вівторок, 31 грудня 2013 р.

Православные монастыри Закарпатья (путеводитель)




Видавничий відділ Української Православної Церкви видав книгу "Православные монастыри Закарпатья" (путеводитель) на російській мові. Це вже друге видання, виправлене і доповнене. В путівнику подана необхідна для паломників і туристів інформація про монастирі і скити Закарпаття. Сьогодні на території області діють дві православні єпархії. В їх підпорядкуванні знаходяться 40 монастирів: 17 ― на території Мукачівської єпархії і 23 ― на території Хустської.
В книзі викладена коротка історія всіх обителей. Зокрема, вказується дата заснування монастиря чи скиту, кількість його насельників і ім’я настоятель (намісника, храми, престольні свята і святині, розпорядок богослужіння, адреса і схема проїзду, а також викладена коротка історія кожної обителі.
Визначальним у розвитку людської цивілізації, в тому числі в історії нашого краю, стало прийняття християнства. Християнські духовні традиції у всі часи свято оберігали монастирі, які відіграли важливу роль не тільки  в релігійній, але у всіх сферах життя народу.
Ще з часів зародження християнства у середовищі віруючих, були люди, які всеціло присвячували своє життя служінню Богу. І на Сході ― в Єгипті і Палестині ― уже в ІV ст. виникає чимало монастирів. А на території Київської Русі, згідно з Супральськими літописами, перший монастир був заснований у Х ст. рівноапостольним князем Володимиром Великим при Десятинні церкві. В монастирях не тільки здійснюються православні богослужіння, таїнства і обряди, але й проводиться величезна місіонерська та просвітницька діяльність, здійснюються справи милосердя та благодійності.
На Закарпатті монашество має древні традиції. Серед найдавніших монастирів краю Грушівський, Угольський, Мукачівський, Драгівський. З стін закарпатських монастирів вийшло чимало відомих церковних і громадських діячів краю, таких як: автор першої граматики русинів, богослов, філософ і педагог ієромонах Арсеній Коцак ХVІІІ ст., історик протоігумен Іоаннікій Базилович (ХІХ ст.), преподобні подвижники краю Алексій Крапаторуський та Іов Угольський (ХХ ст.), наш сучасник, подвижник і старець Василій (Пронін) і багато інших.
На протязі своєї історії Закарпаття входило до складу декількох держав ― Австро-Венгрії, Чехословакії, Венгрії, СРСР і України. Віруючі краю пережили чимало переслідувань за віру православну і серед них два Мараморош-Сиготські судові процеси, закриття монастирів, репресії духовенства і монашествуючих.
Відродження монастирського життя відбулося у 90-их роках ХХ ст. Поруч з цим відбувався процес утворення нових православних монастирів, число яких за останні роки значно зросло.
Авторами книги є Юрій Данилець та ієромонах Пімен (Мацола), які є вихідцями краю. В книзі є чимало фотографій, які надали ієрей Ігорь Палкуш, Михайло Голуб, Наталія Логойда, Ольга Ярина ,Роксолана Домбай, Ганна Мацола, Ольга Забелло.
В книзі-путівнику увазі читачам надано короткий опис православних монастирів, які діють сьогодні на Закарпатті. Опис супроводжується кольоровими фотографіями. А для паломників приводиться вся необхідні інформація про монастирі краю. Звичайно, що в невеличкій книжці-путівнику важко охопити весь фактичний матеріал про монастирі Закарпаття, а тому автори книги запрошують всіх бажаючих відвідати ці православні святині.


31.12.13                          прот. В. Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар