четвер, 17 січня 2013 р.


Хрещення Господнє
Дорогі брати і сестри!

"Глас Господній на водах" ― ці величні слова звучать сьогодні у всіх християнських храмах, які сповіщають людству про Хрещення Господнє. В цей день Свята Православна Церква святкує одну з величезних подій із земного життя Господа нашого Ісуса Христа ― Його Хрещення в Йордані і явлення світу.
    З великої любові до роду людського прийшов на землю Син Божий, прийнявши на Себе плоть людську. Через неї ми побачили славу Божу, предвічне Світло та Божество. Богоявлення Господнє є свято Світла! Бог є Світло! Він з’являється людям, щоб осіяти їх Своїм Світлом. "Народ, що в темноті сидів, світло велике побачив, а тим, хто сидів у країні смертельної тіні, засяяло світло". (Мф. 4, 16).
 
Перед нашим духовним зором повстає ріка Йордан, де "проповідник покаяння" святий Іоанн Предтеча очищає від гріха хрещенням водою народ іудейський, який приходить, щоб через покаяння очистити свою душу від гріхів. Сюди ж іде хреститися Той, хто "не знає гріха" Христос, щоб хрещенням в тих же водах взяти на Себе гріхи усього світу.
Як безгрішний, Він не має потреби у покаянні; як Агнець Божий, Він бере на Себе людські гріхи; як Спаситель світу, Він відкриває людині вхід у Царство Небесне і благовіствує людям про його наступлення.
 
І ось приходить Ісус із Галілеї на ріку Йордан до Іоанна Хрестителя, щоб хреститись від нього. Але праведник Божий, святий Іоанн, перешкоджає Йому і говорить: "Я повинен хреститися від Тебе, і чи Тобі йти до мене?" (Мф. 3, 14). У відповідь на це прохання Іоанна, Христос Спаситель сказав йому: "Допусти це тепер , бо так годиться нам виповнити всю правду" (Мф. 3, 15). І Іоанн Хреститель здійснює Хрещення Господа нашого Ісуса Христа на Йорданській ріці. А коли Він виходив із води, то побачив Іоанн "небо розкрите, і Духа, як голуба, що сходив на Нього" (Лк. 1, 10). І в цей момент пролунав голос Небесного Отця: "Це Син Мій Улюблений, що Його я вподобав" (Мф. 3, 17).
Через води Йорданські Христос розпочинає своє земне служіння роду людському. В урочистих піснопівах Свята Церква прославляє Спасителя нас ради плоттю хреститься від Іоанна у водах Йорданських. Богоявлення в своїй сутності є сходженням Бога до падшого людського роду та прийняттям Ним на Себе людської плоті і хресного шляху для спасіння світу. А тому необхідно йти саме цим шляхом для сповнення "всякої правди" і Христос добровільно обирає для Себе і пропонує всім нам. Той, хто хоче йти за Христом, повинен взяти свій хрест і йти шляхом самовідречення, який приведе нас у вічне життя.
Дорогі брати і сестри! Суть сьогоднішнього величного свята заключається не тільки в хрещенні Христа, але і в Богоявленні. При хрещенні Ісус Христос явився Богом у плоті і разом з тим явив всім нам сокровенну тайну Божественної Трійці. Істина Божественної Трійці ― вершина Откровення Бога людині. Сповідування догмату про Пресвяту Трійцю відрізняє християнство від всіх інших релігій. По визначенню святителя Афанасія Олександрійського, християнська віра ― це віра в "незмінну, совершенну і Блаженну Трійцю". А святитель Григорій Богослов стверджує, що ми проповідуємо "богослів’я Трійці, від Світла ― Отця прийнявши Світло ― Сина, у Світлі ― Духа". І цей догмат про Святу Трійцю займає виключно важливе місце у системі християнського віровчення, так як на ньому засновуються інші важливі догмати. На думку преподобного Максима Сповідника, що пізнати тайну Пресвятої Трійці в її повноті це означає ―"ввійти у довершене з’єднання з Богом, досягнути обоження".
Щоб досягнути святості та спасіння, до якого покликаний кожний з нас, Хрещення Христа Спасителя вчить нас смиренню і всецілій відданості волі Божій і Його євангельському вченню. Ми з’єднані з Христом образом хрещення; мета нашого життя досягнути вічного життя. У Хрещенні нам даровані, як дар, чистота і невинність; у житті Господь закликає нас до святості та досконалості.
Приносити плоди, гідні нашого християнського звання, ми повинні, як учні і послідовники Христа. Апостоли, мученики, святителі і преподобні своїм богоугодним життям розділили з Ісусом Христом чашу Його любові і страждань, і пронесли через своє життя хрест земний. Дивлячись на їх подвиг і на кінець, їх життя будемо наслідниками їх віри. Будемо вчитися цієї любові, тому благочестю і тій святості, яку досягли вони, щоб називатися нам християнами не тільки по імені, але і по святому богоугодному життю, до якого всі ми покликані Господом Ісусом Христом, який сьогодні хреститься у водах Йордану.

17. 01.2013р.                           прот. Василій Ігнат.

Немає коментарів:

Дописати коментар