неділю, 19 травня 2013 р.


"І рушник вишиваний"


У ці Пасхальні святкові дні в Іршавському районному будинку дитячої творчості вперше було проведено виставку-конкурс "І рушник вишиваний". На ній були представлені рушники, які виготовили вишивальниці району. Серед них чимало рушників було приурочено пасхальній тематиці.
Рушник на стіні ― давній наш звичай. Не було, здається. жодної на Україні оселі. котрої не прикрашали б рушники, святі ікони. Хата без вишиваного рушника, що родина без дітей. Рушник з давніх-давен символізував не тільки естетичні смаки, він був своєрідною візиткою, а якщо точніше ― обличчям оселі, відтак і господині. Особливо у нашому краї, кожна господиня готувалась до свята Пасхи. Вона бажала, щоб пасхальну корзину прикрашав самий кращий вишиваний рушник. Ніщо, здається. так предметно і наочно не характеризувало жіночу вправність, майстерність, зрештою, охайність і працьовитість, ніж ці вимережені, вишивані рушники. Без рушника, як і з хлібом та сіллю, не відбулось жодних важливих подій в українській родині.
Рушник пройшов крізь віки нашої історії. Він і нині символізує чистоту почуттів, глибину безмежної любові до своїх дітей, до всіх, хто не черствіє душею, він щедро простелений близьким і далеким друзям, гостям, як ознака великої любові і щирої поваги.
Вишиваний карпатський рушник радує серце і душу. І кожний ― неповторної краси і різнокольорових барв. Для того, щоб визначити кращі серед них була створена комісія, до складу якої входили:
― Фулитка Ганна Андріївна ― головний спеціаліст управління освіти, молоді і спорту Іршавської РДА;
― Попович Олег Іванович ― голова профспілки працівників освіти і науки;
― Ловга Ольга Василівна ― член спілки народних майстрів України, керівник гуртків Іршаської РБДТ.
― протоієрей Василій Ігнат ― настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави, голова у справах сім’ї і молоді та місіонерського відділів Іршавського району;
― Лацкун Марина Іванівна ― завідуюча дошкільним навчальним закладом с. Нижнє Болотне.
В результаті предметного обговорення комісія одноголосно прийняла рішення про відзначення 5 кращих майстринь вишиваного рушника:
І місце ― присуджено помічнику вихователя Білківського ДНЗ №2 Станинець Тетяні Петрівні ;
дві ІІ місця присуджені ― медсестрі Сухівського ДНЗ Райда Вікторії Іванівна та виховательці Малораковецького ДНЗ Тодович Марії Ф.
дві ІІІ місця присуджені ― завідуючій Іршавським ДНЗ №4 Мейсарош Ганні Іванівна та завідуючій Довжанським ДНЗ №1 Романець Ользі Іванівні.
Крім того, на прохання протоієрея Василія Ігната, подяками були відзначені вишивані рушники пасхальної тематики. Серед цих майстринь відзначено:
― Глеба Світлана Федорівна, завідуюча ІршавськогоДНЗ №2;
― Кампо Віталія Василівна, завідуюча Лозянського ДНЗ;
― Чейпеш Ольга Юріївна, вихователь Нижньо-Болотнянського ДНЗ;
― Чегіль Тетяна Іванівна, вихователь Кам’янського ДНЗ.
― Скуба Мар’яна Василівна, вихователь Климовицького ДНЗ.
Висловлюємо щиру подяку всім майстриням, які прийняли участь у конкурсі "І рушник вишиваний", та вітаємо переможців.


На фото: вишивані рушники Іршавщини.
Фотограф - Попович Олег Іванович































































19.05.13
        З побажанням здоров’я, добра та подальших успіхів усім
прот. Василій Ігнат.

Немає коментарів:

Дописати коментар