вівторок, 23 квітня 2013 р.


Церковні новини


Хресний хід в окремому полку Президента України
 23 березня в окремому полку Президента України (м. Київ) відбулося урочисте завершення Всеукраїнського хресного ходу з іконою рівноапостольного великого князя Володимира (Нагадаємо, минулого року, у рамках святкування Дня Хрещення Русі, святий князь Володимир був проголошений небесним покровителем Збройних Сил України). У розташованому на території полку храмі в ім’я Архангела Михаїла, де відтепер перебуватиме згадана вище ікона, було звершено молебень. Богослужіння очолив голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими формуваннями України Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин. На молебні були присутні: міністр оборони України Павло Лебедєв, начальник Генерального штабу ― Головнокомандуючий ЗС України генерал-полковник Володимир Замана, інші представники керівництва Міністерства оборони, офіцери, солдати. Архієпископ Августин привітав військовослужбовців і вручив відзнаки та грамоти офіцерам.

Відзнака Предстоятеля УПЦ
29 березня Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Володимир в рамках ІV Міжнародного проекту "Україна й українці ― цвіт нації, гордість країни" було вручено зірку "Патріот України". Згаданий вище проект засновано 2007 р. з метою заохочення громадян, які зробили вагомий внесок у розвиток держави, зміцнення її міжнародного іміджу та об’єднання української нації. Крім нагрудної відзнаки, лауреатові проекту вручається диплом "За виявлений патріотизм і бездоганне служіння Україні" та Книга пошани "Україна й українці ― цвіт нації, гордість країни".

Призначено ключаря кафедрального собору Воскресіння Христового
26 березня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир підписав указ про призначення вікарія Київської митрополії єпископа Бородянського Варсонофія ключарем споруджуваного у Києві храму на честь Воскресіння Христового ― кафедрального Собору Української Православної Церкви.

Зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з грецькою делегацією
27 березня Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в київському Пантелеймонівському монастирі у Феофанії зустрівся із грецькою делегацією. Її очолив Надзвичайний і Повноважний Посол Греції в Україні Георгіос Георгунтзос.
Сторони обговорили питання взаємодії у сфері організації паломництв до святинь Греції. За заслуги перед Українською Православною Церквою Блаженніший Митрополит Володимир нагородив посла Греції Георгіоса Георгунтзоса орденом УПЦ святого благовірного князя Ярослава Мудрого. Пан посол подякував Його Блаженству за нагороду та запевнив, що й надалі сприятиме зміцненню українсько-грецьких відносин. Митрополит Володимир також привітав членів грецької делегації з Днем Незалежності.

Зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з головним лікарем полового будинку №5 м. Києва
28 березня Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції у столичному Пантелеймонівському монастирі у Феофанії зустрівся з головним лікарем пологового будинку №5 м. Києва Михайлом Макаренком та його заступником Дмитром Говсеєвим. За труди на благо Церкви Блаженніший Владика нагороидв Михайла Макаренка орденом святого апостола Андрія Первозванного, а Дмитра Говсеєва ― орденом святителя Миколая Чудотворця. Відзначимо, що стараннями нагороджених розпочато будівництво дзвінниці храму на честь ікони Божої Матері "Знамення", розташованого на території пологового будинку, а також відремонтованого приміщення медичного закладу та придбано сучасне обладнання. Крім того, ведуться проектні роботи з будівництва перинатального центру.

Церковні нагороди благодійникам
28 березня Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції у столичному Пантелеймонівському монастирі у Феофанії за труди на благо Церкви вручив нагороди благодійникам. Зокрема, підприємці Д. Гордієнко та І. Стаковиченко були нагороджені орденом преподобний Антонія і Феодосія Печерських ІІ ступеня, М. Затуловський ― орденом святої рівноапостольної княгині Ольги, В. Малахов ― благословенною грамотою Блаженнішого Митрополита Володимира з нагрудною відзнакою. Благословенними грамотами Блаженнішого Митрополита Володимира також були відзначені адвокатське об’єднання "Аліас" та агентство "RM&C".

1025-річчя Хрещення Русі
27 березня в Патріаршій та Синодальній резиденції в Даниловому монастирі у Москві Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил очолив перше засідання Церковно-громадського організаційного комітету з підготовки і проведення святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Комітет було створено рішенням Синоду Руської Православної Церкви від 12 березня 2013 року. Від України у засіданні взяли участь: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній; намісник Святої Успенської Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел; віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко та інші.
В ході дискусії обговорювалися питання участі органів державної влади трьох країн у підготовці до ювілейних урочистостей, розробка плану основних заходів за участю Святійшого Патріарха і глав держав, порядок розгляду громадських ініціатив, що надходять до Оргкомітету. По завершенні засідання Святіший Патріарх Кирил "на увагу до внеску у справу зміцнення традиційних духовних і культурних цінностей народів Росії, України, Білорусії" та у зв’язку із 50-річчям від дня народження вручив голові правління громадської організації "День Хрещення Русі" Олегу Кривошеї орден святого рівноапостольного великого князя Володимира ІІІ ступеня.

Хіротонія архімандрита Варсонофія (Виниченка) на єпископа Новоазовського.
29 березня у Всіхсвятському храмі столичного Пантелеймонівського жіночого монастиря у Феофанії Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир очолив наречення архімандрита Варсонофія (Виниченка) на єпископа Новоазовського, вікарія Донецької єпархії, а 30 березня за Літургією в соборному храмі Пантелеймонівської обителі ― архієрейську хіротонію архімандрита Варсонофія.

До ювілею 1025-річчя Хрещення Русі
1 квітня в резиденції Предстоятеля Української Православної Церкви у столичному Пантелеймонівському монастирі у Феофанії під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося перше засідання Організаційного комітету з підготовки та проведення святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Цей Оргкомітет під головуванням Керуючого справами УПЦ митрополита Бориспільського Антонія було утворено рішенням Священного Синоду УПЦ від 15 березня 2013 р. (журнал №20). Окрім членів Комітету на засідання були присутні представники Адміністрації Президента України та Міністерства культури.
Керуючий справами УПЦ поінформував присутніх про перше засідання Церковно-громадського організаційного комітету підготовки і проведення святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Воно відбулося 27 березня під головуванням Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила у Москві. Радник Президента України ― керівник Головного управління Адміністрації Президента України з питань гуманітарного розвитку Юрій Богуцький ознайомив членів Організаційного комітету із планами держави щодо святкування ювілею. Потім учасники засідання розглянули попередній план святкових заходів.

ІV щорічна студентська конференція "Студентська наука в духовній школі"
1 квітня у Київській духовній академії відбулася ІV щорічна студентська конференція "Студентська наука в духовній школі". У роботі форуму, присвяченого 1700-річчю видання Міланського едикту, взяли участь представники київських духовних шкіл та духовних семінарій і училищ України.
Пленарне засідання відкрив ректор Київської духовної академії і семінарії, Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, який оголосив вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира організаторам та учасникам конференції. На пленарному засіданні владика Антоній виступив з доповіддю "Міланський едикт 313 року: обставини його видання і можливі інтерпретації змісту". Із презентацією діяльності Православного Богословського факультету імені святого Василія Острозького Університету Східного Сараєва виступив декан факультету протоієрей Борис Брайович. Потім відбулося підписання договору про співпрацю між Київською духовною академією та вищезгаданим факультетом.
Після пленарного засідання робота конференції продовжилася у восьми секціях.

Прийом співробітників православної телекомпанії "Союз"
1 квітня Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в київському Пантелеймонівською монастирі у Феофанії прийняв співробітників православної телекомпанії "Союз". Телекомпанію "Союз" засновано в Єкатеринбурзькій єпархії 2005 року. Понад шість років канал доступний телеглядачам України.
За заслуги перед Церквою Блаженніший Владика нагородив телеканала "Союз" орденом Української Православної Церкви преподобного Нестора Літописця І ступеня. Орденів преподобного Нестора ІІ ступеня були удостоєні: митрополит Єкатеринбурзький і Верхотурський Кирил, керівник православного телеканалу "Союз" ігумен Димитрій (Байбаков), директор московського представництва телеканалу Сергій Юргін, співробітник телеканалу протоієрей Олексій Ладигін.

Засідання Координаційної ради голів Синодальних установ
2 квітня у Синодальному залі Київської Митрополії, під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, відбулося засідання Координаційної ради голів Синодальних установ при Предстоятелі Української Православної Церкви.
У засіданні, зокрема, було розглянуто плани Синодальних установ із відзначення у 2013 році:
1025-річчя Хрещення Русі,
1700-річчя видання Міланського едикту,
1150-річчя початку місії рівноапостольних Кирила і Мефодія та
900-річчя написання "Повісті минулих літ"

Зустріч з членами міжфракційного депутатського об’єднання "За сприяння свободі совісті"
3 квітня у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир зустрівся із членами міжфракційного депутатського об’єднання "За сприяння свободі совісті". Від депутатського корпусу на зустрічі були присутні народні депутати України. (Дане об’єднання очолює Ганна Герман).
З боку Української Православної Церкви на зустрічі були присутні: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневскьий Олександр та голови Синодальних відділів УПЦ.
Блаженніший Митрополит Володимир подякував народним депутатам за створення депутатського об’єднання і готовність сприяти вирішенню важливих питань державно-церковних відносин, а також за відкритість до діалогу та бажання спільно творити добрі справи. Предстоятель УПЦ сказав про те, наскільки важливо гідно відзначити 1025-річчя Хрещення Русі й окреслив коло питань, що їх Церква вважає першочерговими у розвитку співпраці з державою. Була розглянути ціла низка питань взаємовідносин між Церквою і державою. На завершення Блаженніший Митрополит Володимир подякував народним обранцям за відвідування Лаври у святі дні Великого посту й подарував кожному примірник Святого Письма Нового Завіту із особистим підписом, а також диски із фільмом про Хрещення Русі та церковними піснопівами.

Нагорода Київській духовній академії
Організатори виставки "Сучасна освіта в Україні ― 2013", що проходила у Києві 25-27 лютого, нагородила Київську духовну академію дипломом "за високі творчі досягнення в удосконаленні змісту навчально-виховного процесу національної освіти України". Крім того, ректор КДАіС митрополит Бориспільський Антоній був удостоєний подячної грамоти "за плідну організаторську і творчу роботу з удосконалення навчально-виховного процесу в національній системі освіти України".

Православні Пакистану надають допомогу потерпілим від ісламських погромів
11 березня у багатьох містах Пакистану відбулися мирні ходи християн. Віруючі вийшли на вулиці на знак протесту проти ісламських погромів, що відбулися 9 березня в Лахорі й з вимогою скасувати "закон про богохульство".
Православні священники також взяли участь у ходах. У м. Саргод в акції брав участь отець Кирил Амер, у Хайдарабаді ― отець Антоній Масіх. Обидва вони священники Руської Православної Церкви Закордоном, які несуть служіння в цих містах.
Зі слів отця Іоанна Танвеєра, який опікує православні громади в Лахорі, Вазіробаді й Хафізобаді, вражає жорстокість погромників, спрямована навіть на тварин.
Тепер православні общини Пакистану, надаючи допомогу потерпілим від рук екстремістів, розподіляють рис, масло, цукор, інші продукти й збираються збільшити обсяг допомоги. Потерпілих тимчасово поселили в наметовому містечку. Уряд Пакистану обіцяє надати допомогу у відновленні згорілих будинків.

У США відбулася прем’єра міні-серіалу "Біблія"
На телеканалі History 3 березня відбулася всесвітня прем’єра десятигодинного історичного міні-серіалу "Біблія". За повідомленнями рейтингових агентств, активна аудиторія глядачів фільму склала 14,8 млн. глядачів.
Сюжет фільму охоплює десять ключових біблійних оповідей, починаючи з книги Буття й закінчуючи книгою Одкровення. Аби дотриматися точності викладу, до екранізації залучили понад 40 відомих експертів, богословів і вчених.
Немає жодних сумнівів у тому, що Біблія є однією з найвагоміших і найпопулярніших книг у світі. Неймовірні і потужні оповіді, що містяться в ній, назавжди змінили хід історії та вплинули на релігію всього світу.

Свято Благовіщення Пресвятої Богородиці
7 квітня, у Неділю 3-тю Великого посту, Хрестопоклонну, свято Благовіщення Пресвятої Богородиці. Керуючий справами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній очолив служіння Літургії у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври. Його Високопреосвященству співслужили намісник Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, єпископи Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Васильківський Миколай і духовенство монастиря.
За Літургією митрополит Антоній рукоположив у сан пресвітера студента ІІ курсу Київської духовної академії ієродиякона Інокентія (Підтоптаного), а митрополит Павел звершив дияконську хіротонію випускника КДА Олександра Мартинова. За підтримки фонду Кафедрального собору УПЦ на честь Воскресіння Христового та Відділу Київської єпархії "Церква і культура" під час богослужіння у храмі перебувала давня ікона Божої Матері "Розлучення", яка ймовірно належала святому благовірному князю Володимиру Мономаху.

За виданням "Церковна Православна газета"


На фото: куточки Іршави та її жителі.
Автор Кобаль Діана 


















           23.04.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар