понеділок, 30 вересня 2013 р.

Сторінка літопису 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 1150-річчя встановлення православ’я на Закарпатті


Під такою назвою проведено тематичний масовий захід для учнів шкіл та гімназії в Іршавському районному будинку культури. Цей захід провела провідний методист районного будинку культури Любов Філеш.
У фойє будинку культури зібралися учні старших класів обох Іршавських середніх шкіл та гімназії. Саме тут знаходиться виставка ікон і стародруків, приурочена події святкування на Іршавщині 1025-річниці Хрещення Київської Русі та 1150-річниці встановлення Православ’я на Закарпатті в результаті місіонерської діяльності святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія.
Для учнів був продемонстрований мультимедійний показ відзначення в Іршавському районі цього свята. Прокоментувала ці події під час показу провідний методист Іршавського РБК Любов Філеш.
Цікаву доповідь на тему "Роль і значення історичних подій Хрещення Русі та розвитку Православ’я на Закарпатті у житті нашого народу" зробив протоієрей Василій Ігнат, настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави. Було звернуто особливу увагу на значенні цих подій не тільки у духовному житті нашого народу, але і в державному та культурологічному напрямку, які добре сприяли розквіту і могутності Русі.
З доповіддю "Значення ікони у житті християнина" звернувся до присутніх голова народного районного об’єднання художників та народних майстрів "Колорит Боржави" ― Василь Філеш.
Далі учні мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою "Духовного причаща ― світлий шлях", яка поділялася на два розділи "Погляд за обрій віків" і "Святині українського народу". Книжкова виставка була підготовлена завідуючою відділом обслуговування центральної районної бібліотеки ― Ольгою Кепша.
На виставці були представлені стародруки з власної бібліотеки протоієрея Василія Ігната, які розповідають про ці історичні події. Учні мали змогу доторкнутися особисто до старовинних книжкових фоліантів і відчути дух та глибину подій минувшини.
З великою зацікавленістю учні оглядали та ознайомлювалися з виставкою ікон художників та народних майстрів Іршавщини, народного об’єднання "Колорит Боржави", образотворчих відділів дитячих шкіл мистецтв району, гуртківців будинку дитячої творчості, будинку юних техніків, дошкільних навчальних закладів району. Учні побачили багато ікон, дитячих малюнків на духовну тематику. Бо Іршавщина багата на таланти, адже одних тільки художників у нашому краї налічується біля п’ять десятків.

Тематичний захід "Сторінка літопису 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 1150-річчя встановлення Православ’я на Закарпатті" залишить глибокий слід в душах і серцях юних школярів та допоможе по новому осмислити, що вони є гідними потомками своїх славних предків. Русь Свята має майбутнє, має гідний завтрашній день, який народжується вже сьогодні у душах і серцях молоді.

30.09.13       прот. Василій Ігнат

На фото: учні двох Іршавських шкіл та гімназії оглядають виставку 25.09.13.
Автор: Юрій Юрійович Мельник


















































Немає коментарів:

Дописати коментар