четвер, 7 лютого 2013 р.

Благодать Божа

         Безцінним і величним даром Божим є земне життя людини. Воно прекрасне і невичерпне джерело польоту високих думок, мети і прагнень, творенням добра, утвердженням любові, миру і правди Божої серед людей. Але саме головне, земне життя покликано до вічності й безсмертя. На шляху до безсмертя і вічної слави людина покликана здобути єднання з Богом. Для цього нам необхідно перемогти всякий гріх та бути "здатним на всяке добре діло".
Та досягнути спасіння й безсмертне вічне життя в Царстві Небесному тільки своїми власними силами неможливо, бо на кожному з нас є провина "первородного" гріха та й постійно  ми самі робимо вільні й невільні гріхи. І тільки благодать Божа дає можливість кожному з нас подолати свою гріховність і духовно відродитись, бо Царство Боже є в душі і серці християнина.
       Благодать ― це сила Божа, яка наповнює душу і серце, коли ми всією любов’ю віруючого серця віддаємо себе волі Божій. Вона подається нам Господом , коли ми в душі маємо живу віру в Бога і виконуємо святі євангельські заповіді, які приніс у світ Христос Спаситель. По вченню Православної Церкви, слово "благодать" у Святому Письмі вживається в двох значеннях. По-перше, благодать ― властивість Божа, яка проявляється у відношенні до грішної людини. А по-друге, благодать ― сила Божа, якою здійснюється спасіння людини. Як властивість Божа, благодать від вічності приналежить Богу і вона проявляється як благовоління про спасіння людини. Дія її розпочалась з моменту гріхопадіння, яка проявилась в Божій обітниці про спасіння роду людського. Благодать Божа проявлялась у всій ветхозавітній історії, як любов до падшої людини.
     У Новому Завіті благодать є милістю Божою по відношенню до грішника. Через неї Господь дарує нам прощення гріхів і вічне життя, чому вона і називається  "спасительною". Важливою ознакою благодаті, як Божої природи, є те, що вона дарується християнину і є Божим даром. У всій повноті благодать, як сила Божа, розкривається через подвиг спасіння, яке здійснив Господь на Голгофі. Благодаттю здійснюється весь земний подвиг людини, вона відкриває нам пізнання Бога і подає все необхідне до життя і благочестя. Таким чином, благодать починає і завершує наше спасіння. Вона подається незалежно від наших заслуг по  вірі в Ісуса Христа. Але безперечно умовою спасіння є покаяння і віра, які залежать від свободи нашої волі. Таким чином, для спасіння необхідні як благодать Божа, так і вільна воля приймати участь з боку самої людини у справі спасіння.
         Православна Церква вчить, що ми улюблене Боже творіння і благодать Божу вкладено в наші душі з моменту народження. І щоб не втратити її нам необхідно мати непохитну віру в Бога, любити ближніх і Господа.
Ми живемо в гріховному світі, де багато зла. І це тому, що ми втрачаємо благодать Божу. Преподобний Серафим Саровський вважав сенсом нашого життя "стяжати" благодать Божу. Примножуючи благодать Святого Духа, ми зможемо жити праведним життям і Небесний Отець дарує нам "плоди духа ― любов, радість і мир"… Нехай благодать Божа засяє світом радості і миру у кожному серці, в кожній родині та у всій спільноті людей.

  
 
 

 

 
 
7. 02 .2013. Прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар