середу, 27 березня 2013 р.



Церковні новини


Митрополит Неофіт обраний Патріархом Болгарським
24 лютого на Патріаршому Виборчому церковно-народному Соборі у Софії Патріархом Болгарським, Митрополитом Софійським був обраний митрополит Русенський Неофіт.
Митрополит Неофіт переміг у другому турі виборів Предстоятеля Болгарської Православної Церкви, в який вийшов разом із митрополитом Гавриїлом Ловецьким. Митрополит Кирил оголосив результати виборів ― митрополит Неофіт набрав 90 голосів, 47 голосів отримав митрополит Гавриїл. Один із бюлетенів було визнано недійсним. Усього в патріарших виборах взяли участь 138 делегатів.
Того ж дня у кафедральному соборі Софії в ім’я святого благовірного князя Олександра Невського відбулася Патріарша інтронізація. Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир направив Святійшому Патріарху Болгарському Неофіту привітання.

Блаженніший Митрополит Володимир благословив створення телеканалу "Образ"
28 лютого Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Пантелеймонівському монастирі, що у Феофанії, прийняв народного депутати України Володимира Продивуса. На увагу до багаторічної благодійної діяльності та за заслуги в реалізації проекту "Будиночок святого Миколая" Блаженніший Владика нагородив Володимира Продивуса орденом УПЦ святителя Миколая Чудотворця. У ході зустрічі сторони також обговорили процес створення та концепцію телевізійного каналу УПЦ "Образ". Як уже повідомлялось, 24 січня народний депутат Володимир Продивус заявив про передачу УПЦ телевізійного каналу (ліцензії на мовлення), у зв’язку з чим Предстоятель Української Православної Церкви благословив створення телеканалу під робочою назвою "Образ".

Блаженніший Митрополит Володимир прийняв мецената Юрія Вязьмітінова
28 лютого Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Пантелеймонівському монастирі у Феофанії прийняв православного мецената Юрія Вязьмітінова, стараннями якого Церкві повертаються святині, що колись вважалися втраченими. За труди на благо Церкви Блаженніший Владика нагородив Юрія Вязьмітінова Відзнакою Предстоятеля УПЦ. У ході зустрічі обговорювалося питання передачі із приватної колекції у власність Церкви кам’яної різьбленої ікони Божої Матері "Розлучення" часів Київської Русі (образ знайшли під час розкопок на Княжій Горі під Каневом у 1930-х роках. Передача відбудеться у рамках святкування 1025-ліття Хрещення Русі й 900-ліття, як престол київських князів посів Володимир Мономах, якому, на думку вчених, належав цей образ.

Презентація книги "Кам’яні сторінки біблійної історії: Дослідження епіграфічних пам’яток Ізраїлю та Іудеї періоду Першого Храму (Х-VІ ст. до Р.Х.)".
Блаженнішому Митрополиту Володимиру була перезентована книга "Кам’яні сторінки біблійної історії: Дослідження епіграфічних пам’яток Ізраїлю та Іудеї періоду Першого Храму (Х-VІ ст. до Р.Х.)" викладача кафедри біблеїстики Київської духовної академії протоієрея Олега Скнаря. Представляючи книгу, протоієрей Олег розповів про наукову роботу, яку він провів, розшифровуючи й перекладаючи з прадавніх семітських мов епіграфічні пам’ятки Святої Землі. Це позабіблійні джерела, які мають велике значення у відновлення повнішого контексту біблійної історії. Крім цього, автор поділився планами про нові видання, які мають продовжити дослідницький цикл.

Зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з міністром культури України Леонідом Новохатьком
28 лютого Блаженніший Митрополит Володимир у своїй резиденції в Пантелеймонівському монастирі у Феофанії зустрівся з міністром культури України Леонідом Новохатьком. У ході зустрічі обговорювалися питання організації та проведення святкових заходів, присвячених 1025-літтю Хрещення Русі. На завершення зустрічі міністру культури подарували примірник факсимільного видання Луцького Євангелія ХІV ст., здійсненого Волинською єпархією УПЦ, а також ікони святих євангелістів. Крім того, протоієрей Валентин Марчук подарував Блаженнішому Владиці книгу-альбом "Музей волинської ікони".

Освячення дзвонів
2 березня Блаженніший Митрополит Володимир відвідав Ольгинський храм, що у Дарницькому районі столиці, й освятив накупольний хрест і дзвони для храмової дзвіниці. Його Блаженству співслужили: Керуючий справами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переслав Хрмельницький і Вишневський Олександр, настоятель Ольгинської церкви протоієрей Всеволод Рибчинський і духовенство храму. Після освячення Блаженніший Владика привітав духовенство і парафіян з важливою подією в житті парафії, подякував протоієрею Всеволоду Рибчинському за труди на церковній ниві, а також вручив церковні нагороди благодійникам.

Зустріч Блаженнішого Митрополита Володимира з послом Республіки Польща
4 березня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у своїй резиденції в Пантелеймонівському монастирі у Феофанії зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Польща в Україні паном Генріком Літвіним. Сторони обговорили напрями співпраці Української Православної Церкви й Посольства. Зокрема, йшлося про спільні заходи, пов’язані з вшануванням пам’яті жертв міжнаціональних конфліктів ХХ ст. на Волині. Блаженніший Владика побажав дипломатові плідної роботи в Україні. На завершення зустрічі сторони обмінялися пам’ятними подарунками.

Зимовий фестиваль "Брати" зібрав молодь із 6 країн
"Не бійся, тільки віруй" ― таким був девіз ХІІІ Міжнародного зимового фестивалю православної молоді "Брати", який проходив у Гродно від 3 до 10 лютого. У ньому взяли участь понад 160 молодих людей із Білорусі, України, Росії, Литви, Польщі та Сербії.
До програми фестивалю увійшли різні тематичні бесіди й дискусії, майстер-класи, активні заходи на відкритому повітрі, екскурсії. Захід проходив із благословення Високопреосвященнішого Філарета, Митрополита Мінського і Слуцького, Патріаршого Екзарха всієї Білорусі. Серед гостей фестивалю була делегація Синодального молодіжного відділу Української Православної Церкви на чолі з Преосвященнішим Іоною, єпископом Обухівським.
Міжнародний православний фестиваль "Брати" є унікальною молодіжною ініціативою, що сприяє зближенню молоді країн близького й далекого зарубіжжя, розвитку дружби і взаєморозуміння між країнами. У самій назві фестивалю "Брати" закладено ідею єдності. Ця ініціатива, що спрямована на збереження духовності, моральності, культури народів Білорусі, Росії та України, близького й далекого зарубіжжя.

"Четьї-Мінеї" святителя Димитрія Ростовського вперше перекладено грузинською мовою
Настоятель тбіліського храму в ім’я святої Варвари протоієрей Теодор Гоголадзе завершив роботу над перекладом першого (вересневого) тому "Четій-Міней" святителя Димитрія Ростовського.
Видання "Четій-Міней" уже з’явилося на прилавках церковних крамниць Грузії, усього вийде 12 томів. В інтерв’ю тижневику "Сапатріаркос уцкебані" ("Вісник Патріархії") отець Теодор підкреслив, що переклад грузинською мовою "Четій-Міней" повністю і в усіх деталях відповідає оригіналу.

У Греції невідомі зруйнували каплицю в ім’я святого пророка Ілії
На початку лютого у Греції стався безпрецедентний випадок вандалізму ― невідомі повністю зруйнували каплицю в ім’я святого пророка Ілії в горах Астерусія Орі. Каплицю було зведено в горах, які лежать паралельно з південним узбережжям Іракліона (Крит). Її власноруч побудував останній місцевий самітник Феодор, який для її зведення носив будівельний матеріал на своїх плечах. Настоятель ставропігійного монастиря Богородиці Панагія Одигітрія архімандрит Парфеній зазначив, що споруда була зруйнована людьми. а не якимось стихійним лихом. Поліція, яка проводить розслідування. не включає, що каплицю могли підірвати.

У Пакистані пройшов семінар з основ Православ’я
Священник Руської Православної Церкви Закордоном отець Андріан Августус, який опікує засновану ним православну парафію в Пакистані, провів перший православний семінар у м. Хайдарабад у провінції Сінд. Семінар з основ Православної віри було організовано для місцевої православної общини. Нагадаємо, що з благословення Первоієрарха Руської Православної Церкви Закордоном, Митрополита Східно-Американського і Нью-Йоркського Іларіона, на території Пакистану діє Руська православна місія в ім’я святого Архангела Михаїла.

У Мадриді освятили купол і Хрест для споруджуваного храму в ім’я святої Марії Магдалини
Чин освячення 7 лютого звершив єпископ Корсунский Нестор у присутності численних гостей. Після чну освячення єпископ Нестор подякував усім, хто брав участь у будівництві, зазначивши його важливість у країні, де Церква досі не має свого храму. Будівництво храму було розпочато після освячення закладного каменя 6 грудня 2011 р. Завершення робіт повинно відбутися імовірно у квітні 2013 р. Окрім храму парафіяльний комплекс включає в себе адміністративні приміщення, трапезну, класи для занять із дітьми і житло для духовенства.

За матеріалами видання "Церковна православна газета"

Художнє фото Юрія Мельника (с. Довге):






















 








Немає коментарів:

Дописати коментар