суботу, 9 березня 2013 р.

З ІСТОРІЇ ІКОНИ "ТРОЄРУЧИЦЯ"


З благословіння Високопреосвященнішого Феодора архієпископа Мукачівського і Ужгородського цими днями на Іршавщині в багатьох храмах краю відбувся хресний хід з іконою "Троєручиця". Ця ікона знаходиться на святій горі Афон і сто двадцять років тому іноки Хілендарського монастиря написали копію цієї ікони і передали православним віруючим Приморського краю м. Бердянська. Преосвященніший Єфрем єпископ Бердянський і Приморський, який народився в Закарпатті, благословив Хресний хід цієї ікони в наш край.
Як відомо, ще з апостольських часів появляються перші ікони Богоматері, які писав святий апостол і євангеліст Лука. Почитання Богоматері є однією з самих яскравих сторінок християнства, який ніколи не згасне, бо кожна душа людська прагне материнської любові, материнської ласки і турботи. В історії Церкви були важкі часи іконоборства, які продовжувалися досить довгий період. Зокрема, історія появи ікони "Троєручиця" тісно пов’язана з епохою іконоборства.
В 716 році на візантійський престол вступив лютий іконоборець, імператор Лев Ісаврянин. По його приказу солдати насиллям входили до будинків віруючих християн, шукали ікони та спалювали на площах міст і поселень, а християн, які почитали ікони, переслідували і віддавали на муки і смерть.
В цей період жив захисник святих ікон, перший міністр халіфа Дамаського, Іоанн Дамаскін. Своїм багаточисленним знайомим він посилав листи, в яких говорив на основі Святого Письма про необхідність почитати святі ікони. Імператор Лев і вирішив залишити святу Церкву без ревносного захисника святих ікон Іоанна Дамаскина, знищивши його. Його план заключався в омані. Він приказав знаному писарю почерком Іоана написати підробний лист немов би від Іоана до імператора з пропозицією зради. В листі Іоанн говорив імператору Льву, що місто Дамаск оберігається мусульманами погано і що царське військо без особливих зусиль легко ним оволодіє, а Іоанн допоможе в цьому імператору. Цей підробний лист імператор і послав халіфу, сповіщаючи йому. що не дивлячись на звернення Іоанна, бажає жити з халіфом дружно, а Іоанна пропонує знищити.
Халіф зразу розпорядився відрубати Іоанну Дамаскіну праву руку і повісити її на міській площі. Іоанн важко страждав цілий день, особливо від незаслуженої кари. А вечером він послав до халіфа повернути йому відрубану руку. При цьому Іоанн, сказав, що йому стане легше, якщо поховає відрубану руку. Халіф дав згоду і віддав відрубану руку.
Іоанн, отримавши руку, закрився у кімнаті, приклав її до кисті і став щиро молитися Богу. Він почав просити у молитві до Божої Матері допомоги і пообіцяв, якщо Пречиста Діва Марія дарує йому зцілення ― то цією рукою він буде писати твори в славу Владичиці. У сні з’явилася йому Богоматір і сказала: "Ти зцілений. Трудися усердною твоєю рукою".
По переданню, подяка Іоанн до Божої Матері вилилася у дивній пісні "О Тебе радуется, Благодатная, всякая тварь…" Швидко поширилась вістка про зцілення Іоанна у м. Дамаску. Халіф визнав свою вину і став просити Іоанна знову взяти на себе державні справи. Але в знак подяки Богоматері, Іоанна вирішив віддати всі свої сили на служіння Богу. Він йде до монастиря святого Савви Освященного і приймає іночий чин. Ікону, перед якою він отримав зцілення, він взяв з собою до монастиря і в пам’ять чуда приробив до нижньої частини її срібне зображення руки, звідки і походить назва "Троєручиця".
До ХІІІ ст. ікона знаходилася у монастирі Святого Савви Освященного, а згодом святим Савою, архієпископом Сербським була перенесена в Сербію.
Під час нашестя на Сербію турок, віруючі поклали ікону на осла і пустили його без супроводжуючого. Осел прийшов до Афонської гори і зупинився у воріт Хілендарського монастиря. Іноки прийняли ікону, як великий дар, а на місці зупинки осла поставили пам’ятник, і сюди щорічно у день свята в честь ікони "Троєручиця", відбувається хресний хід.
Одного разу у Хілендарському монастирі помер ігумен. Іноки приступили до обрання нового ігумена. Не зумівши обрати його, Богоматір з’явилася одному затворнику, сказала, що сама має бажання бути ігуменією монастиря. До сьогоднішнього дня Хілендарським монастирем управляє "намісник" ― ієромонах, який стоїть під час богослужіння біля ігуменського місця, де знаходиться ікона Троєручиця. Від ікони приймають благословіння братія обителі, прикладаються до неї, немов би до ігумена.
Багато чудес здійснюється у чудотворної ікони Троєручиця. З давніх давен цю ікону свято почитають на Русі.













09.03.2013                                        Прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар