середу, 27 березня 2013 р.

   Християнство і сучасність


     “Що таке ― істина?”
⁄ Пілат ⁄ (Ін. 18, 38)

“Я ― путь, істина і життя!”
⁄ Іісус Христос ⁄ (Ін. 14, 6)

Ми живемо в той час, коли іде переоцінка цінностей і людство повертається лицем до тих вічних ідеалів, носіями яких є християнство. Ми живемо в той час, коли християнство перестало бути “опіумом для народу”, коли релігії повертається її вічне призначення ― бути духовною опорою людства. Ми живемо в той час, коли людство через важкі випробування життя зрозуміло нарешті, що християнство ― не прялка, яку можна здати в музей історії, як експонат, тому що релігія ― це духовні закони життя всіх народів, у всі часи, це закони їх буття.
І в той же час ми переживаємо нелегкі дні, коли все наше суспільство несе тягар різних криз. А найважчу кризу, кризу духовну, пережити випало і на нашу долю. А слово “криза” ― означає “суд”. А це значить, що ми переживаємо той період:
― коли голос людської совісті примушує людину задуматися над своїми гріховними ділами і вчинками; 
― коли голос людської совісті пробуджує душу шукати дорогу життя із пітьми зневіри і загибелі.
Настав час прислухатися до голосу совісті, до голосу людської душі кожного з нас і повернутися на дорогу духовного життя, яку відкриває нам християнство. А воно кличе нас залишити своє минуле гріховне життя і повернутися до Бога. Воно кличе нас пізнати істину, адже, як закликає нас Христос Спаситель пізнати правду, і “правда визволить вас”(Ін. 8, 32). В цьому допоможе вам, шановні читачі, цикл статтей, які пропонуються вашій увазі, під рубрикою Катехизичні бесіди”. В цих статтях будуть розглядатися важливі питання, які цікавлять кожну віруючу людину. Автор, зокрема, поставив перед собою завдання відповісти на питання, що таке релігія. Особливу увагу буде приділено Православ’ю, його історичним передумовам. Автор при висвітленні цих  питань буде торкатися історичних відомостей про Лице Іісуса Христа, Його духовно-моральну велич, та головні ідеї християнства.
Даний цикл не претендує на повне висвітлення порушених проблем, не претендує на повноту істини. Це швидше всього спроба зробити крок на зустріч істині до пізнання якої завжди прагнуло людство. Цикл статтей закликає читача до діалогу, до роздумів про вічні духовні цінності.  

          27.03.2013                              прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар