понеділок, 25 листопада 2013 р.

"Бібліоміст" та бібліотеки України на Іршавщині


Люди потребують спілкування, а саме нових вражень, почуттів, знань, обміну інформацією та хочуть поділитись з іншими досвідом роботи. Сьогодні, коли відбувається духовне відродження суспільства, чимало людей бажають збагатитись та запозичити професійної майстерності і досвіду. Саме такий обмін досвіду презентували працівники Іршавської центральної районної бібліотеки, чим викликали чудові враження у гостей делегації бібліотекарів з усієї України.
Солідна делегація приїхала майже чи не з всієї України: Київської, АР Криму, Запоріжської, Миколаївської, Харківської, Чернігівської, Вінницької, Хмельницької, Івано-Франківської та інших областей. 6 листопада 2013 р. Іршавська центральна районна бібліотека приймала делегацію бібліотекарів України. Зустріч бібліотек-партнерів відбулася в рамках навчальних візитів, організованих програмою "Бібліоміст" до бібліотек Закарпатської області по обміну досвідом роботи. Серед високих гостей представники: координатор по роботі з партнерами програми "Бібліоміст" Наталя Новакова, регіональний представник програми "Бібліоміст" Андрій Вишняк, представники Закарпатської центральної бібліотеки імені Федора Потушняка.
Як і годиться, гостей (до складу делегації входило 35 чоловік) урочисто зустріли з хлібом та сіллю. Для них була проведена екскурсія до відділу бібліотечно-інформаційних технологій, де їх щиро вітали працівники місцевого "Бібліомосту". А згодом всі прийшли до зали Іршавської районної бібліотеки для дорослих. Тут незабутніми враженнями підкорив наших гостей зразковий дитячий фольклорний ансамбль"Кирниченька". Керівник Токар Едіта Василівна зустріла їх народними піснями і танцями рідного краю.
Розпочалась робота.  Завідуюча відділом БІТ Іршавської ЦРБ Наталія Зейкан ознайомила учасників зустрічі з організацією роботи бібліотеки та центром вільного доступу до мережі Інтернет. Вона розповіла про великі можливості сучасних бібліотечно-інформаційних технологій. Працівники обмінювалися з колегами знаннями, інформацією, досвідом і плідними ідеями в області бібліотечної роботи по наданню різнопланових інноваційних послуг учням, молоді, особам літнього віку та протоієрею Василію Ігнату. Вона розповіла про навчання основам е-урядування, що відкриває нові можливості ,сприяє мінімізації труднощів, що виникають.
Далі слово було надано протоієрею Василію Ігнату, настоятелю свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави, який виступив з цікавою доповіддю на тему "Церковна журналістика і сьогодення" (опублікована на сторінках інтернет-видання). Виступ о. Василія викликав неабияке зацікавлення у членів делегації, який наприкінці слова розповів про тісну співпрацю з районною бібліотекою у питанні виходу у світ блогу "Іршава православна". Наприкінці о. Василій вручив ікону Покрови Пресвятої Богородиці та книгу "Православні монастирі Закарпаття" (путівник) і цілу низку книг поетів Іршавщини Наталії Новаковій. Гості щиро дякували за подарунки.
Своїми роздумами з гостями поділився і архімандрит Філарет, настоятель чоловічого монастиря в честь святого апостола і євангеліста Іоанна Богослова, який знаходиться в с. Сільце.
На зустрічі були присутні представники народного хору "Ветеран" Іршавського РБК Ігор Берегій та Денис Добра, які розповіли гостям про те, як вони навчаються комп’ютерній грамотності та е-урядування у бібліотечно-інформаційному відділі м. Іршави та виловили подяку за надані можливості.
А далі гості мали гарну нагоду побувати у свято-Петро-Павлівському православному храмі м. Іршави, де для них було сказано слово про історію храму (храм побудований у 1825 році) та проведено молебень за подорожуючими, який провели настоятель храму протоієрей Василій Ігнат та архімандрит Філарет. В кінці всім гостям були подаровані просфорки, газети "Православне Закарпаття" освячено святою водою і помазано ієрусалимським єлеєм. Завершилась зустріч у храмі Многоліттям та благословенням. Одухотворені і піднесені ввечері вони залишали храм та містечко.
Ви вже мали можливість оглянути фотографії, які зроблені під час зустрічі і одразу стає зрозумілим, наскільки сподобалося гостям у нас! Вони щиро дякували за цікаву зустріч. І колеги і ми задоволені і вдячні програмі "Бібліоміст" за такі можливості обміну досвідом роботи, адже кожен з присутніх отримав і духовне і пізнавальне нове багатство і зможе в подальшому запроваджувати у своїй професійній діяльності. А бібліотечна інновація ― це оригінальна, нестандартна ідея, методика, проект, які виходять за межі існуючих норм і традиційних форм діяльності і відображають новий підхід до змісту і організації бібліотечного обслуговування, до технології управління бібліотекою.
Сьогодні Церковні бібліотеки з’являються при храмах, монастирях та церковних центрах, що сприяють духовному відродженні суспільства.

25.11.13        
Завідуюча відділом БІТ Іршавської ЦРБ Наталія Зейкан,

настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави прот. Василій Ігнат

Немає коментарів:

Дописати коментар