суботу, 24 серпня 2013 р.

Церковні новини


Православна єдність слов’янських народів
 У рамках святкування 1025-річчя Хрещення Русі візит делегації Болгарської Православної Церкви був насичений подіями й зустрічами
До складу делегації Бол­гарської Православної Церкви, очолюваної Святішим Патріархом Болгарським Неофітом, увійшли митропо­лит Ловчанський Гавриїл, Генеральний секретар Свя­щенного Синоду БПЦ єпископ Стобійський Наум. Святішого Патріарха Неофіта також супроводжували єпископ Новокаховський і Генічеський Філарет та представник Святі­шого Патріарха Московського і всієї Русі при Святішому Патріарху Болгарському архі­мандрит Филип (Васильцев).
29 липня делегація БПЦ від­відала Київські духовні школи.
Предстоятеля Болгарської Церкви зустріли члени адмі­ністрації Київської духовної академії та семінарії на чолі з ректором КДАіС, Керуючим справами УПЦ митрополитом Бориспілльським Антонієм, голова Адміністративного апарату Київської Митрополії протоієрей Володимир Коцаба, викладачі та учні ака­демії й семінарії. Вітаючи Святішого Патріарха, владика ректор відзначив глибокі історичні зв'язки між Київ­ською духовною академією і Болгарською Православною Церквою: багато хто з видат­них ієрархів та вчених Болга­рії були випускниками КДА. Святіший Патріарх Неофіт подякував за запрошення і можливість побувати у най­старішому в Україні духов­ному навчальному закладі. Потім для високого гостя була проведена екскурсія по Київ­ській духовній академії та Церковно-археологічному музею КДА. По закінченні екскурсії в музеї відбулася зустріч Святішого Патріарха Неофіта із членами профе­сорсько-викладацької корпо­рації Київських духовних шкіл. Його Святість повідомив, що сам був ректором Софій­ської духовної академії, а слі­дом за її перетворенням на богословський факультет Софійського університету — його деканом, тому питання освіти для нього завжди були пріоритетними. Святіший Владика наголосив на необ­хідності співпраці між Київ­ською духовною академією та богословськими навчаль­ними закладами Болгарської Православної Церкви. Митро­полит Бориспільський Антоній розповів про налаго­дження співпраці між КДАіС і навчальними закладами різ­них країн, висловивши надію, що в найближчій перспективі буде підписано договір про співпрацю і з богословськими факультетами Болгарії. На завершення зустрічі сторони обмінялися пам'ятними подарунками.
29 липня, як вже повідом­ляло наше видання (див.: № 14 «ЦПГ» за 2013 р.), від­булася зустріч Предстоятеля Болгарської Православної Церкви із Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром.
30 липня Святіший Патріарх Болгарський Неофіт у супро­воді делегації Болгарської Православної Церкви та єпис­копа Новокаховського і Генічеського Філарета відвідав Введенський чоловічий монастир м. Києва. Болгарську делегацію зустрів намісник обителі єпископ Фастівський Даміан із насельниками монастиря та численними парафіянами. Вітаючи Святі­шого Патріарха Неофіта, єпис­коп Даміан відзначив історич­ний зв'язок між Болгарською Православною Церквою і Введенською обителлю м. Києва, заснованою уродженкою Бол­гарії преподобною Димитрою (Єгоровою). Предстоятель Бол­гарської Православної Церкви подякував за запрошення, зазначивши, що давно хотів відвідати Введенський монас­тир, аби вклонитися чудотвор­ному образу Божої Матері «Призри на смирення» і мощам преподобної Димитри. Потім Святіший Владика звершив коротку молитву І благословив віруючих.

  
1 серпня, в день святку­вання знайдення мощей пре­подобного Серафима Саровського (1903), Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію у соборному храмі столичного Пантелеймонівського жіночого монастиря у Феофанії. Його Блаженству співслужили: Керу­ючий справами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній, намісник Києво-Печерської Лаври митрополит Вишгородський і Чорнобиль­ський Павел, митрополит Полтавський і Миргородський Филип; архієпископи Яготинський Серафим та Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр; єпископи Івано-Франківський і Коломийський Пантелеімон, Ірпінський Климент; духовенство монастиря. Під час богослужіння, за труди на славу Святої Церкви та з нагоди 60-річчя від дня наро­дження, Блаженніший Владика удостоїв архієпископа Сера­фима Відзнаки Предстоятеля УПЦ. По завершенні богослу­жіння Його Блаженство приві­тав віруючих із днем пам'яті преподобного Серафима Саровського, а владику Сера­фима ― також із тезоіменит­ством.


1 серпня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Воло­димира, у Введенському чолові­чому монастирі м. Києва було звершено святкове богослужіння на честь 20-річчя чудесного відо­браження на склі чудотворної ікони Божої Матері «Призри на смирення». Божественну літургію очолив митрополит Доростольський Амвросій (Болгарська Пра­вославна Церква), якому співслу­жили: архієпископи Білогородський Миколай, Уманський і Зве­нигородський Пантелеімон, Городницький Олександр; єпис­копи Макарівський Іларій, Анто­ній (Боровик), Єдинецький і Бричанський Никодим (Молдова), Шепетівський і Славутський Діонисій, Фастівський Даміан (наміс­ник монастиря), Васильківський Миколай; духовенство обителі та Київської єпархії. Святкове бого­служіння відвідав Блаженніший Митрополит Володимир, який молитовне вклонився чудотвор­ній іконі Божої Матері «Призри на смирення».


2 серпня, в день пам'яті пророка Божого Іллі, у ході візиту в межі Української Право­славної Церкви з нагоди 1025-рїччя Хрещення Русі, митрополит Доростольський Амвросій (Болгарська Право­славна Церква) з благосло­вення Блаженнішого Митро­полита Київського і всієї Укра­їни Володимира звершив Літургію в Іллінському храмі смт. Макарів Київської області. Його Високопреосвященству співслужили: архієпископ Білогородський Миколай, єпископи Макарівський Іларій, Антоній (Боровик), Фастів­ський Даміан, духовенство Київської єпархії, члени деле­гації Болгарської Православ­ної Церкви у священному сані. У слові по завершенні бого­служіння митрополит Дорос­тольський Амвросій подякував Блаженнішому Митрополиту Володимиру і всім архієреям Української Православної Церкви за запрошення на святкування ювілею Хрещення Русі. Владика митрополит також підкреслив, наскільки важливо в наш час захищати християнські цінності, жити у Христі та із Христом і життям своїм утверджувати Євангель­ські істини, святе Православ'я. Архієпископ Білогородський Миколай, від імені Предстоятеля Української Православної Церкви, подякував владиці Амвросію за його приїзд в Україну, а також попросив передати сердечне вітання болгарському народу та кліри­кам Болгарської Православної Церкви. Єпископ Макарівський Іларій, за труди на ниві Хрис­товій і у зв'язку із 40-річчям від дня народження, вручив настоятелю храму протоієрею Андрію Ярошу орден УПЦ пре­подобного Нестора Літописця III ступеня.

  
2 серпня, в день пам'яті пророка Божого Іллі, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Літургію під від­критим небом біля входу до столичного Іллінського храму на Подолі. Його Блаженству співслужили: Керуючий спра­вами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митро­полит Бориспільський Анто­ній, єпископи Шепетівський і Славутський Діонисій, Василь­ківський Миколай, настоятель храму протоієрей Віталій Косовський, духовенство Київської єпархії. Після закінчення богослужіння Блаженні­ший Владика привітав пара­фіян Іллінського храму із пре­стольним святом.

  
4 серпня, в Неділю 6-ту після П'ятидесятниці, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир звершив Божественну літургію в Успен­ському соборі Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили: Керуючий спра­вами УПЦ, перший вікарій Київської Митрополії митропо­лит Бориспільський Антоній, єпископ Ірпінський Климент, насельники обителі у священ­ному сані. За богослужінням Блаженніший Владика висвя­тив на священика диякона Романа Ніколаєва, клірика храму на честь святих безсріб­ників Косми і Даміана при Київському міському консультативно-діагностичному центрі.

  
5 серпня, в день святкування Почаївській іконі Божої Матері, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Літургію у храмі на честь Усіх святих сто­личного Пантелеймонівського монастиря у Феофанії. Його Блаженству співслужили архі­єпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олек­сандр, єпископ Макарівський Іларій та духовенство обителі.
Після закінчення богослужіння Блаженніший Владика привітав віруючих зі святом на честь Почаївської ікони Пресвятої Богородиці.
Предстоятель Української Православної Церкви також направив вітальне слово наміснику (митрополиту Почаївському Володимиру), братії та паломникам Свято-Успенської Почаївської Лаври.

  
7 серпня в столичній Уні­версальної клініці «Оберіг», де Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир спостерігається та отримує медичну допомогу, Його Блаженство був планово прооперований. Перед опе­рацією Блаженніший Владика причастився Святих Христо­вих Таїн, зробив відповідні розпорядження і попросив усіх вірних чад Української Православної Церкви про молитву. За інформацією фахівців клініки, операція пройшла успішно, стан паці­єнта відповідає обсягу опера­тивного втручання. П служба Предстоятеля УПЦ спільно з клінікою «Оберіг» надалі інформуватиме про стан здоров'я Його Блажен­ства.

  
9 серпня, в день пам'яті вели­комученика і цілителя Панте­леймона, відбулася телефонна розмова між Святішим Патріар­хом Московським і всієї Русі Кирилом та Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України Володимиром. Святі­ший Патріарх побажав Його Блаженству якнайшвидшого одужання і повернення до слу­жіння. Блаженніший Митропо­лит Володимир подякував Предстоятелю Руської Право­славної Церкви за турботу й молитовну підтримку.
За матеріалами офіційного сайта УПЦ


За матеріалами видання "Церковна православна газета".

           24.08.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар