середу, 8 травня 2013 р.


Воскресіння Христове ― перемога життя


Пасха… Божественна, священна, безсмертна і невмируща. Своїми історичними подіями вона сягає в глибину минулих тисячоліть. Ще у ветхозавітній біблейській історії єврейський народ святкував Пасху. А в християнстві вона має особливе значення, як прославляємо ми у християнських пісноспівах "Пасха Христос".
Радість Воскресіння Христового не має меж. І це дуже природно, тому що ніщо так не веде до думки, до віри і переконання про Божественну природу Іісуса Христа, як Його воскресіння. Син Божий і Син Чоловічеський воскресає на третій день після смерті. І саме Воскресіння є найсильнішим, найяскравішим і найпереконливішим свідченням і доказом Божественності Іісуса Христа, Його перемоги над дияволом і смертю.
Воскресіння Христове ― вінець і слава спасенних дій безмежно жертовної любові Іісуса Христа до роду людського. У святковому сяйві яскраве проміння Божественного світла Пасхи Христової наповнює наші серця і цілий всесвіт торжествуючою великодньою радістю: "Нині все повне світла: небо, і земля, і пекло!.." "Нехай же святкує світ, видимий увесь і невидимий: Христос бо встав ― радість вічна!"
З того часу, як радість Воскресіння Христового осяяла світ, минає вже двадцятий вік. Відтоді ця благодатна вістка радості, миру, любові передається з уст в уста, від роду в рід. Вона дійшла й до нас, і ніщо не може похитнути в нас її радість, тому що Воскресіння Христове становить найдорожчий скарб кожного християнина. Воно є перемогою добра над злом, у Воскресінні Христос відкрився нам як Владика життя і смерті. Все християнство по суті, ґрунтується на факті Воскресіння Спасителя.
У Воскресінні Христовому кожний християнин знаходить підставу для своєї віри та свого уповання. Внутрішній голос, голос серця свідчить нам про істину Воскресіння. Він говорить нам про це разом з Ангелами, сповіщає нам разом з жінками-мироносицями та апостолами. Про Воскресіння Христове майже два тисячоліття благовіствує Свята Церква подвигом мучеників, святителів, преподобних, праведників та сповідників віри православної.
А в Іршаві Пасха завжди неповторна. За своє 30-ти річне священницьке служіння мені довелося проводити пасхальне богослужіння у різних храмах. Але такої краси і величі, такої духовної радості і особливого благодатного піднесення як в Іршаві я рідко зустрічав. Однозначно, хочу підкреслити, що у свято-Петро-Павлівському православному храмі возносились молитви православних християн не одне століття. Бо у документальних хроніках минулого є історичне підтвердження, що до початку будівництва кам’яного храму у 1802 році на цьому місці була дерев’яна церква, крита соломою. Про це збереглася письмова згадка 1797 року. Та і греко-католиків на той час проживало в Іршаві аж 30 чоловік, що підтверджується документально в 1748 році. Бо споконвіку на нашій землі була православна віра і греко-католицьку народ не приймав.

Сьогодні, дорогі брати і сестри, Вам надається можливість переглянути 150 фотографій цього незабутнього і прекрасного пасхального богослужбового дійства.
Автор фотографій ― Костик Іван


























































































































































08.05.13     прот. Василій Ігнат


Немає коментарів:

Дописати коментар