…" От бездна пекла і піднялася на заклик.
Людина покликана отримати перемогу над темрявою та силами зла. І здолати це можна праведним подвижницьким життям і безперервною роботою, очищенням душі через покаяння, виконанням заповідей Божих та з допомогою Таїнств у лоні Святої Православної Церкви Христової.



31.10.13              прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар