вівторок, 31 грудня 2013 р.

Новини Православного світу



У Москві видано шостий том «Слів» Паїсія Святогорця

Книги про нашого сучасника, дивовижного афонського подвижника Паїсія Святогорця читачі особливо люблять. У кра­їнах СНД про старця довіда­лися завдяки п'ятитомнику «Слова», що його видав мос­ковський видавничий дім «Свята Гора».
Нещодавно там вийшов шостий том серії «Старець Паїсій Святогорець. Слова», при­свячений молитві, повідомляє сайт видавництва.
Перша частина книги при­свячена молитві загалом, яка була для старця потребою душі в її прагненні до постійного й безперестанного спілкування з Богом. «Ми повинні, - казав він,- бути з Богом у постійному контакті, щоб почуватися без­печно; молитва ― це надійність і безпека». Якщо ми усвідом­люємо це, то відчуватимемо потребу в постійному богоспіл-куванні й досягнемо стану без­перестанної молитви.
У другій частині книги йдеться про перешкоди, які ми зустрічаємо в молитві: недбаль­ство й неуважність. Диявол намагається відволікти нас від спілкування з Богом, «заводячи з нами бесіду». Старець дає практичні поради, що потрібно зробити для того, аби серце «зігрілося й запрацювало в молитві».
Третя частина присвячена «нашій ніжній Матері» - Пре­святій Богородиці, Ангелу-Хранителю, а також святим ― нашим заступникам перед Богом і захисникам.
Четверта частина присвя­чена проханням на молитві, яку, за порадою старця, добре розділяти на три частини: молитва про себе, про світ і про покійних. У четвертому розділі четвертої частини йдеться про молитву за Псал­тирем; у різних потребах ста­рець читав певний псалом, дотримуючись при цьому вка­зівок святого Арсенія Каппадокійського. Псалтир святого Арсенія й порядок його читання старцем Паїсієм наве­дено у додатку в кінці книги.
У п'ятій частині містяться настанови щодо молитви й розважливості,тобто духовного пильнування, необхідного, аби зосередити ум.
У шостій частині йдеться про богослужбове життя Церкви. Тут зібрані настанови щодо участі в церковних богослужін­нях і правильної підготовки до Таїнства Божественної Євха­ристії.
Сьома й остання частина книги присвячена славослов'ю Бога. Старець радив підносити «сердечне славослов'я з радістю й вдячністю» після виконання кожного нашого прохання.

  
Грецький митрополит пригрозив відлученням від Церкви політикам, які виступають за визнання одностатевих «шлюбів»

Один із найвпливовіших грецьких православних ієрар­хів попередив законодавців країни, що вони ризикують «зазнати гніву Божого й відлу­чення від Церкви», якщо про­голосують за узаконення одно­статевих партнерств у Грецькій державі, передає Седмиця.Ru з посиланням на британську газету «Guardian».
У листі, що містить критику гомосексуалізму, митрополит Пірейський Серафим просить заступника прем'єр-міністра країни Євангелоса Венізелоса не «потурати гомосексуальним шлюбам». «Я благаю Вас від усього серця зупинити рух у цьому напрямі», ― написав архієрей політику.
«Ви відмовите собі у благо­словенні Самого справедли­вого Бога, чия допомога й захист для нас ― повсякденна потреба, як для кожного осо­бисто, так і для нації, особливо в цей критичний для нашої країни час», ― підкреслив у своєму посланні митрополит Серафим.
Нещодавно 57-річний архі­єрей, відомий в Елладській Православній Церкві своїми різкими заявами щодо різних політичних приводів, пригро­зив відлученням будь-якому грецькому парламентарієві, який підтримає цивільні шлюби гомосексуальних пар після того, як Європейський Суд із прав людини засудив відмову влади країни легалізувати односта­теві шлюби.
«Для отців Церкви гомосек­суалізм — найогидніший і найбрудніший гріх, ― написав митрополит Серафим у своєму посланні обсягом дев'ять сторі­нок. ― Такі стосунки ― це образа Бога й людини, протиприродне відхилення».
Тим часом декілька тижнів тому Страсбурзький суд поста­новив, що Афіни порушують Європейську конвенцію із прав людини. Греція ухвалила закон, що визнає цивільні союзи пар протилежних статей, але зали­шається єдиною країною-членом ЄС, крім Литви, що відмов­ляється розширити це право на одностатеві пари.
Перед цим суд Євросоюзу ухвалив постанову, за якою одностатеві шлюби відтепер мають право користуватися всіма пільгами й привілеями, що й традиційні шлюби між чолові­ком і жінкою. Нововведення стосується всіх країн-учасниць Євросоюзу, зокрема й тих, у яких не визнають одностатеві шлюби.

  
Православне місіонерське братство в Африці святкує ювілей

Патріарх Олександрійський і всієї Африки Феодор II приві­тав із 50-річчям Православне місіонерське братство, подяку­вавши йому за ту самовіддану працю, яка сьогодні охоплює увесь континент, передає Православ'я.Ru.
Братство розпочало своє існування як товариство «Друзі Уганди» в Салоніках, завдяки ревному місіонерові отцю Хризостому Папасарантопулосу.
Виїхавши 1961 р. в Уганду, отець Хризостом написав своїм духовним друзям: «Допоможіть мені. Люди тут прагнуть Православ'я і Христа й водно­час голодують».
Друзі відгукнулися. Так, 8 грудня 1963 р. у Салоніках пройшла перша нарада товариства, створеного для того, щоб надавати духовну й мате­ріальну допомогу стражденним в Уганді. Усього на зборах були присутні 26 осіб.
Після смерті отця Хризостома товариство переймену­вали на Православне місіонер­ське братство. Сьогодні воно здійснює свою місію у 22 краї­нах Африки й Азії.


Сирійські терористи використовують викрадених православних черниць як живий щит

Бойовики сирійської опози­ції напали на монастир святої Фекли у селищі Маалюля на заході Сирії й захопили в заручники ігуменю обителі матушку Пелагею, черниць і декількох дітей з монастир­ського притулку, повідомляє foma.ru.
Міністр соціальних питань, голова Вищої гуманітарної комісії Сирії Кінда Аш-Шаммат висловила глибоке занепоко­єння у зв'язку з нападом терористів на монастир і закликала світове співтовариство поспри­яти якнайшвидшому звіль­ненню заручників.
Обитель святої Фекли пере­буває в облозі з початку вересня 2013 р., і відтоді чер­ниці й вихованки притулку фактично стали заручницями екстремістів.
Усі підступи до монастиря прострілюють снайпери бойо­виків, тому гуманітарну допо­могу ― харчування, воду й медикаменти ― за цей час вда­лося доставити в монастир усього декілька разів.
При цьому більшість жителів Маалюлі давно залишили селище, тільки черниці зоста­лися в обителі добровільно.
Нагадаємо, що збройний конфлікт між владою та опози­цією триває в Сирії з березня 2011 р. За цей час у країні, за даними ООН, загинуло близько 100 тисяч людей, багато жите­лів залишили Сирію.

  
Православні організували соціальний автобус для безпритульних у Петербурзі

У ніч із 12 на 13 грудня в Санкт-Петербурзі в перший рейс вийшов соціальний авто­бус православного благодій­ного фонду святого Димитрія Солунського, повідомляє foma.ru.
«Наразі автобус працює вночі два рази на тиждень. Тепер петербурзькі безпри­тульні зможуть у ньому не тільки зігрітися й попоїсти, але й одержати потрібну медичну допомогу, одяг, первинну кон­сультацію й інформаційну під­тримку», ― розповіли у прес-службі фонду.
В автобусі 17 посадкових місць, обшитих дерматином, що легко чиститься; у центрі авто­буса є кушетка, на якій фельд­шер зможе оглядати пацієнтів, надавати їм медичну допомогу, а поряд ― місце для одержання порцій їжі, спеціальні відсіки й полиці для зберігання теплих речей, ліків і медичних інстру­ментів.
У рейс виходитимуть п'ятеро осіб: водій, фельдшер, соціаль­ний працівник і два волонтери.
«Зимовий час досить травмонебезпечний, і з настанням холодів відсоток смертності серед безхатченків збільшу­ється. Трапляються обморо­ження, часті переломи. Ми спо­діваємося, що нам вдасться зберегти здоров'я безпритуль­них і врятувати не одне життя. Хотілося б, аби жителі міста взяли участь у допомозі бездомним, підтримавши роботу соціального автобуса», ― зазначили у фонді.
Санкт-Петербурзький благо­дійний фонд святого Димитрія Солунського вже протягом десяти років допомагає багато­дітним і неповним родинам, вагітним жінкам, дітям-сиротам і безпритульним.


У Страсбурзі розпочалося будівництво православного храму

Представник Руської Право­славної Церкви при Раді Європи, настоятель страсбурзь­кої парафії на честь Усіх святих ігумен Филип (Рябих) 7 грудня відслужив молебень на поча­ток будівництва храму й пра­вославного культурного центру, повідомляє Седмиця.Ru. Він також освятив уклінний хрест на ділянці, що її виділило місто під храм на вулиці Буссанго, на березі каналу Марн, що впадає в Рейн, поряд із європейськими міжнародними інститутами.
«Це історичний момент. Ніколи раніше у Страсбурзі не було православного храму, збудованого за всіма прави­лами православної архітек­тури. Ми сьогодні освячуємо хрест ― І в понеділок уже почнуться будівельні роботи (копання котловану). Ми дуже вдячні владі міста за можли­вість побудувати храм. І сьо­годнішній дощ - це немов небеса окропили нас святою водою», - сказав після бого­служіння отець Филип.
За його словами, початку будівництва передували бага­торічні підготовчі роботи: одержання необхідних адміні­стративних дозволів, підго­товка архітектурних креслень, інженерних і технічних доку­ментів, створення юридичних механізмів ведення будівни­цтва.
«Я радий розділити з вами цю мить,- зі свого боку заявив мер Страсбурга Роланд Ріс, який був присутній на молебні. ― Ми намагаємося надавати послідовникам різних релігій максимальні можливості для сповідання віри. Страсбург повинен відігравати важливу роль у міжрелігійному діалозі».
Ділянку під храм і духовний центр передали парафії на честь Усіх святих Московського Патріархату 15 березня після укладення договору про оренду на 99 років.
У культурному центрі роз­містяться представництво Руської Церкви при Раді Європи, бібліотека, класи для занять парафіяльної школи й конференц-зал.


Призначено нового Місцеблюстителя Православної Церкви Чеських Земель і Словаччини

Священний Синод Право­славної Церкви Чеських земель і Словаччини призначив новим Місцеблюстителем архієпископа Прешовського і Словаць­кого Ростислава, повідомляє сайт «Патріархія.ru».
На митрополичому престолі владика Ростислав змінив архі­єпископа Оломоуцько-Брнен-ського Симеона, який був звіль­нений з цієї посади. Тимчасо­вим керуючим Празькою єпар­хією призначено єпископа Годонинського Іоакима.
Архієпископ Прешовський і Словацький Ростислав (у миру - Андрій Ґонт) наро­дився 25 січня 1978 р. у м.Снине (Словаччина). Закінчив Право­славний богословський факуль­тет Прешовського університету (2002), навчався в Університеті імені Аристотеля у Салоніках.
Ніс пастирське служіння на одній із православних парафій Словаччини, а також духовно опікував дитячий притулок у Медзилаборці. У жовтні 2012 р. зведений у сан ігумена.
18 листопада 2012 р. хіротонісаний на Прешовську кафедру.
У липні 2013 р. очолював делегацію Православної Церкви Чеських земель і Сло­ваччини на урочистостях з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі у Москві, Києві й Мінську.
9 грудня 2013 р. обраний Місцеблюстителем Митрополи­чого престолу Православної Церкви Чеських земель і Сло­ваччини.


Бібліотека Оксфорда оцифрувала старовинні біблійні рукописи й фоліанти

Бодліанська бібліотека Оксфорда разом із Ватиканською бібліотекою виклали в Інтернет оцифровані старо­винні рукописи й друковані книги, зокрема Біблію Гутенберга, інформує foma.ru.
Сайт bav.bodleian.ox.ax.uk на якому виклали рукописи, був відкритий 3 грудня,за участю британського фонду Polonsky Foundation.
Головна цінність ресурсу ― оцифрована копія 42-рядкової Біблії, надрукованої німецьким книгодрукарем Іоганном Гутенбергом у 1455 р.; раритет нале­жить Бодліанській бібліотеці.
Крім цього на сайті пред­ставлено оцифровані сторінки з єврейських релігійних книг ХІ-ХVІ ст. і релігійні тексти латинською та грецькою мовами, датовані ІХ-Х ст.
Наразі триває робота з оцифрування інших текстів, що зберігаються у двох давніх бібліотеках. Згодом з'явиться колекція грецьких рукописів Ватикану, яка містить тексти Гомера, Софокла, Платона й Гіппократа.
Бодліанська бібліотека, чия колекція значно більша за ватиканську, планує оцифру-вати рукописи й книги,що нале­жать до періоду ХУ-ХVІІ ст. Усього на сайті планується опу­блікувати близько 1,5 млн. сто­рінок.
Бодліанська бібліотека в Оксфорді заснована у XV ст. Вона була названа на честь сера Томаса Бодлі ― дипломата, який служив при дворі коро­леви Єлизавети, і відомого зби­рача манускриптів.

Підготував Олег Карпенко
За матеріалами видання "Православна церковна газета"


31.12.13

Немає коментарів:

Дописати коментар