вівторок, 12 лютого 2013 р.


Церковні новини


Дитинець стародавнього Києва VІІІ-Х ст. із фундаментом Десятинної церкви Х ст.

16 січня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у столичному Пантелеймонівському монастирі у Феофанії прийняв намісника Різдва Пресвятої Богородиці Десятинного чоловічого монастиря м. Києва архімандрита Гедеона (Харона).
Під час зустрічі архімандрит Гедеон представив Предстоятелю УПЦ "Проект консервації та сучасної музеєфікації, завершення археологічних досліджень Старокиївської гори із залишками фундаменту Десятинної церкви ― території пам’ятки археології національного значення "Дитинець стародавнього Києва VІІІ-Х ст. із фундаментом Десятинної церкви Х ст." Блаженніший Митрополит Володимир благословив даний архітектурний проект, який передбачає збереження стародавніх фундаментів Десятинного храму, як музейного об’єкта, доступного для відвідування віруючим і туристам.

Соціальне служіння

17 січня голова Синодального відділу УПЦ у справах молоді єпископ Обухівський Іона відвідав різдвяний концерт для дітей з вадами слуху, що відбувся у столичній галереї "Соборна" (на території будівництва Воскресенського кафедрального собору). Захід організувала недільна школа для глухих і тих, що погано чують, "Чути серцем" при Духовно-просвітницькому центрі, на честь Воскресіння Христового. Єпископ Іона звернувся до присутніх із вітальним словом. У святковому концерті, в якому взяли участь вихованці столичних шкіл-інтернатів №6 і 18 для глухих дітей і дітей, що погано чують, були виконані жестові пісні. Кожній дитині керівник школи Ганна Блощинська вручила подарунки.

Свято-Успенську Святогірську Лавру відвідала делегація Елладської Православної Церкви

17 січня до Свято-Успенської Святогірської Лаври прибула делегація Елладської Православної Церкви на чолі з митрополитом Едеським, Пельським і Альмопійським Іоїлем. Учасників делегації урочисто зустрів намісник обителі архієпископ Святогірський Арсеній із братією монастиря.
Митрополит Іоїль передав у дар Святогірській Лаврі хрест із частицею Животворящого Хреста Господнього й частицями мощей преподобного Арсенія Каппадокійського, святителя Арсенія Елассонського і преподобного Давида Евбейського. Монастирю також подарували список ікони Божої Матері "Достойно есть", написаний на Афоні.
Програма перебування делегації у Святогірській Лаврі включала: знайомство з історією монастиря, поклоніння його святиням і участь у богослужіння в день свята Богоявлення.

18 січня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції у столичному Пантелеймонівському монастирі у Феофанії прийняв віце-прем’єр-міністра України Костянтина Грищенка. У зустрічі також взяли участь: перший заступник міністра культури України Юрій Богуцький, керівник Служби віце-прем’єр-міністра України Марія Вітушок, радник віце-прем’єр-міністра України Роман Тодер і директор Паломницького центру УПЦ Володимир Теліженко.
Костянтин Грищенко привітав Блаженнішого Митрополита Володимира з святами. У слові-відповіді Блаженніший Владика висловив надію на те, що церковно-державні відносини будуть плідними й завжди спрямовані на благо народу. Під час зустрічі також обговорювалися ідеї щодо святкування 1025-річчя Хрещення Русі.

18 січня, в переддень свята Святого Богоявлення ― Хрещення Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа, Блаженніший Митрополит Володимир завершив всеношну у Трапезному храмі на честь преподобних Антонія і Феодосія Печерських святкової Успенської Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили: митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел (намісник Лаври), архієпископи Бориспільський Антоній (Керуючий справами УПЦ), Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ); єпископи Ірпінський Климент, Бородянськии Варсонофій, а також насельники обителі у священному сані.

Богослужіння в день свята Хрещення Господнього

19 січня, у день свята Хрещення Господнього Блаженніший Митрополит Володимир очолив служіння Літургії у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили: митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архієпископи Бориспільський Антоній, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; єпископи Макарівський Іларій, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, а також насельники обителі у священному сані.
На малому вході Предстоятель Української Православної Церкви звів Керуючого справами УПЦ, першого вікарія Київської Митрополії архієпископа Бориспілького Антонія у сан митрополита (митрополит Антоній народився у Закарпаття).
Після Літургії митрополит Павел очолив велике освячення води, що було звершене біля лаврського колодязя в ім’я преподобного Антонія Печерського.

Освячення вод Дніпра

19 січня, у день свята Хрещення Господнього, Блаженніший Митрополит Володимир звершив освячення вод Дніпра на столичній Оболонській набережній, біля Покровського храму. Чин великого освячення відбувається тут уже п’ятий рік поспіль.
Його Блаженству співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, духовенство столиці.
На богослужіння були присутні: Президент України Віктор Янукович, Прем’єр-міністр України Микола Азаров, Голова Верховної Ради України Володимир Рибак, Голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов, голова Київської обласної державної адміністрації Анатолій Присяжнюк, члени уряду, народні депутати України та інші високопосадовці.
Після освячення дніпровський вод Предстоятель УПЦ привітав усіх присутніх зі святом Богоявлення, закликавши на них благословення Боже й окропивши святою водою.

     На фото: старовинний храм в селі Лікіцари, Перечинського району. Автор художнього фото  Осійський Олександр.









Підготовлено за матеріалами "Церковна православна газета".

12.02.2013       Прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар