вівторок, 16 квітня 2013 р.

Художник Василь Ловска


Людина, як Боже творіння, наділена чималими талантами. І їх слід розкрити, розвивати та примножувати власне своєю творчістю. З глибоким благородством ставишся до людей, котрі по-особливому здатні торкатися загадкових духовних і тонких світів. Торкатися словом, піснею, музикою, пензлем ― тим даром Божим, що дає можливість бачити цей світ у тій багатогранній красі, яка створена Богом. І духовні діячі, творці цієї краси, перед Всевишнім чистіші, бо чесно і свято виконують свою священну місію на землі.
Серед колоритного, творчого загону митців Іршавщини помітне місце займає художник-живописець і портретист Василь Ловска, який народився в с. Ільниця 11 грудня 1955 р. А творчі інтереси Василя Васильовича воістинну багатогранні. Майже немає такої справи, яка була б непідвладна його творчій натурі: архітектурно-будівельна справа, кіно, -відео та комп’ютерна техніка, художня фотографія, журналістика і вже згадані мною художник-живописець та портретист ― це неповний перелік його творчої діяльності. А ще багато чим цікавиться ця непересічна особа.
Він активний громадський діяч, знавець літератури, історії .музики, бджільництва, садівництва… До того ж, має зібрання чудової бібліотеки філософсько-мистецького спрямування, акваріум, лимонарій, безліч фотографій, картин, портретів. І хоч одержав у молоді роки всебічні пізнання у багатьох сферах людського життя, та своє життя в більшій мірі присвятив мистецтву.
Писати про Василя Васильовича Ловску можна багато, адже знаю особисто його, зо два десятків років ― підтримуємо дружні відносини. Не можна обійти стороною і не сказати теплих і щирих слів в адрес його дружини Василини Михайлівни ,вчительки, яка народилася в чарівному гірському селі Синевир, що на Міжгірщині. Це і її особисті заслуги у становленні особистості Василя Ловски. Адже, як прийнято говорити "чоловіка робить жінка".
Звичайно, що у становленні Василя Ловски, як прекрасного художника-живописця і портретиста, зіграла плеяда класиків українсько-закарпатського малярства: Антон Кашшай, Юрій Герц, Василь Скакандій, Едіта та Віктор Медвецькі, Ернест Контратович, Андрій Коцка, Василь Бердар та багато інших, які суттєво вплинули на формування стилю, колориту, манери письма, вираження думки й духу творчого задуму.
Як стверджує сам Василь Ловска в одному з інтерв’ю "Мистецтво ― єдина, неповторна і свята  істина, не підвладна часові, достатку, амбіціям…"
Звичайно, нині Василю Васильовичу під силу різні форми творчої діяльності, але перевагу надає портретному та пейзажному жанрам. Прекрасні художні полотна, що відтворюють красу рідного краю, казкові пейзажі Карпатських гір, дивовижні архітектурні витвори міст Закарпаття та Чехії, портрети людей ― то свідки неспокійної творчої молодості, горіння серця, полум’я якого гріє сучасне і грітиме прийдешні покоління. А ще на останок хотілось би відзначити його чудові полотна "Боржавський узвір", "Синевирське озеро", "Літній день", "Вид на Бужору", "Мальовничі вершини Карпат", "Бабине літо", "Смерековий камінь", "Старі дерева", "Танець долі". Написав Василь Васильович чимало і художніх портретів. Про це свідчать такі роботи: "Автопортрет", "Дочка Мирославка", "Портрет батька-шахтаря", "Портрет сестри Марії", "Василина" та багато інших.
Разом з дружиною Василиною Михайлівною виховали трьох прекрасних донечок ― Ярославу, Оксану і Євгенію. Бог обдарував їх уже чудовими онуками. Всі вони ― радість і надія батьків. Надія на те, що вони, за батьківським прикладом, гідно торуватимуть свої життєві стежки і внесуть в майбутньому свою частку праці в розбудову і розквіт рідного краю.
Хочеться побажати усій прекрасній родині доброго здоров’я, бо це найцінніше багатство; творчого натхнення  і нових досягнень у творчій праці, бо ще нові життєві висоти й нові досягнення попереду; родинного благополуччя, бо сім’я це мала домашня церква; пізнати щастя від онуків та правнуків ― бо це наше гідне завтрашнє майбутнє; а свій творчий дар безупинно дарувати людям, бо творець покликаний творити на землі добро.
Мира Божого Вашій родині, благодаті Господньої, любові, добра та всіляких духовних і земних благ від всещедрого Господа. Віриться, що ще нові досягнення, творчі злети попереду. Тож хай щастить!

Вашій увазі пропонуємо художні роботи Василя Ловски:


"Смерековий камінь"




"Шахта Ільницька"










"Портрет батька-шахтаря"

"І. Хланта"






"А. Ерделі"


"Василина"







"Вікова пара"
  "Дочка Оксана"




     "Етюд"

"Казкар В. Шкіря"




    "Копри шахта Ільницька
                             "Море"



"Літо"



"О. Іванишинець"







"Осінь"




 "Рега І.М."

"Синевирський перевал"




"Смерековий камінь"





"Смерековий камінь"


"Старі дерева"

Художні фото Василя Ловски:














         15.04.2013                                З повагою прот. В. Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар