вівторок, 19 березня 2013 р.


Церковні новини


Батьківський дім ― у дар обителі
20 лютого Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Пантелеймонівському монастирі у Феофанії прийняв настоятельку Спасо-Преображенського жіночого монастиря с. Головчинці, Летичівського району, Хмельницької області ігуменю Любов (Пікур). Нагадаємо, що рішенням Священного Синоду УПЦ від 5 січня 2013 р. (журнал №7) було схвалено відкриття Свято-Михайлівського скиту Головчинецького монастиря в с. Марківці вищезгаданого району ― на малій батьківщині Блаженнішого Митрополита Володимира, а в самому Головчинецькому монастирі майбутній Предстоятель УПЦ прийняв свого часу Хрещення. У зв’язку з цим Його Блаженство передав у дар Михайлівському скиту батьківський дім.

Блаженніший Митрополит Володимир визнаний "Людиною року"
Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир визнаний "Людиною року в українському християнстві" у 2012 р. Про це 20 лютого на прес-конференції в УНІАН повідомив голова Спілки християнських письменників України (СХПУ) Костянтин Шаповалов. Від імені Предстоятеля УПЦ нагороду отримав головний редактор "Церковної православної газети" архімандрит Лонгін (Чернуха). Номінація "Людина року в українському християнстві" була заснована з ініціативи Спілки християнських письменників України (СХПУ), а кандидатами на цю нагороду можуть бути українці, які сповідують християнську віру і зробили протягом ркоу значний внесок в утвердження християнскьих цінностей у житті, культурі, свідомості народу України. Ще один із критеріїв ― внесок людини у поширення святості в українському суспільстві.

Співпраця "Мистецького Арсеналу" з Київською Митрополією
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції в Пантелеймонівському монастирі у Феофанії прийняв генерального директора Національного культурно-мистецького та музейного комплексу "Мистецький Арсенал" Наталію Заболотну. У ході зустрічі сторони обговорили питання співпраці комплексу "Мистецький Арсенал" з Київською Митрополією і, зокрема, його участь у святкуванні 1025-річчя Хрещення Русі. Вона отримала благословення блаженнішого Владики на проведення в рамках святкування Всеукраїнського міжмузейного мистецького проекту "Велике і величне". Мета проекту ― через призму мистецтва продемонструвати становлення культури Київської Русі та вплив християнства на її розвиток. В експозицію проекту планується включити видатні твори мистецтва з вітчизняних і закордонних музеїв.

Академік Петро Толочко нагороджений орденом князя Володимира І ступеня
21 лютого в інституті археології НАН України, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський Антоній вручив директору інституту академіку Петрові Толочку орден святого рівноапостольного князя Володимира І ступеня ― з нагоди 75-річчя від дня народження. Вітаючи ювіляра, митрополит Антоній побажав йому міцності духовних і тілесних сил та допомоги Божої у трудах на благо Вітчизни.

Міжправославні зв’язки
7-11 лютого, із благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, знімальна група Київської Митрополії на чолі з директором Паломницького центру при ВЗЦЗ УПЦ Володимиром Теліженком перебувала в Константинополі (Стамбулі). Метою поїздки були зйомки нового документального фільму, присвяченого 1700-річчю Міланського едикту й особистості святого рівноапостольного царя Костянтина. Фільм створюється спільними зусиллями Синодального інформаційно-просвітницького відділу Української Православної Церкви та Паломницького центру УПЦ за підтримки благодійників.
Під час перебування в Константинополі, директора Паломницького центру Володимира Теліженка прийняв Предстоятель Константинопольської Православної Церкви. Святіший Патріарх Варфоломій цікавився станом здоров’я Блаженнішого Митрополита Володимира, життям Української Церкви. Під час зустрічі Володимир Теліженко передав Патріарху Варфоломію пам’ятний подарунок від Предстоятеля УПЦ, а також подарував Його Святості переклад українською мовою книги Патріарха "Віч-на-віч із Тайною", зроблений київським видавництво "Дух і літера".
У неділю 10 лютого, члени знімальної групи були присутні на богослужінні в константинопольському храмі в ім’я священномученка Харалампія. У своїй проповіді Святіший Патріарх Варфоломій нагадав про становище християн у СРСР і виголосив "Вічну пам’ять" загиблим у часи репресій та масового голоду. Після богослужіння Його Святість, дав знімальній групі Київської Митрополії спеціальне інтерв’ю, яке увійде у фільм, що готується, як пролог.

Благодійність
23 лютого з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира у 1, 2, 4, 5, 6 і 7 пологових будинках столиці, Інституті педіатрії, акушерства й гінекології НАМН України та Київській міській клінічній лікарні №1 відбулася благодійна акція "Київська Митрополія  ― майбутнім матерям і дітям". Під час акції священнослужителі, що опікуються пологовими будинками столиці, роздали майбутнім матерям ікони Божої Матері й компакт-диски з колисковими піснями.

Виставка "Сучасна освіта в Україні ― 2013"
25-27 лютого у Київському Палаці дітей проходила виставка "Сучасна освіта в Україні ― 2013". Уже кілька років поспіль у цій виставці бере Київська духовна академія. Усім відвідувачам надається можливість ознайомитися з виданнями Київських духовних шкіл, поспілкуватися з викладачами та студентами Київської духовної академії і семінарії.
З благословення ректора КДА і С митрополита Бориспільського Антонія, в урочистому відкритті виставки взяв участь перший проректор КДА протоієрей Сергій Ющик, який оголосив вітальне слово Предстоятеля УПЦ Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира організаторам, учасникам та гостям заходу.

25 лютого в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся семінар "Навіщо сучасному суспільству біометрія: дилема мети і засобів?" Від Української Православної Церкви участь у роботі форуму взяли заступник голови Синодального відділу з питань охорони здоров’я та пастирської опіки медичних закладів протоієрей Геннадій Батенко й викладач Київської духовної академії ігумен Сильвестр (Стойчев).

Всеукраїнський Хресний хід на честь 1700-річчя Міланського едикту
Із благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира від 14 лютого до 3 червня 2013 р. єпархіями Української Православної Церкви проходить Всеукраїнський Хресний хід із частицею Древа Чесного і Животворящого Хреста Господнього та мощами святих рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Єлени. Він присвячений 1700-річчю видання святим царем Костянтином Міланського едикту, що ознаменував припинення гонінь на християн. Хресний хід розпочався у Херсонесі, де прийняв Хрещення рівноапостольний великий князь Володимир.
На Закарпатті Хресний хід проходитиме починаючи з Мукачівської Єпархії з 7 по 8 травня та продовжиться у Хустській Єпархії, де проходитиме 9 та 10 травня.

2013 рік у Грузії оголошено роком святої цариці Тамари
Про це повідомив Патріарх всієї Грузії Ілія ІІ під час недільної проповіді в кафедральному соборі Самеба ― Пресвятої Трійці. В 2013 році виповнюється 800 років від дня кончини наймогутнішої, поряд з її прадідом, святим царем Давидом Агмашенебелі, представниці грузинської монархії. "Є й інші припущення, але більша частина вчених вважає, що свята цариця померла 1213 р., тому ми вирішили оголосити цей рік роком цариці Тамари" ― сказав грузинський Патріарх.

Європейський суд захистив право християнки на носіння натільного хреста
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) задовольнив позов колишньої співробітниці британської авіакомпанії "British Airways" Надії Евейди, яку було звільнено за носіння натільного хреста на роботі.
Зокрема суд постановив,     що стосовно жінки роботодавцем була порушена стаття 9 Європейської конвенції з прав людини (свобода віросповідання). Суд зобов’язав авіакомпанію виплатити Надії Евейді компенсацію в розмірі 32 тисячі євро. Водночас ЄСПЛ не задовольнив ряд інших позовів, які також були пов’язані з утиском прав віруючих на носіння натільних хрестів.

Сербська газета стверджує, що в суспільстві проявляється негативне ставлення до духовенства
Проведене сербською газетою "Бліц" опитування читачів виявило негативне ставлення до духовенства у чималої частини суспільства.
Згідно з офіційною статистикою ¾ сербів вірують у Бога, хоча тільки 51% читачів газети "Бліц" позиціонують себе як віруючі.
На запитання про регулярність відвідування храму 9,4% читачів відповіли, що відвідують його щотижня; 12,4% ― раз на місяць; 16,8 % ― двічі на рік; 9,6% ― раз на рік; 51,5% ― взагалі не ходять до церкви.
На запитання про те, чи дотримуються священники церковних канонів, лише 13,7% читачів відповіли ствердно; 33,3% вважають, що таких меншість. "Ні, не дотримуються" ― відповіли 52,8%.

За матеріалами видання "Церковна православна газета"

 Художнє фото Юрія Мельника (с. Довге):
 















     19.03.2013      

Немає коментарів:

Дописати коментар