вівторок, 21 травня 2013 р.

Із ювілеєм!


Ювілей 55-річчя цими травневими днями відзначає відомий у нашому краї письменник Василь Шкіря. Він увінчує прожиті роки одного із найбільш досвідченого і шановного сподвижника у царині журналістики, казки та взагалі творчої і непересічної прекрасної людини.

Шановний Василь Васильович Шкіря!


Хай незгасною буде Ваша життєва енергія, життя переповнюється радістю, душевним теплом, сімейним благополуччям та родинним затишком. То ж бажаємо, аби й надалі енергійність била ключем, множились здобутки, у родині панував мир та спокій, а Всещедрий Бог дарував многії щасливії літа.
Бажаємо Вам від Господа нашого Іісуса Христа міцного здоров’я, щасливого довголіття, миру та всіляких духовних і земних благ. Нехай щедрі ужинки на газетярській ниві та у літературній творчості радують читачів та поціновувачів Вашої творчості. Божого Вам благословення та нових творчих злетів на цьому поприщі.

З найкращими побажаннями редактор інтернет-видання "Іршава православна" протоієрей Василій Ігнат

* * *

Творча біографія

Василь Шкіря народився 21 травня 1958 року у простій селянській сім'ї. Взятися за перо спонукала розповідь учителя малювання Костянтина Корніловича Станковича про основоположника закарпатської школи живопису Адальберта Ерделі, батьківщиною якого є рідне село Загаття. У матеріалі, що надрукувала газета «Молодь Закарпаття», було розкрито справжнє ім'я художника - Іван Гриць. Це був перший крок у незвідані царини друкованого слова. Потім у районній газеті «Нове життя» опублікував замітку «На сцені - Іван Царевич» про виставу лялькового театру з Ужгорода. А у «Закарпатській правді» презентував казочки, які благословив до друку Петро Скунць.
У військовій частині, де проходив армійську службу, очолював корпункт, регулярно готував матеріали у «Красный боец».
Повернувшись із армії, вступив у Львівський державний університет ім. Івана Франка. Азам друкованого слова там навчав добре відомий представник української журналістики Володимир Здоровега.
За 32 роки у редакції газети «Нове життя» обіймав майже усі посади від кореспондента до редактора. Доводилося зустрічатися з відомими особистостями і писати матеріали про них ― Юрія Багатікова, Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Степана Гігу, Петра Матія, Степана Жупанина, Михайла Комана, Віктора Пасулька, В'ячеслава Чорновола, Григорія Кохана. Якби усе написане й опубліковане в газетах упорядкувати, вийшла б непогана книжка.
Щоб привернути увагу читачів, три роки тому відродив легкоатлетичний крос на приз газети «Нове життя», який проводиться 20 квітня. У ньому беруть участь понад 500 чоловік. Переможці нагороджуються грамотами, книжками та безкоштовною передплатою газети.
Василь Шкіря залучає до співпраці дописувачів. На сторінках районки публікуються матеріали Михайла Ломаги, Андрія Світлинця, Василя Філеша, Василя Ловски, Антона Горзова та інших. Така співпраця позитивно впливає на передплату районного видання. За допомогою авторського активу є можливість більш широко висвітлювати проблеми, писати про найвіддаленіші населені пункти району.
Автор книжок «Сльоза лелеки», «Як Осел вогонь сховав», «25 казочок для маленьких діточок», «Розбиті серця», «Три бажання», «Небезпечна краса», «Михайлик-Посміхайлик», «Іван Сила і брати-розбійники», «Майстер Нехай» і «Пригоди Поштарика», «Чупакабра».
За мотивами казок «Сила і Закон», «Супер-віник», «Золоторогий Олень і ненажерлива бабуся» зразковий дитячий український музично-драматичний театр «Пролісок» Іршавського районного будинку культури зробив інсценізації, які відтак показало обласне телебачення.
Казки В, Шкірі образні й дотепні, позначені простотою і мудрістю. Вони розширюють дитячий кругозір, допомагають юному читачеві пізнавати довколишній світ, розрізняти добро і зло.
Удостоєний обласної літературної премії імені Федора Потушняка та всеукраїнської ― імені Володимира Кобилянського. Нагороджений почесною грамотою Національної спілки журналістів України.
Член Національної спілки письменників України.
Член Національної спілки журналістів України.




21.05.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар