понеділок, 18 лютого 2013 р.

Церковні новини


24 січня у Києві відбулася чергова зустріч учасників Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Українську Православну Церкву на засіданні представляв вікарій Київської Митрополії єпископ Ірпінський Климент. З боку держави були присутні представники Міністерства культури України. У рамках засідання йшлося про потребу перегляду змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації". За підсумками обговорення вирішили направити звернення від ВРЦіРО до Президента України й міністра юстиції. Учасники зустрічі також обговорили Закон України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей". Крім того, члени ВРЦіРО розпочали підготовку до святкування 1025-ліття Хрещення Русі й затвердили нову редакцію Регламенту діяльності Ради.

Об’єднання зусиль у подоланні кризи
24 січня у конференц-залі Святої Успеньської Києво-Печерської Лаври із благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбувся І Всеукраїнський з’їзд "Спілки православних жінок". У форумі взяли участь представниці України, Росії, Білорусі, Молдови й Вірменії.
Виступаючі на з’їзді акцентували увагу на потребі об’єднати зусилля Церкви й "Спілки православних жінок" у подоланні духовної кризи, що охопила сучасне суспільство. Під час з’їзду обговорювалися такі теми: моральність і етичність зовнішньої реклами; духовна криза в суспільстві й роль православної жінки в її подоланні; план роботи в єпархіях УПЦ на рік, тощо.

Про святкування 1025-ліття Хрещення Русі
25 січня в Адміністрації Президента України Віктора Януковича відбулася нарада Організаційного комітету з підготовки й святкування в Україні 1025-ліття Хрещення Русі. У нараді взяли участь: Прем’єр-міністр України Микола Азаров, керівники міністерств і міських адміністрації, представники християнських конфесій України. Від Української Православної Церкви участь у нараді взяв Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній.
У ході наради Президент України Віктор Янукович, зокрема, сказав: "Враховуючи роль християнства в духовному, політичному й соціально-економічному житті України, ми повинні відзначити 1025-літт Хрещення Русі на найвищому рівні".

Підписано договір про співробітництво між КДА і НаУКМА
25 січня ректор Київських духовних шкіл митрополит Бориспільський Антоній і президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергій Квіт підписали угоду про співпрацю між Київською духовною академію та Національним університетом "Києво-Могилянська академія".
Сферами взаємодії було визнано: обмін досвідом у царині сучасних педагогічних методик, спільне проведення наукових заходів, реалізація видавничих проектів, обмін науковими, навчальними та іншими матеріалами, що є взаємно цікавими. Пріоритетним напрямом співпраці між вишами стане вивчення історії, інтелектуальної та духовної спадщини Києво-Могилянської й Київської духовної академії.
Учасники зустрічі висловили сподівання на те, що співробітництво між НаУКМА й КДА слугуватиме зміцненню дружніх відносин між освітніми центрами. На закінчення митрополит Антоній подарував Університету видання КДА.
Після підписання угоди, відбулася екскурсія історичною частиною Києво-Братського монастиря.

У Москві проходив Архієрейський Собор Руської Православної Церкви
2-5 лютого 2013 року у Москві відбувся Архієрейський Собор РПЦ. Українська Православна Церква, як самокерована з широкою автономією частина РПЦ була представлена своїм єпископатом.
На засіданнях розглядалися важливі питання сьогодення, велися дискусії стосовно змін до Статуту РПЦ, складу Церковного Суду, створення катехізису, де б відображалися предмети віри у світі сьогоднішніх реалій та процедура обрання Патріарха.
Також розглянули питання православного співробітництва і православно-католицького діалогу. Закритим голосуванням із чотирьох запропонованих варіантів обрання Патріарха Московського і всієї Русі перевагу було надано нині діючому варіантові, а саме, що кандидатів на Патріарший престол обирає Архієрейський Собор, а вибори із числа запропонованих кандидатів проводяться на Помісному Соборі.
Митрополит Бориспільскьий Антоній зачитав на Соборі лист Блаженнішого Володимира, Митрополита Київського і всієї України, у якому було відображено життя УПЦ за останні два роки.
У Архієрейському Соборі прийняли участь обидва Закарпатські архієреї: архієпископ Мукачівський і Ужгородський Феодор і архієпископ Хустський і Виноградівський Марк.

УПЦ матиме свій телеканал
Зараз ідуть підготовчі роботи до відкриття загально-церковного каналу УПЦ. Перший телевізійний дебют каналу з початковою чи робочою назвою "Образ" відбудеться у день святкування 1025 річчя Хрещення Русі, яке святкуватиметься 28 липня 2013 року.
24 січня 2013 р. під час роботи З’їзду Союзу православних жінок України, народний депутат України Володимир Продівус передав Українській Православній Церкві телевізійного каналу(ліцензії на цифрове мовлення).
Голова Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ протоієрей Георгій Коваленко повідомив про подію Предстоятеля УПЦ, який благословив створення телевізійного каналу Української Православної Церкви з робочою назвою "Образ".

Відбудеться хресний хід з частками Хреста Господнього та мощей рівноапостольних Костянтина та Єлени
2013 р. християнський світ святкує 1700-річчя Міланського едикту. В 313 році тогочасними співправителями Римської імперії, Костянтином і Ліцинієм був підписаний документ, який узаконив християнство як одну з релігій у Римській імперії. Через 67 років після підписання едикту імператор Феодосій І оголосив християнство державною релігією. Оригінальний текст документа, на жаль, не зберігся, але він цитується християнським ритором і філософом Лактанцієм у праці під назвою "Про смерть гонителів".
13 лютого з місця, де отримав Хрещення святий рівноапостольний князь Володимир ― древнього Херсонесу в Севастополі ― хресний хід вирушив по містам України. За півроку він відвідає 51 місто, 2 Лаври ― Святогірську та Почаївську.
На Закарпаття Хресний Хід проходитиме починаючи з Мукачівської Єпархії з 7 по 8 травня та закінчиться у Хустській Єпархії, де проходитиме 9 та 10 травня. Запрошуємо всіх жителів Закарпаття.

За матеріалами видань "Церковна православна газета" та "Православне Закарпаття".

18.02.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар