четвер, 24 січня 2013 р.

Коляда у старому селі
         Різдво Христово ― одно з найвеличніших свят. У храмах проводяться  урочисті богослужіння. А особливо колоритно звучать у нашому багатонаціональному Карпатському краї різними мовами різдвяні колядки, віншування, розмаїті вертепні дійства… Нелегко з’ясувати час появи величальних обрядів колядування у  різних регіонах нашого краю, як і духовно-емоційні сфери його впливу на людські душі.
       Минулої неділі, в день свята Собору Іоанна Хрестителя, на території Закарпатського музею архітектури і побуту відбулося обласне свято "Коляда у старому селі". Воно завершило цикл Різдв’яно-новорічних обрядових дійств.
       Як відомо, від Іршавського району відділом культури на обласне свято було делеговано об’єднаний колектив церковного хору свято-Петро-Павлівського православного храму та народного фольклорного ансамблю "Іршава", якими керує заслужений працівник культури України Надія Мельник-Гудь.
       Розпочалось урочисте святкове дійство. Після прологу у виконанні Закарпатського обласного музично-драматичного театру, іршавчанам було надано право відкрити фестиваль колядкою "В Віфлеємі новина". До речі, напередодні, у дні Різдвяних свят, декілька разів велась трансляція виступу об’єднаного колективу на телеканалі Тиса – 1. І про колектив знало багато наших краян. На їхньому фоні всіх учасників краю, гостей міста привітали Голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида, заступники голови ОДА Ігор Свищо та Іван Качур.
     За словами знаного музикознавця краю Івана Хланти, доктора мистецтвознавства, кандидата філологічних наук, заслуженого діяча мистецтв України "виступ Іршавського колективу був високопрофесійним, динамічним, адже тут були показані і вокально-хореографічна композиція та гармонійний чотирьохголосний спів". І молоді хлопці колективу змагалися у віншуванні із досвідченими чоловіками. А старовинна церковна колядка "Божий Син днесь народився" змусила всіх благоговійно схилити голови та вслухатися в гармонійний чотирьохголосний спів. Завершальним акордом виступу стало "Многая літа" під бурхливі оплески глядачів.
    Колективу було вручено "Подяку" обласного управління культури та оргкомітету. Після виступу учасники хору давали інтерв’ю засобам масової інформації , фотографувалися з учасниками інших колективів. Всі повернулися додому з масою позитивних емоцій, вражень від побаченого, від спілкування з колядниками з різних регіонів нашого чудового Закарпаття.
     
       P.S. Як уже відзначалося, декілька разів велась телетрансляція виступу цього об’єднаного колективу на телеканалі "Тиса-1". Телепередача називається "Божий Син днесь народився".
     Виступ зведеного хору можете знайти в інтернет-мережі Ютуб: Тиса-1."Русинська родина". Іршава (05.01.13)". (http://www.youtube.com/watch?v=qAqT-0kbQ1g)
 
 
 
 
 
 

 
 
24.01.2013                      Надія Мельник-Гудь
                                                прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар