понеділок, 21 січня 2013 р.

СНІД – чума ХХІ століття.

      Всесвітній день боротьби зі СНІДом був започаткований Всесвітньою організацією охорони  здоров′я у 1987р. І вперше цей день відзначався 1 грудня 1988 року, коли представники усіх країн звернулися із закликом до соціальної терпимості та розширенням обміну інформації щодо ВІЛ- інфекції / СНІДУ. Як відомо, сьогодні біля 43 мільйонів людей у світі живуть з ВІЛ/СНІДом. І кожні десять секунд від цієї хвороби помирає одна людина, а кожні 14 секунд одна дитина у світі стає сиротою. ВІЛ/СНІД- хвороба, яка переважно охоплює молоде покоління.
      Як відомо, Україна серед європейських країн займає чи не перше місце по смертності через низку хвороб – серцево – судинних, раку, туберкульозу, гепатиту та інших. Та останнє десятиліття до цієї кагорти  приєднався також ВІЛ/СНІД по темпу зростання і поширення хвороби. До речі, перші випадки поширення були зареєстровані в 1987 році у нашій країні. І до 1995 року Україна могла вважати себе країною з низьким рівнем поширення СНІДУ. У 1995 році в Україні було зареєстровано біля 1500 осіб, а у 2003р. цей показник зріс більше 60тисяч. Сьогодні ця цифра значно зросла до 127тисяч осіб. І це тільки показники згідно за офіційно даними статистики. А потенційно хворих, які ще не знають, що вони є носіями цієї хвороби, значно більше, можливо у декілька разів. За один місяць це число зростає на 700 людей. Згідно даним експертів Об′єднаної програми ООН по боротьбі зі СНІДом, на сьогоднішній день в Україні інфіковано біля 1% населення країни. А за прогнозами в 2014 році може досягнути  479 – 820 тисяч осіб.
       Не оминула ця хвороба і наше рідне Закарпаття, де кількість хворих перейшла вже за дві сотні осіб. А за 9 місяців цього року виявлено 62 особи з ВІЛ – інфекцією, а 20 особам з них поставлено діагноз СНІД. До речі, зареєстровані окремі випадки носіїв хвороби також на Іршавщині.
      Згідно вчення Православної Церкви, Бог мудро створив весь світ, а вінцем свого творіння поставив людину. Весь світ живе за встановленим Творцем законами природи, а людині Він дарує Закон Божий, виконуючи які,  людство йшло завжди дорогою життя. З пришестям у світ Ісуса Христа було підтверджено, що шлях до спасіння і безсмертя людини лежить саме через виконання Заповідей Божих, які служать людству оплотом та охороною. Зокрема сьома заповідь Закону Божого забороняє перелюб – порушення подружньої вірності і будь – яку незаконну і нечисту любов. Господь забороняє у сім′ї чоловікові і жінці порушувати вірність і любов. А неодруженим Бог наказує дотримуватись чистоти думок і побажань – бути целомудреними (цнотливими) у ділах і в словах, у помислах і бажаннях.
      ВІЛ / СНІД – чума ХХІ століття є результатом морального занепаду та духовної деградації молодої людини зокрема. Ріст бездуховності, цинізму, втрата людяності, сімейних цінностей, втрата сенсу життя, поширення розпусти, наркотиків, алкоголізму, особливо серед молодого сучасного покоління – це неповний перелік причин духовного занепаду та деградації у сучасному світі. І Церква знову закликає молоде покоління до духовного відродження, фундаментальних людських цінностей, які даровані нам у святому Євангелії.
       В 1997 році Всесвітня Рада Церков запровадила програму до дії «Лицем до лиця зі СНІДом: просвіта в контексті захворювання на СНІД». Церква приймає активну участь у боротьбі зі СНІДом та допомагає хворим у різних частинах світу. Ще у 2003 році Блаженніший Володимир, митрополит Київської і всієї України при Київському СНІД – центрі освятив місце під будівництво храму в честь 40 мучеників Севастійських. Сьогодні храм став духовним центром по боротьбі з цією недугою, де проводиться величезна духовна робота.
     Кожний рік людство втрачає – все більше людей, які стали жертвами цієї хвороби. Часто молода людина програє цю битву у нерівному поєдинку, адже сучасний світ втрачає живу віру в Бога, не живе духом євангельського вчення, і як наслідок – хворіє новими масовими хворобам. Спокуси цього світу настільки затьмарюють розум молодої людини, що вона впадає в полон та повну залежність від наркотиків, розпусти, алкоголізму та деградації особистості. І не зважаючи на страшну загрозу поширення СНІДУ, Церква простирає руку допомоги хворим у молитовному єднанні за всіх, хто став жертвою незламної хвороби.
       Одним із основних недоліків у боротьбі з цією чумою є той факт, що сьогодні людину прийнято розглядати тільки з технічно – інстинктному аспекті. Іншими словами: людина у сучасному світі сприймається виключно як низька в морально – духовному плані одиниця. Як нещодавно було заявлено американськими вченими, що природні складові людини оцінюються всього у шість доларів. Фактично: сьогодні ігнорується вище духовне призначення людини у світі, яка є носієм образу і подоби Божої, згідно з вченням Святого Письма. Ще стародавні греки називали людину «малим всесвітом». А християнство вчить, що безсмертна душа людини вища за весь матеріальний світ. Ігнорування вищим призванням людини у світі – одна з основних причин недоліків у боротьбі з  страшними хворобами сучасності. Важливою причиною поширення СНІДу є  і той факт, що боротьба з цією хворобою часто зводиться на пропаганді розпусти серед молоді безпечними засобами, вживання наркотиків іноді і на законодавчому рівні у деяких країнах через використання одноразових голок, пропаганду легких наркотиків, рекламу спиртних напоїв, тютюнових виробів і т. д.  В кінцевому результаті такі дії приводять до аморального способу життя та служать швидкому поширенню серед молоді ВІЛ інфекції / СНІДу. Сьогодні виникає питання: хіба не в тому причина, що суспільство розучилося сприймати себе перш за все як моральну, духовну категорію, а потурає лише своїм низьким інстинктам. Де ж здоровий стержень сучасної молодої людини: краса душі, цнотливість, повага до самої себе, на кінець, бути людиною?
      Людина знаходиться на вершині всього Божого творіння і є вінцем природи. Вона покликана поступати гідно свого призвання – бути на землі людиною, бути християнином. А за свої гріхи вона платить велику ціну, навіть ціну власним життям. То ж обери, людино, у  житті шлях життя згідно із виконанням Заповідей Божих і будеш мати щасливе життя сьогодні і у вічності.






21.01.2013                                        Протоієрей Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар