пʼятницю, 2 серпня 2013 р.

Церковні новини Іршавщини


30-річчя в сані священника

18 липня 1983 року в Трапезному храмі в честь преподобного Сергія Радонежського в Тройце-Сергієвій Лаврі в день пам’яті преподобного Сергія за Божественною Літургією відбулася хіротонія в сан священника диякона Василія Ігната. Таїнство священства звершив митрополит Талінський і Естонський Олексій (+Патріарх Алексій ІІ). В богослужінні прийняли участь 8 архієпископів та 4 єпископи.
До речі, цей же митрополит Талінський і Естонський Алексій, у сан священника рукополагав і мого покійного батька протоієрея Василія Ігната.
Це був самий величний, священний і неповторимий день у моєму житті. А після Літургії на Лаврській площі прийняв участь в урочистому молебні в честь преподобного Сергія Радонежського, який совершав із великим сонмом єпископату Руської Церкви Пімен, Патріарх Московський і всієї Русі.


На фото: під час хіротонії у сан свявщенника.



























Приурочено 1025-річниці Хрещення Київської Русі

24 липня з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського в малому залі Іршавської райдержадміністрації відбулася зустріч голови райдержадміністрації Василя Ковбаски з духовенством Іршавщини. У зустрічі прийняли участь благочинний Іршавського благочиння протоієрей Георгій Чулей, священнослужителі православних храмів міста Іршави, настоятель свято-Троїцького храму с. Колодне та керівники структурних підрозділів райдержадміністрації.
Під час зустрічі представників влади з духовенством мова йшла про відзначення 1025-річчя Хрещення Київської Русі на Іршавщині. Зокрема, обговорювалось питання про проведення заходів, пов’язаних з святкуванням 1025-річниці Хрещення Київської Русі, які будуть проведені 15 вересня. Святкові заходи очолить Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський.













Виставка ікон художників Іршавщини

26 липня в Іршавському районному будинку культури розпочався цикл заходів, пов’язаних з святкуванням 1025-річниці Хрещення Київської Русі. У будинку культури вперше відкрито виставку ікон художників Іршавщини. Поруч з цим були виставлені роботи вихованців міських дитячих садків на тему: "Релігійна тематика дитячими очима".
У відкритті виставки взяли участь керівники районних державних установ. У фойє зібралось чимало гостей, художників, працівників культури сільських осередків району. Привітали учасників урочистостей заступник голови райдержадміністрації Микола Сочка, заступник голови райради Петро Добромільський, начальник відділу культури і туризму РДА Ганна Матіко, голова районного об’єднання художників та народних майстрів "Колорит Боржави" Василь Філеш. Вони привітали всіх присутніх із 1025-річницею Хрещення Київської Русі. А Василь Філеш у своєму слові сказав про історію та канони написання ікони. Далі слово було надано настоятелю свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави протоієрею Василію Ігнату. Він звернувся до гостей з науковою доповіддю "Хрещення Київської Русі (історичних шлях)". Ця доповідь опублікована на сторінках видання "Іршава православна". На завершення, о. Василій привітав з святом Хрещення Русі, призвав на всіх Боже благословення та звернувся до представників культури сільських клубів району прийняти активну участь в урочистих заходах ,які будуть проведені в Іршаві 15 вересня.
































































Урочисті заходи з нагоди 1025-річчя Хрещення Русі проведено у с. Івашковиці

В день свята 28 липня у всіх храмах району були проведені церковні богослужіння, за якими виголошувалися подячні молебні, що супроводжувалися в 12 год. за київ. часом урочистими колокольними дзвонами.
А в 2-й годині після обіду був проведений подячний молебень з нагоди ювілею у с. Івашковиця. На запрошення настоятеля свято-Михайлівського храму протоієрея Стефана Савка на урочисті заходи з Іршави прибули настоятель свято-Петро-Павлівського храму прот. Василій Ігнат та провідний спеціаліст районного відділу культури та туризму Людмила Бабинець.
Біля святого Хреста керівник Івашковицької бібліотеки Оксана Синетар зробила виставку ікон, вишитих бісером та виставила історичні книги про святого князя Володимира, в яких висвітлено події Хрещення Русі.
Протоієрей Василій Ігнат у співслужінні з протоієреєм Степаном Савка провели святковий молебень. Отець Василій сказав проповідь про історичний шлях Київської Русі. Протоієрей Стефан подякував всім присутнім учасникам свята. Після чого дитячий хор, який існує при Івашковицькій бібліотеці під керівництвом Оксани Синетар, зробили цікаву виставу з історії свята та виконали декілька церковних піснопівів. На закінчення о. Василій сказав слова щирої подяки учасникам церковного хору і священники окропили всіх присутніх освяченою водою та помазали єлеєм.
Завершились урочистості Многоліттям.











прот. Василій Ігнат            02.08.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар