вівторок, 31 грудня 2013 р.

Свято-Іоанно-Предтеченський православний жіночий монастир у селі Дубрівка



Видавництво "Гражда" видало книгу Володимира Романа "Свято-Іоанно-Предтеченський православний жіночий монастир у селі Дубрівка". Книга видана з благословення Високопреосвященнійшого Феодора. архієпископа Мукачівського і Ужгородського при настоятельниці ігуменії Серафимі (Готра).
Боржавська долина Срібної Землі за останні два десятиріччя розцвіла сяючим букетом духовного життя. Це епоха, коли настав час "збирати каміння" зруйнованих святинь краю. І на Іршавщині з’явилася ціла низка монастирів, які щедрим теплом обігрівають всіх, хто потребує духовного відродження.
Відомий український поет Петро Мідянка влучно назвав Боржавську долину "Закарпатським Йорданом", маючи на увазі багатство духовного життя. І в Мукачівській єпархії на Іршавщині найбільше православних монастирів. В мальовничих околицях Боржавської долини у всіх величі та красі сяють святі обителі:
― Свято-Введенська ― у с. Кушниці;
― Свято-Серафимівська у с. Приборжавське;
― Свято-Іоанно-Предтеченська ― у с. Дубрівка;
― Свято-Пантелеймонівська ― у с. Осій;
― Свято-Георгіївська ― у с. Заболотне;
― Свято-Іоанна Богослова ― у с. Сільце.
Передмову до книги "Свято-Іоанно-Предтеченський православний жіночий монастир у селі Дубрівка" написав директор Іршавського районного історико-краєзнавчого музею БДТ Андрій Світлинець.
У передмові "Духовний вогник Дубрівської гори" він пише: "Нічим не примітний пагорб "Гора" на околиці села Дубрівка у 1925 році дав про себе знати в усіх навколишніх селах: монах Феодосій, який ніс послух у сільській парафії, почав зводити там Божу обитель".
Автор книги Володимир Роман головну увагу приділяє історії Свято-Іоанно-Предтеченського православного жіночого монастиря. Засновником скиту, а згодом і монастиря на честь святого пророка Іоанна Предтечі став ігумен Феодосій (Боршош), який народився у селі Велика Чингава (нині с. Боржавське) Виноградівського району. У 1925 році за його клопотанням празький архієпископ Савватій (Врабець) дав дозвіл на будівництво обителі: "Повідомляємо Вам, що згідно Вашого клопотання ми дозволяємо Вам будувати на "Горі" при селі Дубровці православну церкву і при ній будинок, призначений для монастиря".
Цей монастир став першою православною обителлю на теренах Іршавщини. Тут несли свій черничий послух чимало відомих подвижників краю. Серед них ігумен Серафим (Бровдій), ігумен Дорімедонт (Андрішко), ієромонах Зосима (Попович), ієродиякон Серафим (Шандра) та ряд інших.
У 1953 році процес ліквідації монастирів та скитів (до війни у нашому краї нараховувалось 20 православних монастирів) набрав обертів і скит цей був ліквідований.
Відродження обителі розпочалося з 1996 року, коли на прохання протоієрея Димитрія Булатко був відкритий скит у приміщенні монастиря в селі Дубрівка.  Розквіт монастиря починається з 1999 р., коли указом архієпископа Мукачівського і Ужгородського Євфимія (Шутака) настоятелькою монастиря було призначено ігуменю Феодосію (Марфинець). Саме завдячуючи її трудам і подвигам монастир досяг сучасного розквіту.
А після смерті ігуменії Феодосії новою настоятелькою обителі була вибрана сестрами монастиря монахиня Серафима (Готра) та затверджена на засіданні Священного Синоду УПЦ 23 грудня 2010 року.
Зараз в обителі є храми на честь Різдва Іоанна Предтечі (1926-1931 року будівництва) та храм на честь Іверської ікони Божої Матері (2006-2011 роки будівництва). Серед святинь обителі Іверська ікона Божої Матері.
Автор книги Роман Володимир велику увагу приділяє постатям засновника монастиря, його настоятельницям та духівникам. В ній висвітлено історію заснування монастиря, його становлення і розвитку упродовж десятиліть, а також сторінки життя й діяльності визначних подвижників та осіб, з якими пов’язана історія цієї славної обителі краю.


31.12.13              прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар