понеділок, 30 вересня 2013 р.

Бібліотека ― храм науки


"Споконвіку було Слово,
а Слово було в Бога,
і Бог було Слово" (Ін. 1, 1)

Слово ― сакральний, священний Божий дар людині. З моменту створення Богом людини, вона намагалася через Священне Передання передати людству свій досвід пізнання Бога, духовну спадщину та знання. набуті людством з глибин сивої давнини. А згодом, з появою письма, ці знання людство намагається залишити потомкам за допомогою книги.
Пройшло чимало тисячоліть з епохи Мойсея та інших древніх письменників, які залишили для нас Святе Письмо. З анналів історії дійшли до нас письмові пам’ятки древніх народів: шумерів, вавилонян, євреїв, єгиптян…
Ще у древні часи, задовго до нової ери, з’являються і перші бібліотеки. І серед них Олександрійська бібліотека в Єгипті, Кумранська, знайдена на побережжі Мертвого моря в 1947 р., в якій було біля 600 книг. З появою християнства широко поширюється вживання книг за церковним богослужінням. Сьогодні найдревніші фоліанти кодексів Святого Письма зберігаються у бібліотеках європейських столиць, зокрема, у Лондоні, Парижі та інших.
З моменту Хрещення Київської Русі книги та перші школи з’являються у Києві, Новгороді та інших містах. І по сьогоднішній день йде пошук древньої бібліотеки київського князя Ярослава Мудрого. Розширенню книги на Русі сприяла поява Києво-Могилянської академії, заснованої митрополитом Петром Могилою. Особливої уваги заслуговують бібліотеки києво-могилняців. Серед них особливої уваги заслуговує бібліотека єпископа Феофана Прокоповича, яка нараховувала 3192 томи, митрополита Степана Яворського 609 книг, Феофілакт Лопатинський єпископ Тверський ― 1416 томів та інших. Чимало вихідців Києво-Могилянської академії заповідали свої бібліотеки тим навчальним закладам, де вони в подальшому викладали.
26 вересня в м. Іршаві, біля входу до районного будинку культури, було проведено професійне свято з нагоди Всеукраїнського для бібліотек. На свято книги зібралось чимало учнів, вчителів, бібліотекарів, письменників, представників влади. Відкрив свято та привітав учасників дитячий гурт "Пролісок" під керівництвом Василя Філеша. Привітали працівників Іршавської бібліотечної системи району заступник голови районної ради Петро Добромільський, заступник голови райдержадміністрації Микола Сочка, міський голова Степан Бобик, начальник відділу культури і туризму Ганна Матіко, настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави протоієрей Василій Ігнат, директор ІЦБС Алла Лакатош, голова профкому Марія Федоричко. Кращі бібліотекарі району були нагороджені грамотами.
Учасники свята мали можливість зустрітися з письменниками району та придбати їх книги. Серед письменників на святі були присутні Василь Шкіря, Василь Кузан, Михайло Ломага, Іван Шмулига, Оксана Вовканич, Оксана Фулитка.
У програмі був організований і книжковий ярмарок, адже у святі приймали участь керівники книжкових магазинів м. Іршави: "Глобус" ― Ліпунова Н.В., "Шкільний світ" ― Жупанин К.Ф., "Наш школярик" ― Гайденок М.М.
Під час святкування організатори провели акцію "Подаруй бібліотеці книгу". Про її результати буде опубліковано у пресі.
Далі святкування отримало своє продовження у фойє Іршавського районного будинку культури. Голова профкому Марія Федоричко нагородила кращих працівників цінними подарунками.


30.09.13       прот. Василій Ігнат


На фото: учасники свята Всеукраїнського дня бібліотекаря. Автор: Юрій Мельник























Немає коментарів:

Дописати коментар