пʼятницю, 11 січня 2013 р.

Хрест – святиню Господню – встановлено при в’їзді в Іршаву.
      Православний Хрест освячено цими днями, який встановлено при в’їзді в Іршаву. Вже вісімнадцятий. А перші православні хрести у місті були встановлені на початку 90- тих років минулого століття: біля свято – Петро - Павлівського православного храму, біля свято - Іллінського храму, на розпутті дороги у напрямках Ільниці, Броду, по Білецькій вулиці…
      А не так давно при в’їзді в м. Іршаву, за ініціативи керівників району, зведено величний Поклонний Хрест. І минулої суботи день напрочуд виявився чудовим, сонячним по зимовому теплим напередодні Нового року. Саме цього дня відбулося урочисте освячення православної святині.
     Зранку до місця освячення Хреста зібралося все духовенство Іршавського благочиння, керівники району, народ. До місця освячення прибув Високо-преосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. Урочисто зустріли високого гостя з хлібом та сіллю, діти піднесли прекрасний букет троянд. Привітавшись, Владика Феодор, звернув увагу на чудовий сонячний зимовий день, який є особливою милістю Божою. Величний  Поклонний  Хрест  привернув особливу увагу Владики. Саме такий Хрест був встановлений при в’їзді у Закарпаття. А Хрест при  в’їзді в Іршаву встановлено в честь 5-ої річниці Єпископської  хіротонії  нашого Владики  Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського.
     Розпочалась урочиста  служба освячення Животворящого Хреста, яку проводив Високопреосвященніший архієпископ Феодор з сонмом духовенства Іршавського  благочиння. Урочисто лунали слова благодатних молитов, величних пісноспівів. Краплі святої води виблискували в повітрі, освячуючи Хрест та усіх присутніх, яке проводив владика.
     На торжестві були присутні голова райдержадміністрації  Василь Ковбаско, голова районної ради Станіслав Сухан, Віктор Феєр, митрофорний протоієрей благочинний Іршавського благочиння Георгій Чулей.
Під час богослужіння молились депутати районної ради, керівники підприємств, організацій , установ, гості міста та вірники Іршави.
      Після завершення священнодійства архієпископ Феодор виголосив проповідь про значення Хреста Господнього в житті кожного християнина, в  якій наголосив на важливості відродження древньої  благочестивої традиції  встановлювати святі Хрести у населених пунктах. Бо саме Хрест нагадує віруючим людям про спасительну Голгофську жертву та велику перемогу Ісуса Христа - Життєдавця над гріхом, прокляттям і смертю, яку отримано силою Чесного і Животворящого Хреста.
     -  Із давніх - давен  християни увінчували хрестами святі храми, він знаходиться  майже у кожній християнській домівці.
Встановлювали хрести при в’їздах і виїздах у населені пункти,- сказав владика Феодор. Це символізує собою, що тут проживають віруючі християни, а Хрест духовно оберігає віруючих та є символом нашого спасіння. На Хресті Спаситель приніс Себе в жертву за відкуплення роду людського.
     Після чудової проповіді владика Феодор надав слово керівникам району. Серед виступаючих були Василь Ковбаско, Станіслав Сухан, Віктор Феєр. А щиру подяку владиці та керівникам району висловив у своєму слові благочинний Іршавщини протоієрей Георгій Чулей.
   Довго лунало церковне многолітня в честь усіх, хто приймав участь у встановленні Хреста. Архієпископ Феодор благословив усіх присутніх архіпастирським благословенням , привітавши із Різдвом Христовим та Новим роком.
    Того ж  дня владика Феодор відвідав будівництво нового храму в честь святителя Василія Великого, який знаходиться на Набережній (його ще називають козацьким храмом). Настоятель храму  прот. Василій Юрина розповів про хід спорудження і щиро подякував  архієпископу Феодору за його підтримку у зведенні храму. Владика висловив побажання відслужити Божественну Літургію 14 січня у день престольного свята  та освятити храм.
      Цього ж дня побував архієпископ Феодор і в кабінетах районного керівництва та освятив їх. Керівники  району висловили щиру подяку високому гостю архієпископу Феодору , привітавши його з Різдвом Христовим та Новим роком.
 
 4  січня                               Василь Шкіря,    
                                            Протоієрей Василій Ігнат.

Немає коментарів:

Дописати коментар