середу, 8 травня 2013 р.


День Перемоги

Христос Воскрес!

Ніколи не забути той день, коли у всіх християнських православних храмах співали "Христос воскрес" і тоді, у травні 1945 року, прийшла до нас радісна звістка про остаточну перемогу над німецьким фашизмом, про цілковите подолання поневолювачів народу. Знаменно, що Пасха 1945 року святкувалась 6 травня в день пам’яті Великомученика Георгія Побідоносця, коли була отримана перемога.
Згадаймо зворушливі обійми, радісні зустрічі, коли народи вітаючи один одного християнським вітанням "Христос воскрес" і, святкуючи перемогу Спасителя над пеклом, народ радів тому, що минулися страшні часи жорстокої тиранії народів, що здобуто велику перемогу над тими, хто тривалий час оскверняв нашу Святу Русь. Вдячні серця людства, не мають права забути цієї великої милості Божої, поданій нашому народу. Ми покликані йти до храмів, щоб піднести до Господа подячні молитви зате, щоб мир і спокій був на нашій мирній землі, щоб спокійно спали наші діти. Бо Господь зміцнив силу рідного народу і допоміг скинути нестерпне ярмо фашистських загарбників. Церква постійно підносить свої молитви "О мирі всего міра…" Тисячоліття це прохання до Господа підносилося в церквах і лунало до престолу Вседержителя.
І Господь почув молитви нашого народу і кожне серце пройняла думка, що не має таких проблем, які б не можна було розв’язати мирним шляхом, що самі народи повинні взяти справу миру у свої руки. Наш великий народ, ставши на захист найвищого права людини на життя, одержала свого часу перемогу над злом і поклав добрий початок мирного і справедливого розв’язання багатьох міжнародних питань.
Руська Православна Церква у роки Великої Вітчизняної війни відіграла особливу роль. Пригадаймо, що німецький фашизм віроломно напав на нашу землю у неділю 22 червня 1941 р. І це була неділя "Всіх святих в землі Руській просіявших". Символічним є і той факт, що повна перемога над фашизмом відбулася на свято великомученика Георгія Побідоносця, якого особливо почитав наш народ з давніх часів.
Уже в перший день війни з посланням до православної пастви з Москви звернувся Московський митрополит Сергій (Страгородський). Він звертався до православного народу за роки війни з 23 посланнями, в яких закликав віруючих виступити на захист Вітчизни.
9 серпня 1941 митрополит Ленінградський Олексій з словом виступив за Літургією в Богоявленському соборі в Єлохові. У слові він говорив про особливості нашого національного характеру, відзначивши, що захист Вітчизни ― це непереборне веління серця руського чоловіка. А 12 серпня Митрополит Сергій закликав народ молитися за всіх на "брані убієнних", рідні вони, чи ні, тому що вони віддали своє життя за Вітчизну.
Особливо Церква зробила за роки війни величезні пожертвування для армії. Важливий контакт на цій основі відбувся між Сталіном і митрополитом Сергієм, який відбувся взимку 1943 р. Віруючі відкликнулись і зібрали біля 6 мільйонів рублів та велику кількість золотих і срібних речей на будівництво танкової колони імені Димитрія Донського. Подячну відповідь Сталін направив митрополиту Сергію того ж дня. На кошти віруючих була побудована ескадрилья бойових літаків імена Олександра Невського. Збереглося історичне свідчення, що Сталін 3 липня у зверненні до народу сказав: "Браття і сестри!" Навіть, всім добре відомий письменник Олексанр Солженіцин відзначив: "Сталін з перших ж днів війни розвернув старе руське знамення, навіть в деякій мірі православну хоругву, ― і ми перемогли"
В 1941 році був закритий журнал "Безбожник". Церкві була надана можливість урочисто відсвяткувати Пасху 5 квітня 1942 р., не дивлячись, що Москва знаходилась в оточенні фашистів. В 30 храмах Москви в пасхальному ніч молилось біля 75 тисяч віруючих. А в Московській області у 124 діючих храмах молилось біля 85 тисяч прихожан. До речі, 16 серпня того ж року группенфюрер СС Гейдрих віддав наказ про арешт митрополита Сергія після вступу гітлерівців у Москву. А 8 вересня у храмах Москви і області пройшли багаточисленні молебні в честь Володимирської ікони Божої Матері, яке було встановлено в пам’ять "чудесного ізбавлення" Москви і Росії від орд Тамерлана. 31 жовтня в директиві Головного управління безпеки рейха підкреслювалось, що необхідно "ізолювати" православне духовенство в зв’язку з їх поглядами на Богообраний руський народ і зайнятися підготовкою нових кадрів священнослужителів.
Осінню 1943 р. Сталін пішов на різку зміну релігійної політики. В суботу 4 вересня пізно вечером він запросив у Кремль відомих митрополитів Сергія, Олексія і Миколая. Сталін розпочав розмову з того, що він високо цінує патріотичну діяльність православної Церкви. Митрополит Сергій звернув увагу на те, що головною проблемою є питання про патріарха. Все це, підсумував митрополит Сергій ставить, як першочергову задачу проведення Помістного Собору і обрання патріарха. Постановка питання про патріарха була для нього неочікуваною. Але через хвилину Сталін підтримав проведення Собору. Запропоновану фінансову допомогу для проведення Собору, митрополит Сергій відхилив. Всі питання про проведенню Собору були вирішені і через 4 дні він був проведений.
12 вересня 1943 р. ― День восстановлення Патріаршества. Патріархом був обраний митрополит Сергій. Хіба не дивно. що Патріаршество відродив не хто-небудь з православних царів, а Сталін? Для врегулювання відносин між державою і церквою була організована Рада у справах РПЦ. Був відкритий богословський інститут і богословські пастирські курси. Почав виходити православний журнал, всюди було надано дозвіл дзвонити. За 1944-1945 р. від віруючих поступило 6 770 заяв по відкриттю храмів. І після розгляду було відкрито 529 храмів. Розпочалось духовне відродження Церкви після жорстоких переслідувань, починаючи з революції 1917 року.
Нехай Господь дарує бажаний мир усім народам землі. дарує силу нести всім народам радісне світло правди, миру і любові. У щирих наших молитвах згадаймо про тих, хто поліг на полях війни, захищаючи нашу землю, хто самовіддано трудився задля нашої перемоги, всіх дорогих нашому серцю людей, близьких, рідних. Згадаймо і радість, яка прийшла на нашу землю, коли ворог поклав зброю свою до ніг наших воїнів, нині сивочолих наших дідусів та батьків. Згадаймо все і помолімось, щоб мирно жили всі люди на землі.


Фотографії і документи взято з книги "Сталин. Великая битва за Москву": 































08.05.13        прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар