пʼятницю, 27 січня 2017 р.

Церковні новини Іршавщини

* 5 січня 2017 р. у Дубрівському свято-Іоанна Предтечі жіночому монастирі відбувся чин похорону матушки Булатко Ганни Дмитрівни, яка відійшла у вічність на 77 році земного життя. Нині покійний протоієрей Димитрій Булатко на протязі багатьох років був настоятелем Свято-Петро-Павлівського храму м. Іршави та матушка Ганна чимало праці приклали ще з юних років життя для розквіту монастиря у нелегкі час епохи гоніння на Церкву. Зокрема і Дубрівський монастир у 50-х роках ХХ ст. був закритий безбожною владою. А після відродження святої обителі у 90-х роках минулого століття власною працею та молитвою послужили для її розквіту. Матушка Ганна до останнього часу несла послух при монастирі.
Після Божественної Літургії чин похорону матушки Ганни очолив архімандрит Сергій у співслужінні декількох священнослужителів. Після читання Євангелія протоієрей Василій Ігнат сказав проповідь, а архімандрит Сергій оголосив надгробне прощальне слово, в якому, зокрема, охарактеризував її духовний подвиг життя.
Поховали матушку Ганна на території монастирського кладовища поруч з могилами протоієрея Димитрія та покійної дочки Наталії.
Вічная їм пам’ять!

* 6 січня. Навечір’я Різдва Христового.
Зранку у свято-Петро-Павлівському храмі м. Іршави протоієрей Василій Ігнат звершив чин Царських Часів, великої святкової вечірні з Літургією Василія Великого.
*  В день прот. Василій прийняв делегацію гостей з м. Херсона у духовно-просвітницькому центрі. Гості ознайомились з церковною бібліотекою, стародруками та галереєю художніх робіт, ікон.
… Делегації Всеукраїнського об’єднання «Бібліомосту», «Жінки за майбутнє», делегації різних міст України — Сєверодонецька, Харкова, Києва, Херсона… часто приймає протоієрей Василій Ігнат, розповідає про стародруки, історію художників Іршавщини, їх робіт, знайомить з історією старовинного храму святих апостолів Петра і Павла м. Іршави, відповідає на чисельні запитання гостей, учнів. Бо і самому доводиться неодноразово приймати участь у різних богословських конференціях — всеукраїнських та міжнародних. Варто з згадати про дві недавні конференції, присвячені «400-річчю Києво-Могилянської академії» та «1000-літтю першої згадки про древнєруське монашество на Афоні» і виступати з науковими доповідями. До речі, у роботі цих конференцій приймають участь науковці та студенти багатьох світських вищих навчальних закладів України та інших країн. Сьогоднішню молодь дуже цікавлять різні наукові заходи, під час яких вони виступають з доповідями. Відбувається формування майбутньої високоморальної та духовної української інтелігенції, гідної звання християнина, адже кожна душа за природою своєю християнка.
* У Різдвяний святвечір протоієрей Василій прийняв участь разом з представниками церковної громади у коляді по вулицям Першотравневій, Івана Франка, Українській. Велично звучали у будинках віруючих колядки, вітання, Многоліття. Народ щиро дякував колядникам і, на моє велике перк5онання, відвідування священником будинків віруючих тісно єднає їх в церковну громаду, а на обличчях православних християн сіяло світло духовної святкової радості, світло вічного життя.

* 7 січня. Різдво Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа
Опівночі у свято-Петро-Павлівському храмі м. Іршави святкове богослужіння розпочалося з великого повечіря, літії та утрені. А ранком прот. Василій служив Божественну Літургію. В кінці було прочитане Різдвяне послання Блаженнішого Онуфрія Митрополита Київського і всієї України та сказано вітальне слово в честь Різдва Христового.

* 8 січня. Собор Пресвятої Богородиці.
Протоієрей Василій звершив богослужіння у свято-Петро-Павлівському храмі міста. Після утрені була звершена урочиста Літургія з проповіддю. В кінці Літургії було прочитане Різдвяне послання Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського. Під час вечірні було звершено єлеопомазання віруючих.
* Після обіду в Іршавському районному будинку культури з благословення Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського і Ужгородського було проведено І-й благодійний фестиваль «Різдвяна радість» (за участі дітей з обмеженими можливостями). Благодійний фестиваль відкрив Високопреосвященніший Феодор, архієпископ Мукачівський і Ужгородський. Виступали з церковними колядками гості з Ужгорода, Мукачева, с. Ільниці, с. Заріччя та інші колективи.
До учасників благодійного фестивалю «Різдвяна радість» звернувся Голова Іршавської районної ради Симканинець Віктор Андрійович. На завершення Високопреосвященніший Архієпископ Феодор подякував всім колективам, гостям та учасникам фестивалю і преподав архіпастирське благословення. Під час трапези виступили з низкою різдвяних колядок учні недільної школи, яка діє при свято-Петро-Павлівському храмі м. Іршави. Всі дитячі колективи отримали подарунки та були відзначені спеціальними церковними призами, як учасники 1-го благодійного фестивалю «Різдвяна радість».
* 9 січня. Пам’ять апостола, первомученика і архідиякона Стефана.
З нагоди свята протоієрей Василій Ігнат звершив церковне богослужіння — утреню, Літургію, вечірню. З Днем Ангела привітав прихожан храму та жителів міста, які носять ім’я в честь архідиякона Стефана.
* Ввечері прот. Василій Ігнат прийняв вдома з святковою колядою Намісника Сілецького чоловічого монастиря в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова архімандрита Спиридона, архімандрита Агапіта, ієромонаха Євфимія. Велично звучали колядки, які наповнили духовною радістю всіх присутніх.
Спаси вас, Господи!

* 10 січня. Відбулася зустріч протоієрей Василія Ігната з мером міста Степаном Бобиком. Колядками та Многоліттям привітав прот. Василій Степана Степановича з Днем Ангела та церковними святами та побажав Божого благословення, доброго здоров’я та успіхів в подальшій діяльності.
* 11 січня. Протоієрей Василій Ігнат різдвяною колядкою привітав Голову Іршавської райдержадміністрації Горіна Олександра Васильовича.
* Цього ж дня відбулася зустріч протоієрей Василія Ігната з Головою Іршавської районної ради Симканинець Віктором Андрійовичем. Колядку та Многоліття підтримали депутат обласної ради Савко Іван Іванович та заступник Голови Іршавської райради Володимир Половка.
Протоієрей Василій подякував місцевому керівництву району за їх сприяння і підтримку церковних громад, які проводять свою діяльність на Іршавщині.

* 12 січня протоієрей Василій Ігнат мав зустріч з архімандритом Діодором з числа братії Сілецького чоловічого монастиря святого апостола і євангеліст Іоанна Богослова. Розглядалось питання про публікації церковних матеріалів на сторінках прес, в тому числі і на сторінках інтернет-видання «Іршава православна».

* 14 січня. Обрізання Господнє. Святителя Василія Великого.
В день престольного свята Іршавського храму в честь святителя Василія Великого, ахрієпископа Кесарії Каппадокійської, протоієрей Василій Ігнат прийняв участь в урочистому богослужінні. Божественну Літургію очолив протоієрей Іоанна Тегза, настоятель храму в честь Різдва Пресвятої Богородиці с. Новоселиця. На запричасному стиху проповідь сказав протоієрей Василій Ігнат. Після Літургії у храмі возносились особливі молитви за мир на нашій землі під час молебня з нагоди церковного Новоліття. В кінці богослужіння настоятель храму протоієрей Олександр Булеца привітав усіх присутніх з престольним святом, подякував духовенству та народу. Богослужіння в честь престольного свята завершилось урочистим Многоліттям та благословенням.
*  У неділю 15 січня урочисте богослужіння протоієрей Василій Ігнат провів у свято-Петро-Павлівському храмі м. Іршави. За Божественною Літургією возносились подячні молитви і прошення Богу з нагоди мого 58-річчя з Дня народження. Від імені прихожан храму привітав настоятеля касир Веждел Іван Андрійович. Завершилось богослужіння урочистим Многоліттям.
* З нагоди мого Дня Ангела та народження висловлюю щиру подяку всім, хто привітав мене з цим святом. Щиро дякую:
— Благочинному Іршавського благочиння протоієрею Георгію Чулею;
—        Архімандриту Сергію з Дубрівського жіночого монастиря в честь святого пророка Іоанна Хрестителя;
—        Архімандриту Спиридону, наміснику Сілецкього чоловічого монастиря в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова;
—        Протоієрею Іоанна Тегзі, настоятелю храму Різдва Пресвятої Богородиці с. Новоселиця;
—        Протоієрею Олександру Булеца, настоятелю храму в честь святителя Василія Великого, м. Іршави.
—        Міському Голові Іршави Бобику Степану Степановичу.
—        Церковній громаді та прихожанам свято-Петро-Павлівського храму м. Іршави.
Спаси Вас, Господи!
* 18 січня Навечіря Богоявлення.
Протоієрей Василій зранку служив Царські Часи, велику вечірню з Літургією Василія Великого та велике освячення води.
Ввечері у храмі проводилось богослужіння Великого повечерія з Літією.
* 19 січня. Святе Богоявлення.
В день свята у храмі протоієрей Василій служив утреню, Божественну Літургію. Після служби церковна протесія направилась під церковній дзвони на берег річки Іршавки, де було проведено велике освячення води з проповіддю та помазання освяченим єлеєм. Богослужіння завершилося урочистим Многоліттям.
* Після церковного богослужіння протоієрей Василій привітав всіх учасників «Іршавського бетлегема» 2017 року в центрі м. Іршави.
* Цього ж дня протоієрей Василій звершив чин великого освячення води на Іршавських озерах. Чимало молодих людей окуналися в свячену воду.
* 20 січня. Собор Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.
Утреню, Літургію, вечірню протоієрей Василій звершив у свято-Петро-Павлівському храмі. З нагоди Дня Ангела привітав прихожан і жителів міста, для яких Іоанн Хреститель є особливим небесним покровителем і молитовником у Престолу Божого.
* В день свята Собора Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна Високопреосвященніший Феодор, Архієпископ Мукачівський і Ужгородський, звершив Божественну Літургію в Дубрівському жіночому монастирі в честь пророка і Хрестителя Господнього Іоанна.
* Після обіду протоієрей Василій прийняв участь у заходах з нагоди 5-річчя церковного братства в честь святого пророка Іоанна Хрестителя. Святкові заходи проводились у Сілецькому чоловічому монастирі в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Серед присутніх були діти з обмеженими можливостями з Ужгорода, Мукачева, Ільниці. Учасників Церковного братства та гостей свята привітали намісник монастиря архімандрит Спиридон, благочинний монастиря архімандрит Агапіт, протоієрей Василій Ігнат. Привітали ювілярів дитячий колектив «Криниченька», школи-інтернату з с. Ільниці, Мукачева, Ужгорода.



















прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар