середу, 4 січня 2017 р.

З світлим святом Різдва Христова!

Христос раждається! Славімо Його!

«Творець, побачивши, як гине людина…, що її Він створив, прихиливши небеса, сходить і приймає все єство її від Діви Божественної Чистої, воістину втілившись» (з 1-ї пісні Різдвяного канону).
Торжествує нині Свята Православна Церква, прославляючи найвеличнішу священну подію – Різдво Господа Бога і Спаса нашого Іісуса Христа. Невимовною радістю боголіпно наповнює ця дивна священна подія кожне людське серце в ці святі дні.
Великою «таємницею благочестя» називає апостол Павло Різдво Христове (1 Тим. 3, 16). Це таємниця втілення Слова Божого, яка полягає в тому, що Бог став людино, що Він явився світові в образі людини. І тому святкувати Різдво Христове – це означає свідчити не тільки про сходження людини до висот Божественності, проповідувати не тільки про обожествлення людської природи, але головним чином сповіщати про зішестя Божества до постаті людини.
Святий Єфрем Сірін говорить: «День Різдва Христова примирив небо і землю – горній світ зійшов до земного і став наслідником і поручителем мира, що у дні царя, який вписав людей у книгу мертвих; зійшов Спаситель наш і вписав людей в книгу життя, вписав нас на небеса», і що людина возводиться з отриманого нею першопочаткового від створення світу стану в повне богоспілкування».
«Зійшов на землю Господь наш Іісус Христос з великої Своєї любові і милості», як стверджує святий апостол Павло, «будучи образом Божим, принизив себе Самого, прийнявши вигляд раба, зробившись подібним до людей і з вигляду став як людина» (Флп. 2, 6-7) ради нашого вічного спасіння. «Прийнявши на Себе людське єство, – говорить один з ранніх подвижників християнської Церкви святий Іріней єп. Ліонський, – Господь всім повертає єднання з Богом».
Ця дивна священна подія Різдва Христова у житті людства неодноразово була провіщена богонатхненними ветхозавітними пророками Ісаієм, Даниїлом, Михеєм, Малахієм та іншими, сталася, коли минув час, призначений Богом для приготування людей до пришестя в світ Месії Спасителя. Сам Небесний Отець з безмірної та незбагненної Своєї любові послав у світ Свого Єдинородного Сина, який по словам апостола Петра «був призначений для нашого спасіння ще до створення світу, але з’явився в останні часи» (1 Пет. 1, 20) на умилостивлення за гріхи наші, і не тільки наші, але й за гріхи всього світу, як стверджує святий апостол Іоанн Богослов (1 Ін. 4, 9-10; 1 Ін. 2, 2). І тому, як говорить святитель Іоанн Златоуст, «день Різдва Христова є важливішим з усіх свят, матір усіх свят, початок і їх основа… Тому що до цього праотці так сильно прагнули; що пророки предвозвіщали; що праведники бажали бачити – все це здійснилося в день Різдва Христова: Бог з’явився на землі у плоті і поселився між людьми».
Син Божий, Господь Іісус Христос зійшов з небес, коли сповнилися всі древні ветхозавітні пророцтва, заради нашого спасіння, народився в місті Давидовому – Віфлеємі від Преблагословенної Владичиці Діви Марії в убогому вертепі. Святитель Дмитрій, митрополит Ростовський пише: «Поки в печері не було Владики Христа, печера була печерою, але коли в печері народився Владика Христос, печера вже стала не печерою. Вона стала Небом… тому, що там де Бог, там і небо». В тій печері звершилося Таїнство, яке на протязі багатьох тисячоліть оспівували древні Пророки і на що надіялось все людство: в тій печері народився Син Божий, Який прийшов на землю, щоб спасти падшу людину. Віфлеємська печера стала місцем, де Небо поєдналось з землею, де зійшов на землю Божий мир і Боже благовоління. Про це сповістили світу ангели Божі: «Слава на небі Богові, і на землі мир, між людьми благовоління» (Лк. 2, 14). Син Божий увійшов у світ через бідний вертеп та яслі, але в цій убогій печері, як стверджує святитель Григорій єпископ Неокесарійський «Богомладенця Христа оточували святі ангели».
Ця славна подія Різдва Христова відбулася у дні Ірода, царя Іудейського» (Мф. 2, 1). Як відзначає євангеліст Матфей. З цього приводу відомий церковний письменний Епіфаній, єпископ Кіпрський, визначає точну дату Різдва Христа на землі і свідчить, що «Господь народився у Віфлеємі Іудейському в 33 рік царювання Ірода Великого під час правління римського кесаря Августа». І в цю різдвяну ніч прості пастухи почули слова Ангела: «Я сповіщаю вам сьогодні у місті Давидовому Спаситель, Котрий є Христос Господь» (Лк. 2, 10-11) і поспішили до Віфлеємських ясел, щоб принести Новонародженому Богомладенцю найбільш цінний скарб – живу віру в Бога. Тому Господь удостоїв їх раніше всіх дізнатися про те, що в світ прийшов Син Божий і вони поклонилися Йому. А згодом мудреці – волхви, побачивши світло надзвичайної зірки дізналися про народження Спасителя світу. Яскрава зірка привела їх до Того, Кого люди чекали від початку світу. Вони побачили Сина Божого, до Якого прагнула кожна людська душа, яка шукає вічної правди. Поклонившись Новонародженому Богомладенцю Іісусу Христу, волхви принесли Йому свої дари – золото, смирну і ладан, як вічному Царю і Первосвященник, що мав принести у жертву за гріхи людства Самого Себе (Євр. 7, 27).
Дорогі браття і сестри! Сердечно поздоровляю всіх вас з великим празником Різдва Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа і вітаю з Богом благословенним церковним Новоліттям! Нехай торжествує у серцях наших радість велика за Новонародженого у Віфлеємі Богомладенця Христа, бо вона просвітила весь світ світлом Христової істини, яка просвічує і навчає усіх нас любові Божественної, духовної довершеності, небесної чистоти та святості. «Господь наш Іісус Христос, – говорить святий Афанасій Великий, – народився і явився людям, щоб знайти і спасти погибшого у гріхах і навчити людей пізнати Бога, що в Різдві Своєму Син Божий з’єднався з нашою природою і зробився Сином Людським. Освятивши природу людини, Господь сподобив нас прийняти Божественну благодать, яка відроджує наші душі, щоб сини людські визволились від прародительського осудженні і знову зробилися синами Божими і наслідниками Царства Небесного у блаженному єднанні з Богом».
У радості свята Різдва Христового вірою і любов’ю прикрасимо храм своєї душі і з чистим серцем приймемо Христа Жизнодавця, Який прийшов у світ заради нашого спасіння. Зберігаймо в своїх душах і серцях святу надію, що згідно з обітницями Своїми (Мф. 28, 20), Господь у всі дні нашого життя і до кінця віків буде з нами: у наших щирих молитвах, побожних благаннях, подяках, славослов’ях, у виконані Його Божественних заповідей та у єднанні з Ним у Священній Євхаристії: «Приєднаймо себе до тих, хто з радістю прийняв Господа з небес,  говорить святитель Василій Великий, – підкорімося Йому, бо Він наш Создатель і Господь, і тому Він бажає і творить нам тільки благо і добро».
Серед різноманітних духовних дарів Новонароджений Син Божий приніс на землю мир. Про це сповістили світу небесні посланники ангели Божі: «слава в вишніх Богу, і на землі мир, в человіціх благоволеніє». Мир, дарований Господом нашим Іісусом Христом,  це мир з Богом, мир із своєю совістю, мир з ближніми, мир між народами і такий довгоочікуваний мир на нашій рідній українській землі. І той, хто прагне здобути цей душевний мир, покликаний виконувати одну із заповідей блаженств: «Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться» (Мф. 5, 9).
Прагнути Миру – це означає прагнути того, щоб Бог вселився в наші серця Своєю благодаттю і жив у них, як Він Сам обіцяв: «Хто любить Мене, той слово Моє берегтиме, і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до нього, і оселю закладемо в нього» (Ін. 14, 23).
Дорогі браття і сестри! Радісно зустрічаючи свято Різдва Христового, відчуємо з благогвоінням і вдячністю до Бога, як близько до людей Господь через Воплощення Сина Божого, Спасителя нашого Іісуса Христа і за закликом святого апостола Іакова – «наблизьтесь до Бога, то й Бог наблизиться до вас» (Іак. 4, 8). У ці святкові і урочисті дні Церква Христова возносить свої особливі молитви, щоб Господь утвердив мир Божий на нашій рідній землі, утвердив любов у наших серцях до ближніх і далеких, для спасіння всіх людей. Радіймо, браття й сестри, разом з ангелами і пастирями, разом із святими пророками й праотцями, Різдву Господа і Бога Спасителя нашого. Духом своїм піднесімо думки, до Віфлеєма, де народився спаситель роду людського. Тож, мира Вам Божого, жертовної Христової любові, спасительної благодаті Господньої, живої віри в Бога, доброго здоров’я, духовних і земних благ від Новонародженого Богомладенця Іісуса Христа та Божого благословення у Ваших добрих ділах на поприщі земного життя.
«Благодать і мир нехай вам примножаться в пізнанні Бога і Христа Іісуса, Господа нашого (2 Пет. 1, 2).
Щасливих і радісних свят Різдва Христового!


Христос раждаєтсья! Славімо Його!

Немає коментарів:

Дописати коментар