вівторок, 17 січня 2017 р.

Слово з приводу

На Іршавщині погані новини

В ці святі дні весь православний християнський світ урочисто прославляв під час церковних богослужінь Різдво Христове. Це одно з важливих християнських свят, до якого напередодні готуються віруючі люди 40-денним постом. Читаючи святе Письмо, ми знаємо, що Новонародженому Христу поклонились віфлеємські пастухи, східні волхви. Ангели небесні співали в Його честь слова хвали: «Слава в вишніх Богу і на землі мир, в чоловіціх благоволеніє» (Лк. 2, 14).
За народними традиціями на Закарпатті у всі часи особливо колоритно звучать різними мовами різдвяні колядки, новорічні вінчування. На Іршавщині з давніх давен існує традиція колядок та різних святкових дійств вертепу, звізди, тощо. Розпочинався святковий церемоніал з обходу хат колядниками у Святий вечір Різдва Христового. І ось, на Іршавщині погані новини, які вражають всіх своє жорстокістю. Колядники вертепу вбили людину, вкрали гаманець з грошима, телефони… А по-дорозі неможливо пройти, бо колядники перестають людей, дітей, вриваються у квартири, зупиняють машини…
Велике християнське свято перетворюють у язичницькі вакханалії. Добре розумію, що часи нелегкі в економічному плані, але ніхто не дав права молодими людям перетворювати радісне свято Різдва у темне сатанинське дійство. Ще раз підкреслюю «радісне свято», коли святі ангели сповістили людству про Різдво Христове, про наше з вами спасіння. Але по вулицях колядники перетворюються у темні сили, закриваючи свої обличчя, творять свої страшні справи та наводять страх на прохожих.
На моє глибоке переконання мало хто з тих колядників вертепів ходять до храму, щоденно моляться, творять добрі справи. Дуже важливо, щоб припинились подібні вакханалії, щоб не творилось руками наших дітей смертних гріхів, яким є вбивство людини.
Я не виступаю проти мудрих народних традицій наших предків, але я проти варварства, жорстокості, насилля на вулицях міста чи села. Я якщо є бажання зробити різдвяний вертеп, то все має носити християнський характер з дотриманням моралі. Для цього церковні громади нехай контролюють діяльність вертепу, колядники отримають настанови та благословення священнослужителів, необхідно категорично заборонити вживання алкоголю підлітками і поводити себе по-людськи, пам’ятаючи про відповідальність перед Богом і народом.

З повагою, прот. В. Ігнат


Опубліковано в газеті «Нове життя»

Немає коментарів:

Дописати коментар