понеділок, 28 січня 2013 р.

Слово – душа народу.
         Слово… Божественне, вічне, невмируще, таїнственне.  
« Споконвіку було Слово,  а Слово в Бога було, і Бог було Слово » (Ін.1,1)- євангельські  слова вічної Божественної істини. Неможливо осягнути незбагненну священну глибину Слова. Значення живого таїнства Слова у житті людини до кінця не можливо пізнати.
       Слово ще у найсивішу давнину виявило себе як найуніверсальніша форма  і Буття і Свідомості людини. Воно було  у зародку самого життя людства, адже Словом Божим створено весь видимий і невидимий світ, створено людину. Без нього неможливе наше подальше існування і всі процеси, що тісно переплітаються з творчістю та діяльністю людини.  Все починається словом.
         Живе слово є найважливішим комунікативним посередником у спілкуванні людей між собою та Богом. Культура живого слова тісно пов′язана з культурою людини, нації та всього людства. Живе слово – це душа народу, його минуле, сучасне та майбутнє. Без нього нема і не може бути повноцінного життя. Пам′ятаймо: ми несемо відповідальність перед Богом і народом не тільки за наші поступки, але і за кожне слово, сказане нами, адже слово може вбити, слово може воскресити. Недаром Христос Спаситель говорить, що « зо слів своїх, будеш виправданий, і зо слів своїх будеш засуджений» (Мф 12,37).
          Святе Письмо наділяє слово найвищими божественними достоїнствами та найвищою святістю, бо воно, слово, насправді є найсвятішим та найдорогоціннішим даром Божим людині.
         Воно є саме життя, тому що « усе через Нього повстало, і ніщо, що повстало, не повстало без Нього» (Ін.1,3), адже на початку всього було саме Слово.
         Дорогі брати і сестри! Саме слово є найціннішим даром, яке дароване нам Самим Богом. І саме тому, наше людське життя покликане  зацвісти не тільки багатством добрих справ , діл, але і багатством слова – вічного, святого, невмирущого та безсмертного. Бо слово також служить нашому спасінню, нашому безсмертю.
         Пам′ятаймо, що ми Божі діти, покликані будувати цей світ, в якому повинен прославитися Господь і через наше слово  воцариться в цьому світі радість Господня. То ж нехай тільки живе і вічне слово завжди лине з наших уст, слово спасенне,  слово безсмертне.
 
 
 
 
 
 
 
 
28.01.2013                           Прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар