суботу, 20 квітня 2013 р.


Перемога Божої сили і людської любові


Ми з вами вступаємо у завершальні дні Великого посту і скоро будемо переживати скорботні години Страстей Христових. Піст ― це важливий момент у нашому житті. І хоч він повторюється, але завжди є новим, завжди є вирішальним і важливим для нашого вічного безсмертя. Це момент, коли ми стоїмо перед своєю совістю, стоїмо перед Живим Богом і виголошуємо над собою суд. Це дуже важливий момент, коли після гріховного життя ми знаходимо час, щоб вирватися з круговороту звичних для нас гріховних дій, думок, переживань і стаємо лицем перед вічністю, перед лицем Того, Хто є Життя, і Правда, і Краса, і Смисл. Прагне людська душа, щоб приблизилось Царство Боже, царство миру й смирення, царство єдності і братньої любові. А на цьому шляху великим благом для нас є "молитва з постом, милостинею і правдою" (Тов. 12, 8).
В ці дні ми згадуємо пам’ять преподобної Марії Єгипетської. В її образі ми бачимо перемогу Божої сили і перемогу людської любові. Ми бачимо перемогу людського зову про допомогу і перемогу, яка дарується Богом, Його любов’ю, Його силою і владою. Вона явила світу образ істинного покаяння і прощення, яке дарує нам Господь. А Він чекає і бажає, щоб ми прокинулись від гріховного сну, осмислили свою гріховність перед Ним, принесли щире покаяння та отримали спасіння. Недаром саме в цю неділю у християнських храмах звучать євангельські слова, сказані Іісусом Христом грішниці: "Прощаються тобі гріхи!.. Віра твоя спасла тебе, ― іди з миром" (Лука 7, 48, 50).
Народилася преп. Марія Єгипетська в Єгипті і ще при житті батьків в дванадцять років покинула їх та пішла в Олександрію. Там вона в гріхах розпусти провела сімнадцять років, в якій вбачала весь сенс свого життя. Блудне гріховне життя є безчестям людської природи, порушенням Закону Божого. У Старозавітні часи, винних у цьому гріху, наказували смертю. А в часи Нового Завіту, коли людське тіло покликано стати "храмом Святого Духу" (1 Кор. 6, 19), цей гріх у Отців Церкви називається падінням, духовною смертю. Зцілення від цього гріха ― могутня дія благодаті Божої та подвиг щирого покаяння і духовне оновлення людського життя.
Одного разу на березі моря Марія побачила корабель, який розпочинав свою подорож до Ієрусалиму на свято Воздвиження Хреста Господнього. Прибувши до Ієрусалиму, після невдалої спроби переступили поріг храму Божого, коли невидима сила не впускала її, грішниця Марія пала перед іконою Божої Матері і з сльозами покаяння почала молитву: "Матір Божа! Важкі гріхи мої! Знаю, що моє місце не в святому храмі, а в аду! Але Ти, Всеблага, прийми моє перше покаяння і допоможи мені перед Богом, Сином Твоїм…" Щиро підносила вона слова молитви. І молитва була почута. тепер жінка отримала можливість переступити поріг храму та щиро вклонитись Хресту Господньому. І Господь прийняв її покаяння. Та після поклоніння вона залишає гріховне життя в миру та йде в пустелю за Іордан, де у великих подвигах і покаянні подвизалась 47 років життя. Померла преподобна Марія Єгипетська у 522році.
Яка вірність волі Богоматері! Яка рішучість змінити різко своє життя і відмовитися від усіх утіх і задоволення в житті! А саме з цього і починається духовний подвиг: з рішучого перелому у своєму житті. з різкого повороту від розбещеності та свавілля ― до повного утримання від гріхів і послушання волі Божій. У нас не буває таких різких переломів, змін до кращого життя у вірі до Христа. Ми все життя топчемося на одному місці і не знаходимо в собі ні бажання, ні сили для боротьби з власними гріхами. Преп. Серафим Саровський говорить: "Без рішучості не можливо навіть і розпочати своє спасіння, а тим більше здобути Духа Святого", адже в цьому і заключається весь сенс нашого життя. Єдино, що відрізняє праведника від грішника ― рішучість жити в дусі євангельського вчення, виконувати заповіді.
Особливо сьогодні засоби масової інформації дуже часто шокують нас страшними наслідками розпусти серед молоді. В той час, коли батька турбуються і працюють "в поті чола" на чужині та далеких краях дуже часто їх чада у вживанні алкоголю та розпусті проводять молоді роки життя, забуваючи, що за гріховне життя неминуче наступає і час розплати. Іноді шокують нас постійні повідомлення про розбещеність. розпусту та страшні наслідки. і тому слід пам’ятати батькам та виховувати своїх чад в Законі Божому, адже неминуче прийде час розплати. і це відбувається не десь далеко "за тридесять земель". Це часто ми бачимо, на жаль, відбувається в нашому домі та наших родинах. Чи не час задуматися особливо молодому поколінню та обрати шлях життя по заповідям Божим, щоб оминути дорогу гріха та ганьби.
Дорогі брати і сестри! Прикладами Євангелія та житія преп. Марії Єгипетської Свята Церква ще раз у дні Великого посту нагадує нам, що покаяння завжди можливе. Необхідно тільки щиро, всім серцем звернутися до Бога і Господь помилує нас. В той же час Свята Церква попереджує нас, що грішник, який прагне покаятися щиро, повинен постійно пам’ятати слова святого Іоанна Предтечі: "Учиніть гідний плід покаяння!" (Мф. 3, 8), тобто засвідчіть істину вашого покаяння виправленням гріховного життя. Бо без покаяння немає прощення наших гріхів, а без прощення Богом наших "прегрішеній" не можна спастися і стати наслідниками Царства Небесного.


"Вулицями Іршави". Фотографії Ісак Анастасії:




























     20.04.2013                 прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар