середу, 16 жовтня 2013 р.

Покров Пресвятої Богородиці



       Радіє кожне православне серце, прославляючи величне християнське свято Покров Пресвятої Богородиці. Про духовну радість сповіщає свята Православна Церква в цей день. "Радуйся, Радосте наша, покрий нас від всякого зла чесним Твоїм офомором" ― лунають урочисті слова у наших християнських храмах. І цю радість і славу розділяють з нами в цей день не тільки віруючі чада Церкви на землі, але і весь ангельський світ та святі праведники у Царстві слави: "Слава на небесах, і на землі веселіє, яко Цариця со всіми святими за вся ни в церкві молиться" ― співаємо у пісноспівах урочистого богослужіння.
Свято Покрови Пресвятої Богородиці ― чудесна і прекрасна подія в історії християнської Церкви. Як гаряче і щиро любить Покров Божої Матері православний народ святої Русі?
Історія свята сягає у глибину віків. У Візантійській імперії, в часи царювання Льва Філософа, на Константинополь у 910 році напали сарацини, загрожуючи життю православного народу. Шукаючи допомоги Божої, у Влахернській церкві, де зберігалася риза Пресвятої Богородиці, Її головний покров (мафорій) та частина пояса Богоматері, зібралися православні християни на всенощне богослужіння у неділю 1 жовтня по старому стилю (14 жовтня по новому стилю). Всі жителі столиці побачили велику загрозу і своє безсилля перемогти ворогів. І тому у Влахернській церкві вони звернулися з молитвою до Бога і стали просити допомогу звише. І Господь явив їм Божественну допомогу, проявляючи Свою милість. Перебуваючи в молитві, о четвертій годині ночі, святий Андрій Христа ради юродивий та його учень Епіфаній побачили на воздусі Богоматір, Яку супроводжували святі Іоанн Хреститель та апостол і євангеліст Іоанн Богослов з сонмом праведників Божих та небесними ангелами. Божа Матір з сонмом святих молилася Богу за весь християнський рід та осінила його чесним Своїм омофором.
Побачивши це явлення Богоматері з сонмом праведних, Андрій спитав свого учня: "Бачиш, брате, Царицю і Владичицю всіх, Яка молиться за весь світ?" Бачу, святий отче, і ужасаюсь" ― відповів Епіфаній. Покров Богоматері було прославлено спочатку тими християнами. які молились у храмі. а згодом ― усіма жителями Константинополя.
Почувши про це з’явлення, християни зраділи, що Бог молитвами Заступниці роду людського Божої  Матері визволить усіх від біди, яку принесли на їх землю вороги. І справді, скоро після цієї події, ворогів було переможено.
Свято Покрови Пресвятої Богородиці невдовзі після події, було встановлено на Святій Русі. День Покрови Пресвятої Богородиці свята Церква відзначає урочистим Богослужінням. Прославляючи Свою небесну Заступницю Божу Матір, Церква співає: "Сьогодні ми, православні люди, радісно святкуємо, осяяні Твоїм, Божа Мати, явлінням і, здіймаючи очі до Твого пречистого образу, уклінно просимо: покрий нас чесним Твоїм покровом, й визволи нас від усякого зла, благаючи Сина Твого, Христа Бога нашого, щоб спас душі наші".
Кожне християнське свято, яке урочисто в молитвах святкує православна Церква, є не тільки урочистою подією. яка мала місце в історії, але разом з тим, вона має велике і духовне значення для кожногоз нас сьогодні. І ми, з глибини нашої щирої душі і серця, звертаємось до Божої Матері: "Покрий нас чесним Твоїм омофором". В цей день у своїх молитвах ми молимо дарувати і нам грішним, благодатний Материнський Покров Владичиці Пресвятої Богородиці у всі дні нашого життя ― над кожним із нас, над нашими родинами, над нашим народом, над нашими повсякденними духовними і земними трудами. Образ Покрови Пресвятої Богородиці у Влахернській церкві простираєтсья й сьогодні над всім родом людським ― це образ того, що Вона заступає і нас грішних, слабких і немічних. Господь наш Іісус Христос обрав Її від всіх родів земних у Матір Собі і явив Її першою ходатаєцею і помічницею в Церкві Христовій. Святитель Іоанн Златоуст говорить: "Божа Матір ― перша приємниця Божественних Дарів і перша подательниця цих Дарів і благословінь людям, які шукають Божої допомоги у Господа".
Чим же є Покров Божої Матері над нами? Покров Пресвятої Богородиці ― це перш за все, Ходатайство Богоматері за нас грішних перед Своїм Єдинородним Сином і нашим Спасителем. Через це Ходатайство ми отримуємо прощення наших гріхів, утоленіє скорбей, примирення з Господом.
Покров Пресвятої Богородиці ― це Її молитва з нас грішних і недостойних рабів Божих. Вона нашу слабу і немічну молитву робить гідною Божого Престолу, тому що саме Вона наші молитви возносить до Сина Свого.
Покров Пресвятої Богородиці ― це Її материнська любов до нас. Ця любов материнська укріпляє всіх нас у бідах і нещастях, у несінні життєвого хреста. Ця любов материнська допомагає всім нам здійснити наше спасіння.
Над ким простирає Свій Покров Богородиці? Ми знаємо, що Церква ― це "Тіло Христове", адже Господь є "Її Главою". І Покров Божої Матері, простертий завжди над Церквою Христовою, простертий над кожним із нас ― сином і дочкою Святої Церкви Христової. І тому кожному з нас необхідно мати у своєму серці і душі живу віру в Церкву Христову. По словам святителя Димитрія Ростовського, "вірувати в Церкву означає вірувати у Господа нашого Іісуса Христа, вірувати у Дари Духа Святого, які даруються нам у Таїнствах Церкви". Бо без Церкви Христової ніхто не може досягнути спасіння і вічного життя у Царстві слави. Всі святі, яких прославив Господь, яких прославляє Церква, є гідними синами і дочками саме Церкви Христової. Бо Церква Христова, по словам святителя Іоанна Златоуста є "духовний корабель, який проводить нас через житейське море і приводить нас до тихої пристані вічності". І тому справедливим є святоотецьке вчення: "кому Церква не Мати, тому Бог не Отець" (св. Кипріан Карфагенський). Сьогодні часто можна почути, що можна спастися і без того, щоб постійно приймати участь у церковному богослужінні. Що можна сказати у відповідь? Як стверджує блаж. Августин: "Як не можуть здорові очі бачити у нічній темряві, так і людина не може пізнати Божественне вчення без Церкви". Саме у Церкві зародилося Священне Писання і саме вона в чистоті оберігала його. І якщо ми живемо в ограді Православної Церкви, якщо ми турбуємося про своє вічне спасіння. якщо ми очищаємо душу сльозами покаяння ― то Божа Матір завжди з нами. А Її Материнський Покров простертий над кожним сином і дочкою Церкви Христової.
У чому проявляється Покров Пресвятої Богородиці?
Її Покров проявляється у всьому нашому житті. У всьому чим ми живемо: у нашому земному благополуччі, у нашому здоров’ї, у всіх земних і духовних благах та успіхах, у всьому, що радує і духовно веселить нас у земному житті. Бо все це ― є даром Божим християнину.
Її Покров проявляється у тих печалях, хворобах і немочах людських, які Промислом Божим послані кожному з нас у житті і служать нашому вічному спасінню.
Її Покров проявляється у пробудженні нашої гріховної совісті, яка є голосом Божим в душі людини, і який ми постійно чуємо. саме дією совісті спадає гріховна пелена з наших душ і сердець, саме вона зве нас до покаяння. І завдячуючи покаянню, ми зможемо принести духовні плоди гідні нашого спасіння.
Її Покров проявляється у багатьох чудесах, які по нашій з вами вірі відбуваються у нашому повсякденному життю. З Її материнської любові нам явлено багато чудотворних ікон Богородиці. Багато чудес відбулося у житті людей, які з вірою і молитвою зверталися з своїми проханням до Божої Матері. Чимало з цих чудес добре відомі всім нам, коли ми читаємо житія святих.
Святий Роман Сладкопівець, пам’ять якого Церква відзначає в день свята Покрови Пресвятої Богородиці, довгий час не умів співати, але помолившись до Божої Матері, став мудрим піснотворцем Церкви Христової.
Свята великомучениця Єкатерина, бажаючи наслідувати спасіння, але не могла знайти правильної дороги до нього. Помолившись, Божа Матір обручила її Преславному Своєму Младенцю і вона стала ревносною сповідницею віри в істинного Бога.
Преподобна Марія Єгипетська навіть і не думала про спасіння, але відвідавши Ієрусалим, коли вона за своє гріховне життя не могла переступити поріг Храму Господнього. Помолившись у ікони Божої Матері, привела її на вищу ступень довершеності. привела її до рівноангельського життя.
Преподобна Євфросинія Полоцька дала обітницю дівства. але виконати його довгий час не мала змоги. Помолившись до Божої Матері, Вона відкрила їй путь дівства.
Преподобні Антоній і Феодосій Печерські бажали побудувати церкву в честь Її імені у знаменитій Києво-Печерській Лаврі. І Божа Матір посилає їм з Константинополя архітекторів, гроші і Свою чудотворну ікону.
Імператор Юліан Отступник, зайнявши престол імперії ,йде на війну і обіцяє принести у жертву всіх християн та знищити їх. Але святитель Василій Великий помолився Божій Матері і вона послала святого Меркурія погубити злобного гонителя християнства.
Приходить Тамерлан за землю Святої Русі і великий князь Василій Дмитрович повелів принести в Москву з Володимира ікону Богородиці і народ щиросердечно молиться "Матір Божа, спаси землю Руську". і ворог вийшов за границю Русі, будучи чудесно переможений Божою Матір’ю.
Святий Андрій, Христа ради юродивий, будучи взятим до раю, побажав бачити місце перебування Божої Матері. І отримав відповідь ―"Не має тепер тут Богородиці, Вона пішла на землю допомагати страждущим".
Божа Матір завжди з тими, хто вірний Її Сину і перебуває у молитві у Церкві. Вона ближче всіх до Божого Престолу. І на сторінках святого Євангелія Вона явила світу прекрасний приклад, який кожен з нас може взяти для себе. Вона глибоко складала всі слова у своєму серці, які чула з боку народу, а тим глибше у Своїй душі. Вона оберігала слова Свого Сина Іісуса Христа. Божа Матір дарувала роду людському Свою материнську заповідь. Під час браку в Кані Галілейській Вона каже слугам: "Зробіть усе те, що Він вам скаже" (Ін. 2, 5). І Христос Спаситель неодноразово у Святому Євангелії вимагає від Своїх послідовників виконувати Заповіді Божі, бо Свою любов до Спасителя ми свідчимо життям по Заповідям Божим, життям у дусі євангельському.
Як бачимо, великі милості Божі дарує роду людському Матір Божа. Можливо по нашій гріховній природі ми не завжди бачимо ці милості, не всі відчуваємо простертий на нас Її Покров турбот, материнську любов, милість Божу та милосердя. І це тому, що слаба у нас віра, слабкий духовний зір, скалічений гріхом духовний слух.
Нам потрібно очистити очі нашої душі через живу віру, бо все можливе віруючому християнину. Чим сильніша наша віра в Бога, в Іісуса Христа, в Матір Божу, тим скоріше Господь дарує нам духовні Дари Святого Духа. Нам потрібно мати духовний слух ― очистивши нашу совість. І тоді Господь по молитвам Божої Матері сподобить нас стати наслідниками Царства Божого.













16.10.13         прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар