вівторок, 23 квітня 2013 р.


Інтелектуальна гра "Ерудит"


Цінністю на всі віки є даровані нам Богом розум, почуття і воля, які покликані для того, щоб творити добро. Саме у вихованні людини змалку у прагненні до добра і полягає головний сенс нашого життя. Недаром Слово Боже стверджує, що "віра без добрих діл" є мертвою. Навчити дитяче серце добру є найважливішим завданням у виховному процесі. Головну роль у цьому відіграють саме освіта і виховання, які є нероздільними. А виховання взагалі залишається у житті людини постійним процесом. Сьогодні, на жаль, у час переоцінки цінностей минулого й побудови суспільства на нових засадах, виховання значною мірою виявилося занедбаним, особливо духовне, моральне, патріотичне.
Як нам відомо, саме слово "освіта" тісно пов’язане з ідеєю образу Божого в людині. Освіта означає саме висвітлення цього образу Божого. Сьогодні дуже важливо привити любов до освіти у молодого покоління. Ми часто можемо спостерігати іноді зневажливе ставлення до освіти та виховання. Слід пам’ятати. що той, хто зневажає освіту і хвалиться своїм невіглаством, є невігласом не тільки розумом, але і серцем. Адже тільки за допомогою освіти та виховання відбувається становлення людини як особистості, формується її світогляд. Тому Православна Церква завжди приділяла і приділяє особливу увагу освіті та вихованню.
19 квітня у залі кінотеатру Іршавського районного будинку дитячої творчості (РБДТ) проведено інтелектуально-розважальну гру "Ерудит". В ній взяли участь кращі учні району, які приймають участь у гуртку "Основи учнівського самоврядування". Керівником гуртка є знаний педагог Гряділь Марія Федорівна.
До фінальної гри ввійшли слідуючі учні:
Свида Злата ― учениця Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №2;
Котубей Ангеліна ― учениця Чорнопотіцької ЗОШ І-ІІ ст.;
Енеді Петро ― учень Біліквської ЗОШ І-ІІІ ст. №1;
Скраль Віолета ― учениця Ільницької ЗОШ І-ІІ ст.;
Нікітіна Адріана ― учениця Іршавської ЗОШ І-ІІІ ст. №1;
Курінний Артур ― учень Кушницької ЗОШ І-ІІІ ст.;
Станканинець Мирослава ― учениця Ільницького спортивно-гуманітарного ліцею;
Староста Ярослав ― учень Осійської ЗОШ І-ІІІ ст.
Вони зайняли свої місця на сцені РБДТ. А внизу своє почесне місце зайняли представники районної освіти, педагоги. До складу журі входили:
Попович Ірина Олександрівна ― головний спеціаліст відділу освіти;
Келемен Марія Юріївна ― завідуюча РМК відділу освіти;
Світлинець Андрій Андрійович ― директор музею РБДТ;
Мельник Йолана Юріївна ― директор РБДТ;
Протоієрей Василій Ігнат ― настоятель Свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави.
Керувала ходом проведення інтелектуально-розважальної гри "Ерудит" керівник гуртка "Основи учнівського самоврядування" ― Марія Гряділь.
Гра була прекрасною і захоплюючою. Вона складалася з трьох турів. У результаті до фінальної частини ввійшли троє кращих учнів, які і розподілили між собою призові місця:
1. Свида Злата;
2. Нікітіна Адріана;
3. Енеді Петро.
Після завершення гри "Ерудит" кожному представнику журі було надано слово. Вони високо оцінили рівень підготовки учнів, їх високий рівень знань.
У своєму слові протоієрей Василій Ігнат акцентував, що шкільні роки ― особливий період у житті кожної людини. Адже саме у ці роки відбувається становлення кожної людини як особистості. І саме Православна Церква вбачає в кожній людині ― неповторну особистість. Цією особистістю повинна стати кожна людина. Церква завжди з незмінною повагою ставилася до світської освіти. Бо чимало Учителів Церкви навчалися у світських школах, університетах, академіях у всі часи. Як стверджував святитель Василій Великий, що "зовнішні науки не шкідливі" для християнина. який повинен почерпати з них усе, що сприяє моральному вдосконаленню та інтелектуальному зростанню.
А на думку святого Григорія Богослова, "кожний, хто має розум, визнає вченість ― освіту, першим для нас благом". Недаром, згадуючи про свої молоді роки він пише, що разом із своїм другом Василієм Великим вони знали тільки дві дороги: перша з них вела нас до храму Божого, а друга ― до храму науки.
Дуже приємне враження на всіх зробила Нікітіна Адріана. Вона аргументовано виклала, що саме біблейське вчення про створення світу Богом є головним і важливим у сучасній науці. У свій час Михайло Ломоносов говорив: "Небагато знань віддаляє від Бога, а багато ― приближає до Нього".
Після проведення підсумків члени журі піднялися на сцену РБДТ та вручили грамоти і подарунки. А головний приз переможцю гри "Ерудит" Свида Златі вручив протоієрей Василій Ігнат.
Школа є посередником, який передає новим поколінням моральні цінності, накопичені за минулі століття. У цій справі школа і Церква покликані до співпраці. І слава Богу, сьогодні ми почали це усвідомлювати, адже на сторінках нашого інтернет-видання "Іршава православна" про таку співпрацю часто йде мова у публікаціях. Зігрівання у юних серцях прагнення до Істини, справжнього морального почуття, любові до ближніх, до своєї Вітчизни, рідного краю, історії та культури землі наших предків має бути головним завданням школи. Церква покликана і прагне сприяти школі в її виховній місії, адже від духовного і морального стану людини залежить її вічне спасіння.

 На фото: проведння гри "Ерудит".
Автор: Андрій Світлинець


















        23.04.2013       прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар