четвер, 31 жовтня 2013 р.

Новини Православного світу


Людство наближається до демографічної катастрофи

Низький рівень народжува­ності та аборти призводять до того, що кожен рік світ недо­раховує 700 тисяч дітей, вва­жає директор зі зв'язків з гро­мадськістю Всесвітнього кон­гресу сімей (ВКС), американ­ський журналіст і юрист Дон Федер, повідомляє foma.ru.
«Зараз у світі на 6 млн. менше дітей, ніж 1990 р., і це тільки початок катастрофи. За оцінками ООН, до 2050 р. у світі буде на 240 млн. дітей менше, ніж зараз. Це результат тієї провальної політики, яку західні країни ведуть з кінця Першої світової війни», ― заявив Дон Федер на міжна­родній конференції «Захист сімейних цінностей» у Бел­граді.
На думку представника ВКС, для так званої «демографічної зими» є декілька основних причин: культивування індиві­дуалізму та егоїзму, зростаюча популярність засобів контра­цепції і велика кількість абор­тів.
«Одностатеві шлюби, про­паговані ЄС, ООН та ниніш­ньою адміністрацією США, остаточно розірвали будь-який зв'язок між шлюбом і народженням дітей», ― сказав Дон Федер. При цьому він зауважив, що сьогодні людство стикнулося з перспективою депопуляції, що раніше відбувалося лише одного разу, в XIV ст., під час епідемії чуми.
Відзначаючи важливість християнських традицій у подоланні проблеми, яка виникла, експерт підкреслив, що «країни, де церкви повні, з демонструють високий рівень зростання населення, і навпаки». «Ідеї, які ведуть до демографічної катастрофи, необхідно терміново зміню­вати, щоб у нас було майбутнє», ― зробив висновок Федер.


Предстоятель Руської Православної Церкви зустрівся з Патріархом Константинопольським

6 жовтня 2013 р. у Подгориці (Чорногорія) Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил зустрівся зі Святі­шим Патріархом Константино­польським Варфоломієм, пові­домляє офіційний сайт Мос­ковського Патрірхату. Предстоятелі Константинопольської та Руської Православних Цер­ков прибули у Чорногорію для участі в урочистостях з нагоди освячення подгорицького собору на честь Воскресіння Христового.
У бесіді, що пройшла в брат­ській і сердечній атмосфері, Святіший Патріарх Варфоломій та Святіший Патріарх Кирил обговорили питання міжправославної співпраці та взаємин між двома Патріархатами.

  
В Ізраїлі знайшли Євангельське місто

 Стародавнє місто, що існу­вало понад два тисячоліття тому, було знайдене археоло­гами на північно-західному узбережжі Галілейського моря в долині Гіносар (Ізраїль), пере­дає Седмиця.Ru. Це місто може бути давнім поселенням Далмануфа, що згадується в Єван­гелії від Марка (див.: Мк. 8:10) як місце, куди Христос приплив після чудесного насичення понад чотирьох тисяч осіб сімома хлібами й декількома рибами. Таку думку висловив Кен Дарк з університету Рідінга у Великобританії, команда якого виявила місто під час польових археологічних дослі­джень.


 У Відні пройшли ІІ Всеправославні молодіжні збори

На форум до австрійської столиці приїхали близько 500 молодих людей з різних країн, пові­домляє Седмиця.Ru. Початок зустрічі поклало богослужіння у соборі в ім'я святителя Миколая, яке очолив керуючий Австрійською митрополією Константинопольської Православної Церкви митрополит Арсеній. Йому співслужили свяще­ники різних православних общин.
Після святкового обіду учасники зустрічі роз­повіли про традиції своїх Помісних Церков.

  
Уперше за останні чотири століття пройшов архієрейський собор двох вірменських католикосатів

Архієрейський Собор за участю всіх єпископів двох вірменських Католикосатів ― Першопрестольного Ечміадзину (Вірменія) і Великого Дому Кілікійського (Ліван), а також Єрусалимського і Кон­стантинопольського Патріарха­тів пройшов 24-27 вересня у Ечміадзинському кафедраль­ному соборі (м. Вагаршапат, Вірменія), повідомляє Седмиця.Ru. Востаннє такий Собор прово­дився 1651 р. у Єрусалимі. Надалі, виходячи з історичних обставин, не вдавалося прово­дити такі збори, що уособлюють вищу владу Вірменської Церкви й наділені правом приймати рішення з питань богослов­ського та морального харак­теру.
У день відкриття Собору із промовою про значущість цієї зустрічі, а також про її цілі, місію і результати виступили обидва Католикоси.
Головним підсумком зборів єпископів стало рішення про канонізацію 1,5 млн. жертв геноциду вірмен в Османській імперії (1915 р.). Собор також затвердив єдиний для всієї Вірменської Церкви чин звер­шення таїнства хрещення, доповідає АКМЕМІА Тоday.


У Болгарії відбувся Міжправославний антисектантський форум

VI Міжнародна зустріч під назвою «Практична протидія сектам і тоталітарним культам пастирський, соціаль­ний та юридичний аспекти» пройшла з 19 до 22 вересня в монастирі великомученика Георгія Побідоносця с. Хаджидимово у Болгарії, повідомляє офіційний сайт Болгарської Православної Церкви. У конференції взяли участь понад 100 представ­ників Константинопольської, Олександрійської, Антіохійської, Єрусалимської, Руської, Сербської, Румунської, Бол­гарської, Кіпрської, Грецької, Польської та Албанської Пра­вославних Церков.
У комюніке зустрічі йдеться про необхідність розробки так­тики пастирської, соціальної та юридичної протидії діяльності різноманітних релігійних рухів і тоталітарних сект, що стрімко зростає й часто проходить з порушеннями кримінального та цивільного кодексів різних країн, прав і свобод людини.

  
Ультиматум християнам Лаосу

Чиновники району Атсапхангтхонг у південній провінції Саваннакхет Лаосу оголосили, що християни повинні або від­мовитися від своєї віри, або залишити район, повідомляє pravoslavie.by. Таким чином влада відреагувала на скаргу про масове навернення місце­вих жителів до християнства.
Християни, які проживають у цьому районі, заявили, що відстоюватимуть своє право на свободу віросповідання, яка гарантується конституцією країни.



Терористи продовжують атакувати християнські поселення Сирії

Джихадистські угруповання спробували встановити конт­роль над селом Сайєднаєю, розташованим на північ від сирійської столиці, передає Седмиця.Ru. Місцеві жителі християни, що говорять ара­мейською мовою. З цим міс­цем пов'язано багато біблій­них подій. Згідно з переданням, саме тут Каїн убив свого брата Авеля. Це селище нази­вають «пульсуюче серце сирійського християнства», тут розташовані монастирі Божої Матері, Херувимів, Мар Тома та ін.
Також у результаті атак ісла­містів 27 вересня пошкоджені церкви в містах Ябруді й Хасекі. Християни були зму­шені тікати з м. Ракка, розповів агентству новин сирійський православний священик Булос Георг.
А в поселенні Маалюля бойовики зруйнували древній християнський храм на честь святих мучеників Сергія і Вакха, викравши або зни­щивши при цьому цінні ікони. Церква була збудована ще у IV ст. і названа на честь хрис­тиян, які загинули у часи гонінь при римському імператорі Максиміліані. Досі тут знахо­дився жіночий монастир, проте з приходом екстремістів його насельниці перебралися в сусідню обитель святої рівно­апостольної Фекли. Зазнача­ється, що в результаті дій бойо­виків назавжди виявилися втрачені унікальна ікона муче­ників Сергія і Вакха, написана у XIII ст., іконостас XVIII ст., а також вівтар та ікони Богома­тері і Христа Архієрея. Зараз у Маалюлі триває операція уря­дових військ зі звільнення поселення від бойовиків.



Саудівський муфтій знову закликав знищити церкви на Аравійському півострові

Великий муфтій Саудівської Аравії Абдул Азіз бін Абдулла, голова Ради улемів та Постій­ного комітету із фетв, зробив свою заяву після презентації парламентарем Осамою Аль-Мунавером проекту закону, що забороняє будівництво нових неісламських культових споруд у Кувейті, передає Седмиця.Ru. Муфтій заявив, що ісламське право вимагає знести всі церкви в регіоні,тому що іслам тут ― єдина законна релігія. Слова Мухаммеда про те, що «на Аравійському півострові не повинно бути двох релігій», голова сунітів завжди інтер­претує на користь ісламу.

Підготував Олег Карпенко


31.10.13   За матеріалами видання "Церковна православна газета"

Немає коментарів:

Дописати коментар