середу, 16 січня 2013 р.

Святковий "Вертеп" у Іршаві
    
     Різдво Христово ― одне з головних свят християнства. Народження Богомладенця Ісуса Христа поклало початок спасіння роду людського. З моменту гріхопадіння людство чекало прихід у світ Спасителя Месії.
    Особливою відмінною рисою українців була і залишається глибока релігійність, віра в Божий промисл, щира побожність. А може бути, це плоди Божі, які глибоко кореняться в душі нашого народу з древніх часів Святої Київської Русі.
      Отримавши з Візантії, разом із православною вірою церковне богослужіння і обряди, наші предки сприйняли і духовні пісні. Про це свідчить і той факт, що посланці, обираючи віру для молодої держави Київської Русі, засвідчили в анналах древніх літописів, що перебуваючи у храмі Святої Софії в Константинополі, вони перебували у зворушливому стані та духовному піднесенні "немов на небі".
    А Закарпаття ― чудовий край, благословенний Богом, де з давніх-давен любили співати духовні пісні і виявляти при цьому щиру любов до Бога, Божої Матері, святих. Та особливо неповторним колоритом наповнені наші колядки. Саме євангельські розповіді поетично відображено в колядках.
       Цього святкового дня на площі міста, незважаючи на досить холодний день, після богослужіння,  які проводилися у храмах нашого містечка зібралося багато людей. Цього дня у нашому місті перебував Високопреосвященнійший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. В День престольного свята Божественну Літургію архієпископ Феодор з сонмом духовенства відслужив у храмі в честь святителя Василія Великого (козацький храм), будівництво якого ведеться на Набережній міста. Після Літургії Високопреосвященніший архієпископ Феодор прийшов на площу міста біля районного будинку культури, де Його урочисто зустріли.
      Архієпископ Феодор відкрив святковий "Вертеп". У своєму слові Він привітав з церковними святами та побажав учасникам дійства успіхів та Божого благословення.
     І, ось розпочались виступи колективів, дійства святкових вертепів, звіздарів… Мелодійно лине величний спів церковних колядок, віншувань, многоліття… Декілька годин лунав спів церковних колядок.
     Після завершення виступів колективів з словом до всіх учасників звернувся настоятель свято-Петро-Павлівського храму м. Іршави, автор цих рядків, протоієрей Василій Ігнат.
      За рішенням журі колектив "Іршава" та хор свято-Петро-Павлівського храму м. Іршави, під управлінням заслуженого працівника культури України Надії Мельник-Гудь, було визнано кращими. Саме учасники цих колективів приймуть участь у обласному конкурсі "Вертеп", який буде проведено у неділю 20 січня.
      На завершення довго ще лунало Многоліття над містом Іршава.
 
 

16.01.2013                    прот.Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар