середу, 16 жовтня 2013 р.

Перша архієрейська Літургія





9 жовтня відбулася майже історична подія у Сілецькому чоловічому монастирі в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова була звершена перша архієрейська Літургія. Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський в день престольного свята святої обителі у співслужінні з духовенством Іршавського благочиння та з благочинним протоієреєм Георгієм Чулей звершили Божественну Літургію.
Сілецький чоловічий монастир в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова є одним з наймолодших і знаходиться ще у стані будівництва. А розпочав свою діяльність він у нашій окрузі нещодавно. 90-ті роки ХХ століття були нелегкими в історії Православної Церкви нашого краю. Частина храмів краю в результаті нехристиянський дій була захоплена греко-католиками. Православним віруючим краянам доводилося заново відроджувати на споруджувати нові храми. З благословення православних владик Мукачівської єпархії архієпископа Євфимія (нині покійний) та єпископа Агапіта вирішення організаційних питань було покладено на мене, настоятеля свято-Петро-Павлівського храму м. Іршави протоієрея Василія Ігната.
У цілій низці населених пунктів роботу доводилось починати з самого початку: збору підписів по організації церковної громади, реєстрації статуту, виготовлення всієї документації ,починаючи з попереднього погодження про виділення земельної ділянки під будівництво храму, виготовлення проектної документації плану храму, дозвіл на початок будівельних робіт. Поруч з цим часто необхідно було думати і про фінансову підтримку громад у проведенні будівництва. І з Божою допомогою чимало проблем при підтримці органів державної влади вдалося вирішити. Збудовані нові храми у селах Заріччі, Сільце, Дуби, Горбок, Доробратово, Вільхівка.
До речі, православна громада у с. Сільце була чи не найменшою. Всього тринадцять чоловік, адже на самому початку тут велось будівництво звичайного приходського храму. Це згодом у с. Сільце було зареєстровано чоловічий монастир згідно з рішенням Священного Синоду Української Православної Церкви. Велику роботу по будівництву святої обителі було виконано ігуменом Силуаном (Чопик).
Зранку до святої обителі приходить народ з навколишніх сіл. Намісник монастиря архімандрит Філарет зустрічає духовенство та гостей. Розпочалось богослужіння водосвятним молебнем та акафістом в честь апостола і євангеліста Іоанна Богослова, яке очолив архімандрит Філарет.
Після урочистої зустрічі Високопреосвященнішого архієпископа Феодора на паперті храму з хлібом та сіллю, піднесенням букетів квітів, владика входить до святого храму. Розпочинається святкова Божественна Літургія. Урочисто і піднесено співає пісноспіви церковний хор. Прекрасно співав також хор прихожан святої обителі. На Малому вході Високопреосвященніший архієпископ Феодор під спів "Аксіос" вручає посох наміснику монастиря архімандриту Філарету. А після Великого входу владика звершає рукоположення ієродиякона Діодора в ієромонаха, який несе чернечий послух в свято-Георгієвському чоловічому монастирі в с. Заболотне.
Після Божественної Літургії у храмі відбувся молебень в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. В кінці молебню Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський сказав урочисту проповідь. В ній він відобразив роль Церкви у спасіння християнина через виконання Заповідей Божих та про життя святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. В кінці слова владика Феодор привітав нагородженого архімандрита Філарета та духовенство, яке прийняло участь у святковому богослужінні. На завершення богослужіння подяку архієпископу Феодору висловили благочинний Іршавщини протоієрей Георгій Чулей та архімандрит Феодор. Завершилось богослужіння урочистим Многоліттям.








          16.10.13         прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар