середу, 20 лютого 2013 р.


Варварство…


Здавалося б, воно вже давно кануло у минуле. Здавалося б, про нього сьогодні можна було б почути тільки в анналах історії "давно минувших днів". Та ми помиляємось. Варварство з новою силою відроджується з "попелу" сьогодні, на порозі ХХІ століття. Адже його так і хоче відродити сучасне людство. Про нього постійно тільки й чути у всіх засобах масової інформації, які пропагують насильство, жорстокість, відродження дохристиянського язичництва, сатанізму, молодіжної субкультури та всілякого різного непотребу. Та чого ж дивуватися, коли все це з новою силою валиться у наші двері, паде як сніжний ком на наші голови? Люди завжди залишаються людьми. У всі часи вони прагнули "хліба і видовищ". І це страшне видовище вони здійснили над Самим Спасителем людства Іісусом Христом. Адже люди вивели Сина Божого за стіни святого града Ієрусалиму і розіп’яли на Хресті. Людство так нічого і не навчилося з уроків історії і своїми гріхами знову готове розіп’яти Його на Хресті.
Пишу ці слова з болем в душі, бо, на жаль, варварство сьогодні оживає знову. Оживає воно і в нашому, благословенному Богом краї, де завжди жили люди мудрі, духовні, порядні. Тому Бог і милував наш край, оберігав його від страшних катаклізмів та всіляких лих і негараздів на протязі багатьох століть.
Варварство сьогодні знову оживає. Бо, по-іншому, і не назвеш подію, яка нещодавно відбулася у нашому краї, в селі Колодному. Саме тут, в центрі села, серед людей, біля святого храму Божого, новоспечені варвари знищили Хрест Господній. Звичайно, ці варвари не внесли на цей Хрест жодної копійки, але зробили наругу над святинею, наругу над духовними почуттями віруючих християн, які проживають у с. Колодному.
Та слід пам’ятати уроки минулого, бо люди, які забувають ці уроки, не мають майбутнього, вони приречені. Бо за власні гріхи прийдеться платити не тільки новоявленим варварам, але, можливо, і їхнім дітям. Старші люди добре пам’ятають із власного досвіду, що кожний, хто посягає на храм Божий, на Хрест Христовий, того знищить Бог. Бо який моральний приклад подають своїм власним дітям такі батьки?
Плакати за своїм гріхи та приносити плоди покаяння потрібно сьогодні, щоб отримати від Бога прощення, щоб Господь подарував новоспеченим варварам Божий дар земного життя.

20.02.2013                 прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар