понеділок, 9 вересня 2013 р.

Церковні новини



13 серпня, в день пам'яті новомученика Юрія (Новицького), в Богоявленському храмі при Національній академії вну­трішніх справ України було звершено молебень святому. Молебень відправив настоятель храму, заступник голови Сино­дального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами та іншими військовими форму­ваннями України протоієрей Віталій Приходько у співслужінні з головою Синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ архідия­коном Сергієм Косовським. Святий Юрій (Новицький), уродженець Умані та випускник юридичного факультету Київ­ського університету святого Володимира (нині Київський націо­нальний університет імені Тараса Шевченка), прийняв муче­ницьку кончину від богоборців у 1922 р. разом зі священномучеником Веніаміном, митрополитом Петроградським і Гдовським, і вшановується як небесний покровитель юристів.



16 серпня Святіший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил надіслав Блаженнішому Митрополиту Київському і всієї України Воло­димиру подячний лист такого змісту.
Ваше Блаженство, дорогий Владико!
Щиро вдячний Вам, архіпастирям, кліру і пастві України за те, що тепло прийняли мене, Предстоятелів і представників Помісних Право­славних Церков, які прибули до Києва для участі у святкуванні знаменного ювілею ― 1025-річчя Хрещення Русі.
На Володимирській гірці напередодні та у Києво-Печерській Лаврі в день пам'яті Вашого небесного заступника ― святого рівноапос­тольного і великого князя Володимира ― був радий разом з Вами, ієрархами й тисячами віру­ючих піднести молитви про добробут і єдність нашої Церкви, про мир і процвітання країн і народів-спадкоємців Святої Русі.
Святкування, що минуло, ― це важлива віха на історичному шляху Руської Православної Церкви. Особливої значущості ювілейним урочистостям надала участь у ник Предстоятелів і представ­ників усіх Помісних Православних Церков. Гли­боко задоволений тим, що на священних берегах Дніпра, біля місця нашої спільної! купелі, цей юві­лей був відзначений на такому високому цер­ковно-державному рівні.
За чверть століття, що минуло від часу святкування 1000-річчя Хрещення Русі, в церков­ному житті України сталися значні зміни. Вони свідчать не тільки про те щире благочестя, яке завжди було властиве українському народові, але й про апостольські труди, які всі ці роки несете Ви, Ваше Блаженство, разом з архіпастирями й пастирями.
Від щирого серця бажаю Вам сил і стійкості духу у Вашому високому Предстоятельському служінні, а Вашій богоспасенній пастві ― зрос­тання у вірі й радості у Господі.
З любов'ю у Христі,
Кирил,
Патріарх Московський і всієї Русі



24 серпня, в День Незалежності України, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відправив подячний молебень в Успен­ському соборі Києво-Печер­ської Лаври. Підносячи подячні молитви Богу, Його Блаженство прохав у Господа благосло­вення й добробуту для Україн­ської держави та її народу. Разом з Предстоятелем Україн­ської Православної Церкви в богослужінні взяли участь: Керуючий справами УПЦ, пер­ший вікарій Київської Митро­полії митрополит Бориспільський Антоній, намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобиль­ський Павел, архієпископи Білогородський Миколай, Біло­церківський і Богуславський Августин, єпископи Бровар­ський Феодосій, Обухівський Іона, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Васильківський Миколай, благочинні м. Києва. Після молебню Його Блаженство привітав усіх при­сутніх з Днем Незалежності, побажавши благословення Божого й заступництва Божої Матері, а також закликав берегти та зміцнювати Право­славну віру.
Того ж дня на столичній Володимирській гірці відбу­лося урочисте зібрання з нагоди Дня Незалежності. У ньому взяли участь Прези­дент України Віктор Янукович та інші перші особи держави, політичні лідери, представники українських церков і релігій­них організацій. На зібранні був присутній Керуючий спра­вами Української Православної Церкви, перший вікарій Київ­ської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній.



Канонізація священномученика Павла Житомирського

25 серпня у м. Житомирі відбулися урочистості з нагоди про­славлення у лику місцевошанованих святих Житомирської єпар­хії священномученика Павла Гордовського († 1919). Рішення про прославлення було прийняте Священним Синодом Української Православної Церкви на засіданні 25 квітня 2013 (журнал № 42). 15 липня 2013 р. відбулося знайдення чесних мощей священно­мученика Павла.
Перед початком Божественної літургії з чином прославлення були звершені заупокійна літія і хресний хід з мощами святого Павла від Яковлівського храму м. Житомира, де вони спочивали, до Спасо-Преображенського кафедрального собору. Літургію та чин прославлення, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, очолив митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел. Його Високопреосвященству співслужили: митрополити Овруцький і Коростенський Віссаріон, Вінницький і Барський Симеон, Почаївський Володимир, архієпис­копи Білоцерківський і Богуславський Августин, Херсонський і Таврійський Іоанн, Уманський і Звенигородський Пантелеімон, Запорізький і Мелітопольський Лука, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, єпископи Гомельський і Жлобинський Стефан (Білорусь), Львівський і Галицький Філарет, Шепетівський і Славутський Діонисій, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, духовенство Житомирської єпархії.
Після завершення Літургії було відправлено молебень, після чого митрополит Павел від собору архіпастирів привітав архі­єпископа Житомирського і Новоград-Волинського Никодима зі знаменною подією в житті Житомирської єпархії.
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир направив правлячому архієрею і пастві Житомирської єпархії вітальний адрес, в якому закликав міцно стояти за правду та Ім'я Христове й у служінні Богу і Його Святій Церкві брати приклад зі святих і новопрославленого священномученика Павла.
Чесні мощі священномученика Павла Житомирського будуть постійно перебувати у Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира.



"Во Успении мира не оставила єси, Богородице"
28 серпня, в день свята Успіння Пресвятої Владичиці нашої Богоро­диці і Приснодіви Марії, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир відправив Божественну літургію на Соборній площі Святої Успенської Києво-Печерської Лаври.
Його Блаженству співслужили: Керуючий справами Української Пра­вославної Церкви, перший вікарій Київської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній, намісник монастиря митрополит Вишгородський і Чорнобильський Павел, архі­єпископи Білогородський Миколай, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископи Горлівський і Слов'янський Митрофан, Макарівський Іларій, Шепетівський і Славутський Діонисій, Ірпінський Климент, Бородянський Варсонофій, Васильківський Миколай, насельники обителі у священному сані. На малому вході, зважаючи на труди на благо Церкви та з нагоди 1025-річчя Хре­щення Русі, Блаженніший Митропо­лит Володимир возвів єпископа Горлівського і Слов'янського Митрофана у сан архієпископа. Після закінчення богослужіння Його Блаженство приві­тав віруючих зі святом Успіння Божої Матері. Потім відбувся хресний хід до площі біля Дальніх печер Лаври, де було відправлено подячний моле­бень Пресвятій Богородиці.



В Італії відбулася виставка, присвячена подвигу новомучеників

Виставка «Світло у темряві світить. Свідчення Руської Пра­вославної Церкви в роки радян­ських гонінь», підготовлена Пра­вославним Свято-Тихонівським гуманітарним університетом, Міланським католицьким уні­верситетом та Харківським наці­ональним університетом відбу­лася 17-24 серпня в Італії в рамках всесвітнього фестивалю молоді «Мітинг у Ріміні», повідомляє сайт ПСТГУ.
У центрі експозиції організа­тори розмістили макет право­славної каплиці, всередині якої сяяв яскравий стовп світла, але від відвідувачів ця каплиця з усіх боків була відгороджена стінами і, щоб потрапити всере­дину каплиці, відвідувачі повинні були обійти вісім тематичних залів.
Перший зал присвячений початку гонінь, російській рево­люції, долі імператора Миколи II і членів його сім'ї, другий зал ― Помісному Собору 1918 року, Святішому Патріархові Тихону, священномученику Володимиру, митрополиту Київському.Третій і четвертий зали розповідали про гоніння на Церкву в 20-30-ті рр. П'ятий і шостий зали ― про найкривавіший період гонінь 1936-1937-х рр., створення ГУЛАГу і розстріли на Бутовському полі­гоні, а також життя церковних громад в умовах терору. Сьомий зал був присвячений періоду від відомої зустрічі Сталіна з цер­ковними ієрархами у 1943 році до кінця хрущовських гонінь. Восьмий зал розповідав про святкування 1000-річчя Хре­щення Русі,початок відродження церковного життя, і, зокрема, про утворення з парафіяльної громади православного навчаль­ного закладу ― Свято-Тихонівського університету.
Після того як відвідувачі обі­йшли по колу всі зали, вони могли потрапити до каплиці, що раніше була недоступною, де звучав запис богослужіння, при­свяченого новомученикам і сповідникам Руським і виставлена їхня ікона.
22 серпня в головному залі фестивалю «Мітинг у Ріміні» перед аудиторією, розрахова­ною на 10 тисяч осіб, з лекцією «Подвиг пастирів у Росії XX сто­ліття» виступили ректор ПСТГУ протоієрей Володимир Воробйов, професор ХНУ Олександр Філоненко з доповіддю «Що пробуджує людину. Свідоцтво».
Зустріч «За дружбу народів» (італ. Meeting per l'amicizia fra i popoli) у Ріміні ― це один з най­більших європейських христи­янських форумів, що відбува­ється щорічно вже протягом тридцяти трьох років. Щороку за тиждень роботи форуму його відвідують близько 800 000 осіб, які беруть участь у сотнях зустрі­чей, експозицій, вистав, концер­тів, спортивних заходів.



Російські археологи відкрили давньоруський храм домонгольського періоду

Вчені Інституту археології РАН повністю розкопали і вивчили раніше невідомий давньоруський храм домонгольського періоду, знайдений у Смоленську восени 2012 р., повідомляє російський інтернет-портал «Православ'я і світ». Група архітектурних археоло­гів, яка виїхала на місце, тоді ж визначила розвал кладки як залишки чотиристовпового храму середини ХІІ ст. з дещо пізнішими, але теж домонгольськими галереями.
У травні - червні 2013 р. було проведено масштабне археологічне вивчення пам'ятника, що дало змогу вия­вити його основні форми й деякі деталі, датувати храм і визначити його місце в історії архітектури древнього Смоленська. Це перші розкопки домонгольського пам'ятника в місті за останні двадцять років. Храм розташований на схилі лівого берега Дніпра в центрі сучасного Смоленська. Є деякі підстави припускати, що храм був присвячений великомучениці Параскеві П'ятниці. Після розкопок від­критий пам'ятник пропону­ється законсервувати і музеє­фікувати. Новий зразок смо­ленської архітектури суттєво доповнює уявлення вчених про історію, культуру та архі­тектуру як самого Смоленська, так і всієї Давньої Русі.



Вперше після ІІ Світової війни в Угорщині відкрився православний монастир

На озері Балатон на заході Угорщини відкрився новий грецький православний монас­тир. Братія сама виконала всі будівельні роботи в обителі, яка стала першим православ­ним монастирем в Угорщині, побудованим з часів II Світової війни, повідомляє Седмиця.Ки. Екзарх Угорщини митрополит Австрії Арсеній (Кардамакіс) очолив у монастирі Літургію на свято св. пророка Ілії.
Православне Християнство на території сьогоднішньої Угорщини було присутнє навіть після того, як переважна біль­шість жителів прийняли като­лицтво у XI ст. Аж до XIV ст. тут існувало 7 чоловічих і 2 жіно­чих православних монастирів. На берегах Балатону і Дунаю досі можна зустріти залишки скитів, де жили ченці.
Після звільнення Угорщини від османського панування до країни різко посилився приплив православних іммігрантів. Наприкінці XVIII ― початку XIX ст. тут було 26 православ­них церков, 8 каплиць, 33 парафії та 23 школи. Найзначущі православні громади існували в Бекеші, Егері, Дьєн-дьєші, Дьєрі, Дюлі, Карцазі, Кечкеметі, Мішкольці, Токаї та ін. містах. До 1868 р. право­славні общини на території сучасної Угорщини підпоряд­ковувалися Константинополь­ському Патріархату, потім сербській православній митрополії з центром у Сремські-Карловцях. У 1924 р. Кон­стантинопольський Патріархат заснував Угорську митрополію, яка, проте, не пережила полі­тичних потрясінь II Світової війни та комуністичного режиму. У 1963 р. Константи­нополь створив екзархат для Угорщини, який з тих пір управляється митрополитом Австрії.



Грузинська церква планує створити молодіжний сільськогосподарський центр

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II заявив про необ­хідність створення молодіж­ного сільськогосподарського центру при Грузинській Патрі­архії, повідомляє Благовіст-Інфо.
Про це він заявив під час проповіді в кафедральному соборі Самеба ― Пресвятої Трійці. "Поряд із благодаттю Божою існують інші засоби зміцнення духу людського ― це земля, природа», ― сказав Патріарх. Сільське господар­ство в Грузії перебуває у важ­кому стані, і слова Патріарха багатьма були сприйняті як заклик до відродження аграрного сектора, залучення до сільськогосподарської праці працездатного населення.



Архієпископ Критський скасував прийом на честь своїх іменин і відмовився приймати подарунки у зв'язку з кризою в країні

Архієпископ Критський Іриней офіційно оголосив, що не влаштовуватиме прийому на честь дня свого тезоіменитства, не прийматиме візити та пода­рунки, передає російський інтернет-портал «Православ'я і світ» з посиланням на сайт паломницького центру «Солунь». «Зараз, коли в країні криза, — сказав владика, ― не час для надмірностей. Адже багато хто з наших братів і сес­тер опинився в надзвичайно складній ситуації і зазнають справжніх нестатків». У день іменин, на свято святителя Іринея Ліонського, 23 серпня, архієпископ Критський відпра­вив Божественну літургію в монастирі Різдва Богородиці, куди запросив прийти і помо­литися всіх, хто хотів би його привітати.



У Таїланді починається будівництво храму в ім'я царствених страстотерпців

Патріарх Кирил бла­гословив будівництво нового храму в ім'я свя­тих царствених страстотерпців у Таїланді, пові­домляє сайт представни­цтва РПЦ у цій країні.
«Благословляю поча­ток будівництва нового православного храму в Таїланді в ім'я святих царствених страстотерпців у м. Хуахіні. Благосло­вення Боже нехай пере­буває з усіма, хто бере участь у цьому почи­нанні. Патріарх Кирил», ― ска­зано в резолюції на ім'я пред­ставника Руської Церкви в Таї­ланді архімандрита Олега (Черепаніна).
Регіональне церковне Пред­ставництво та Комітет Фонду Православної Церкви в Таї­ланді розглянули прохання віруючих м. Хуахін про будів­ництво в цьому курортному місті православного храму.
Земля під будівництво храму була придбана в центральному районі міста. Передбачається, що храм буде побудований протягом 2013-2014 рр.



Новосибірський священик завоював «срібло» у чемпіонаті світу з пауерліфтингу

Настоятель собору святого благовірного князя Олександра Невського у Новосибірську протоієрей Олександр Новопашин став срібним призером Кубка світу серед ветеранів з пауерліфтингу (силового триборства), повідомляє Седмиця.Ru.
Перед початком змагань священик зачитав послання Високопреосвященнішого Тихона, митрополита Новосибірського і Бердського, адресованого організаторам турніру, спортсме­нам, тренерам та вболівальникам. У посланні наголошувалося, що Церква вітає гармонійний розвиток людини, який відбувається в резуль­таті духовного і фізичного виховання.
«Духовне і фізичне ― ці категорії повинні доповнювати одна одну, роблячи виховання узгодженим і цілісним», ― підкреслює владика.
У світовому турнірі брав участь і старший паламар Олександро-Невського собору, май­стер спорту Росії з пауерліфтингу Борис Левітан.
Протоієрей Олександр Новопашин ― відо­мий місіонер, сектознавець, член Громадської ради при Федеральній службі Російської Феде­рації з контролю за обігом наркотиків. З благословення владики Тихона більше ніж десять років тому він організував у Новосибірській єпархії православну громаду з реабілітації наркозалежних.



У номерах московських готелів з'являться Біблії

Росія приєднується до євро­пейської та світової традиції, згідно з якою відвідувачі готе­лів мають можливість читати у своїх номерах Біблію. Перші 5 тисяч примірників Нового Завіту і Псалтиря 9 серпня були передані одному з най­більших московських готелів «Ізмайлово», повідомляє «Благовіст-Інфо». Благодійна акція відбулась за підтримки Депар­таменту туризму і готельного господарства уряду Москви та Місіонерської комісії при єпархіальній раді столиці Росії.
«Практично в кожному європейському готелі гості можуть знайти в номерах Біблію. Євангеліє ― це книга, що стала основою європейської культури, вона є неод­мінним атрибутом шанобли­вого ставлення до гостей, а також показником рівня куль­тури господарів готелю», ― зазначив голова місіонерської комісії ієромонах Димитрій (Перший).
Кошти для видання надані Фондом святителя Григорія Богослова.

Підготував Олег Карпенко


09.09.13    За матеріалами видання "Церковна православна газета"



На фото: Карпати - дім, в якому ми живемо.
Автор: Іван Костик.


















































Немає коментарів:

Дописати коментар