четвер, 19 вересня 2013 р.

Відродження монастирів у нашому краї


Нещодавно настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави протоієрей Василій Ігнат побував у м. Виноградові, де мав декілька цікавих зустрічей. Про це піде мова у нижче опублікованих матеріалах.
З давніх-давен у нашому краї процвітало монашество. Чи не з епохи ще монгольського періоду у Карпатах існували православні монастирі. До найдревніших з них відносяться Мукачівський свято-Миколаївський жіночий та Грушівський свято-Михайлівський чоловічий монастирі. У ХVІІ-ХVІІІ століттях з’являються ще ціла низка монастирів. Вони були оплотом православної віри, центром духовного життя і освіти та величної християнської культури. Чимало монастирів у нашому краї зародилося у 20-30 роках минулого ХХ ст. До Великої вітчизняної війни у нашому краї було 20 монастирів. Але в кінці 50-их та на початку 60-их років ХХ ст. більшість монастирів та чимало храмів було закрито та зруйновано. До речі, в Україні, в цей період було знищено приблизно 10 тисяч храмів, монастирів, каплиць.
На початку 90-их років ХХ ст. на Закарпатті залишилися тільки два жіночі монастирі: Мукачівський свято-Миколаївський та Чумалівський свято-Вознесенський. З моменту появи незалежної України у Закарпатті було відроджено чимало монастирів, які мають багатовікову історію та засновано нові. Зараз у нашому краї нараховується біля 40 православних монастирів.
При в’їзді у м. Виноградів з боку Хуста у підніжжя невисоких гір з лівої сторони знаходиться чоловічий монастир в честь преподобного Сімеона Стовпника. Преподобний Сімеон народився у кінці ІV та помер у 459 році. Він жив    і подвизався у Каппадокії. Він провів у посилених іночих подвигах 80 років, із яких 47 він простояв на стовпі у молитві та пості. Бог дарував йому виконати у таких незвичайних умовах подвигу майже апостольське служіння ― багато язичників приймали Хрещення, адже вони бачили духовну і моральну стійкість та особливий подвиг, які Господь дарував йому.
Монастир преподобного Сімеона Стовпника був заснований у 1997 р. архімандритом Сімеоном (Голубка) з благословення Преосвященнішого +Мефодія, єпископа Хустського і Виноградівського. Камінь, а згодом і фундамент храму в честь Воздвиження Хреста Господнього був освячений Преосвященнішим Агапітом, єпископом Хустським і Виноградівським у 2000 році.
Освячення новозбудованого храму монастиря було звершено у 2012 році Високопреосвященнішим Марком, архієпископом Хустським і Виноградівським та Преосвященнішим Єфремом, єпископом Бердянським і Приморським.
Серед християнських святинь в обителі знаходиться ікона з мощами преподобного Алексія Карпаторуського.
Архімандрит Сімеон (Голубка) несе свій нелегкий монашеський подвиг служіння Господу та возносить молитви за православний народ краю.


19.09.2013                      прот. Василій Ігнат

На фото: святкування 1025-річчя Хрещення Русі та 1150-річчя утвердження Православ'я на Закарпатті та 150-річчя свято-Троїцького храму в с. Колодне.
























































































































Немає коментарів:

Дописати коментар