вівторок, 21 травня 2013 р.


Ікона на склі


Земним, матеріальним благам ніколи не заповнити душу людини, в сокровенних глибинах якої закладено Богом постійне устремління до небесного, вічного ідеалу. Вона може до часу ігнорувати це устремління, але не в силах назавжди відійти від нього. Прийде час, і вона знову і знову буде в пошуках "єдиного на потребу".
Саме Православна Церква володіє неоціненною скарбницею в богослужінні, святоотецькій спадщині, в церковному мистецтві. І нам необхідно зрозуміти священний характер цього мистецтва, його високе призначення і самий тісний зв’язок з життям Церкви. Іконопис ― це не просто мистецтво, це мистецтво церковне.
Ікона ― це книга про віру. Мовою ліній і красок вона розкриває догматичне, моральне і літургічне вчення Церкви. І чим чистіше і вище життя православного християнина, тим доступніша його душі мова ікони. Особливе відношення до ікони ― почитання ікони, молитовне благовоління перед нею ― важлива особливість Православ’я. Неправославні конфесії не знають ікони в тому сенсі, як розуміють її православні віруючі. У православному розумінні ікона є вікно у "Горній світ". Через ікону "надмірна святість" відкриває себе земному світу. Фарби православного релігійного живопису є відблиски Фаворського світла у доступних земному баченню формах. Це світло доступне кожному при сприйнятті святих ікон розписів древніх руських храмів. І в цьому сенсі необхідно розуміти слова свящ. Павла Флоренського про ікону "Трійця" преподобного Андрія Рубльова: "Із всіх філософських доказів буття Божого найбільш переконливим звучить саме те, яке навіть не згадується у підручниках: приблизно воно може бути побудовано "Є "Трійця" Рубльова, а значить є Бог".
На Іршавщині і, зокрема, в селі Приборжавське, є чимало родин, які вже століттями володіють різними видами церковного мистецтва і передають його з покоління в покоління. Один з маловивчених напрямків, який отримав нове відродження і є ікона на склі. Саме це сакральне мистецтво передає своїм учням Олександр Молнар.
З цього приводу він висловив такі думки: "Цими днями в селі Приборжавське відбулася виставка дитячих робіт на Великодню тематику. Були представлені роботи вихованців та керівників гуртків Іршавської районної станції юних техніків, Будинку дитячої творчості, Приборжавської недільної школи  та ЗОШ І-ІІІ ст. Виставка зібрала чимало поціновувачів дитячої творчості, серед яких були не тільки діти та батьки, але й жителі села Приборжавське та його гості. Експонати виставки були виконані учнями та гуртківцями різної вікової категорії в різноманітних техніках – писанки, вишивані ікони та рушники, ікони на склі, батик, аплікація та декоративно-прикладне мистецтво. Організатори та учасники цього заходу сподіваються на те, що це свято, яке діти подарували жителям та гостям села, стане доброю традицією".



На фото: ікони учнів шкіл с. Приборжавське.
Автор фото - Олександр Молнар


























21.05.13      прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар