середу, 27 лютого 2013 р.


Церковні новини


1 лютого виповнилося чотири роки від дня інтронізації Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила.
Напередодні, 31 січня, в московському кафедральному соборному Храмі Христа Спасителя відбувся урочистий прийом. Перед початком прийому в Тронному залі Патріарших палат гості привітали Предстоятеля Руської Православної Церкви. Від єпископату Української Православної Церкви Його Святість із річницею інтронізації привітав Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній.
1 лютого у четверту річницю інтронізації Святійшого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила, Його Святість очолив соборне служіння Літургії в московському кафедральному Храмі Христа Спасителя. Серед архієреїв, які співслужили Предстоятелю Руської Православної Церкви, були прибули на Архієрейський Собор УПЦ ієрархи Української Православної Церкви на чолі з Керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспільським Антонієм.
Після закінчення богослужіння у Храмі Христа Спасителя в кафедральному соборному храмі відбулася братська трапеза. Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній оголосив привітання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира.

* * *
1-3 лютого відбулася паломницька поїздка на Святу Гору Афон, організована Паломницьким центром УПЦ. У паломництві взяли участь духовенство і миряни УПЦ. Паломники відвідали святині афонських монастирів, були прийняті ігуменом монастиря Ватопед архімандритом Єфремом, а також взяли участь в урочистостях з нагоди святкування чудотворної Ватопедської ікони Божої Матері "Відрада" (Утішання) і пам’яті преподобного Максима Грека, який був ватопедським ченцем.

* * *
29-30 січня в будівлі Польської екуменічної ради у Варшаві відбулася робоча зустріч міжнародної групи "Примирення в Європі ― завдання церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині". УПЦ на зустрічі представляв проректор Київської духовної академії і семінарії з науково-богословської роботи Володимир Бурега, який розповів учасникам зборів про основні події в житті УПЦ у минулому році. Володимир Бурега також передав у дар Варшавській християнській богословській академії та Православному культурному центру у Варшаві видання КДА.

* * *
5-8 лютого голова Синодального відділу по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин взяв участь у роботі міжнародної конференції керівників капеланських служб Збройних сил країн НАТО та інших держав, яка відбулася в м. Стокгольм (Швеція). В рамках форуму його учасники відвідали церковний центр Швеції в м. Уппсала.

* * *
7 лютого, у 95-ту річницю від дня мученицької кончини митрополита Київського і Галицького Володимира, першого священномученика ХХ ст. в архієрейському сані, Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Літургію у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили архіпастирі, духовенство м. Києва, насельники Лаври та гості у священному сані. Після Літургії учасники богослужіння пройшли хресним ходом до місця мученицької кончини священномученика Володимира, неподалік від Києво-Печерської обителі, де було звершено молебень святому.

* * *
10 лютого, у Неділю 36-ту після П’ятидесятниці, день святкування Собору новомучеників і сповідників землі Руської, Блаженніший Митрополит Володимир звершив у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври Літургію. Йому співслужили архіпастирі та насельники монастиря у священному сані. За богослужіннм Предстоятель УПЦ підніс сугубі молитви про всіх покійних, які постраждали за віру Христову в роки гонінь.

* * *
10 лютого Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв головного редактора Видавництва Московської Патріархії протоієрея Володимира Силов’єва. За заслуги перед Українською Православною Церквою Блаженніший Владика нагородив протоієрея Володимира орденом преподобного Нестора Літописця ІІ ступеня.

* * *
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Києво-Печерській Лаврі прийняв заступника керівника Секретаріату Кабінету Міністрів України Юрія Авксентьева. За заслуги перед УПЦ і благодійну діяльність Його Блаженство нагородив Юрія Авксентьева орденом святителя Миколая Чудотворця.

  Підготовлено за виданням "Церковна Православна газета"

Художнє фото. Автор: Щока Лариса Павлівна
























         27.02.2013     прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар