вівторок, 31 грудня 2013 р.

Про нас пишуть



Нещодавно у київському видавництві вийшла з друку книга "Бібліотечна кухня. 32 рецепти від успішних сучасних бібліотек". Програма "Бібліоміст" підготовила цю книгу до друку.
Ми уже повідомляли вам, шановні читачі інтернет-видання "Іршава православна", нещодавно у  листопаді, відвідала всеукраїнська делегація "Бібліомісту".
У передмові до книги начальник відділу аналізу та прогнозування діяльності бібліотек Міністерства культури України Лариса Нікіфоренко відзначає, що бібліотеки сьогодні є одним зі найбільших надбань цивілізації без яких неможливо уявити розвиток науки, освіти чи культури. Без сумніву, саме вони ― інформаційна основа високорозвинутого демократичного суспільства. Вона зокрема пише: "До вашої уваги ― незвичайна книга, якій немає аналогів ані в Україні, ані в світі. Вона містить 32 історії успіху, якими поділилися "бібліотечні шеф-кухарі" з різних куточків країни". Книга містить декілька розділів і дає вичерпні відповіді на питання: як заручитися підтримкою влади, як налагодити співпрацю з підприємцями, як використати нові підходи до організації роботи бібліотеки, як будувати стосунки з церквою, як знайти і залучити волонтерів до проектів бібліотеки, як залучити до бібліотеки аграріїв, як співпрацювати з неурядовими організаціями, як вийти в люди і стати популярним закладом.
Зокрема, у розділі, "як будувати стосунки з церквою, або як нагодувати п’ять тисяч чоловік п’ятьма ячмінними хлібами і двома рибинами" подані рецепти співпраці з духовенством від Іршавської центральної районної бібліотеки" та представниками церкви з Львівської та Кіровоградської областей. До речі по складності саме Іршавська центральна районна бібліотека набрала найвищий рівень ― четвертий з п’яти.
Вашій увазі пропонуємо матеріали книги "Бібліотечна кухня":


У рясі й у «Фейсбуці»

Рецепт від Іршавської центральної районної бібліотеки (Закарпатська область)


» розуміння взаємодії між церквою та громадою
» здатність продемонструвати бібліотечні ресурси та технології, корисні для священиків, та навчити роботі з ІТ
» активність у релігійному житті міста
» вміння побачити різні форми залучення користувачів
» розуміння особливостей віртуального спілкування, у тому числі в соціальних мережах

Як це готували в Іршавській бібліотеці?
Існує стереотип щодо консерватизму представників церкви: «Невже священик користується комп'ютером та мобільним телефоном, має доступ до інтернету?». Сучасні технічні засоби застосовуються всюди, а спілкування священика з паствою через інтернет нічим не гірше за комунікацію через радіо, телебачення чи друковані видання. Розуміючи це, бібліотекарі не залишилися осторонь та почали ламати стереотипи.
Бібліотеки багаті на можливості для розвитку партнерства з церквою: це й безкоштовний інтернет-доступ, і обмін літературою і бібліографічною інформацією, і проведення спільних святкових заходів, і демонстрація передач та фільмів на релігійну тематику, і оформлення книжкових виставок. Коли бібліотекарі розповіли про це настоятелю Петро-Павлівського храму м. Іршава отцю Василю Ігнату, він одразу захопився ідеєю співпраці. Бібліотекарі спочатку проконсультували та навчили священика працювати в мережі. Згодом бібліотекарі повідомили, що кожен з прихожан може навчатися комп'ютерної грамотності, працювати в мережі інтернет, спілкуватися через «Скайп», аби знайти рідних людей в Україні та поза її межами.

«Сьогодні ми не знаємо дефіциту
християнської літератури. На прилавках
церковних крамниць лежать книги на
будь-який смак, у всесвітній мережі
православні інтернет-ресурси надають
нам можливість знайти книги
в електронному вигляді. Більше того,
в безкоштовному доступі існує велика
кількість аудіо- та відеоматеріалів, що
мають на меті підняти рівень нашої
обізнаності в християнській вірі. Гріх
усім цим не скористатися!»
настоятель Петро-Павлівського храму о. Василій Ігнат


Настоятель Петро-Павлівського храму бібліотекарі разом організовують у книгозбірні та школах літературно-музичні вечори («Іршавщина православна», «Свято свят Великдень», «Свята Трійця»), виставки-рецепти («Великодній стіл», «Народні рецепти здоров'я»), віртуальні подорожі («Різдвяні казки», «Святий Миколай»), інформаційні години («Світле Христове Воскресіння», «Найбільша цінність ― книга») та багато інших.






31.12.13              прот. Василій Ігнат



Немає коментарів:

Дописати коментар