неділю, 10 листопада 2013 р.

Новини православного світу


Монастир святої Катерини на Синаї знову відкритий для відвідування
У Єгипті на Синайському півострові знову можна відвідати монастир святої Катерини, який на початку вересня закрили для відвідування з міркувань без­пеки. Для туристів та паломників відкрита і гора Мойсея, повідомляє «Благовіст-Інфо».
Гора Мойсея (Синай), церква, що стоїть на її вер­шині, та монастир біля підніжжя ― найвідвідуваніші історичні пам'ятки півострова. За рахунок туристів живуть місцеві бедуїни, яких закриття монастиря й гори залишило без статків. Протягом останніх кількох тижнів ситуація на Синайському півострові покращилася, і влада вирішила допо­могти повернути потік туристів і паломників до місцевих святинь.

У Болгарії планують звільнити храми від оподаткування
Депутати Болгарського парламенту 22 жовтня в першому читанні ухвалили поправку до закону про оподаткування, повідомляє Седмиця.Ru. Згідно зі змінами у зако­нодавстві, з 1 січня 2015 р. зареє­стровані в державних органах Болгарії релігійні організації звіль­няються від оподаткування їхнього нерухомого майна та в разі придбання нерухомості (храми, моли­товні будинки, монастирі), якщо ці приміщення використовують для звершення богослужінь.
«Держава може допомогти Бол­гарській Православній Церкві та її місцевим підрозділам, а також зареєстрованим релігійним об’єднанням за рахунок фінансових і соціальних пільг. Поправки до закону покликані розв'язати одну проблему. БПЦ і зареєстровані релі­гійні організації потрібно звільнити від податків», ― заявив депутат від коаліції «Болгарія», голова парла­ментської комісії з етики й релігій­них питань Пламен Славов.

У Сирії, за участю представників московської духовної академії, встановлено статую Іісуса Христа
Статую Іісуса Христа «Я прий­шов спасти світ», що зображає бла­гословляючого Спасителя, встанов­лено в Сирії, повідомляє сайт Мос­ковської православної духовної академії.
Як зазначили в академії, що курирувала цей проект, місце для статуї обрали на історичному паломницькому маршруті з Кон­стантинополя (Стамбула) в Єруса­лим, на висоті 2100 метрів над рівнем моря в монастирі Херуви­мів (на вершині гори Херувимів у м. Сейдная).
«Композиція з образом благо­словляючого Христа в центрі, яку видно з Лівану, Йорданії, Палес­тини й Ізраїлю, покликана прине­сти в регіон, охоплений пожежею війни, мир, взаєморозуміння та надію на загальне спасіння», ― йдеться у повідомленні МПДА.
На три дні, доки тривав монтаж монумента, сторони, що воюють, призупинили воєнні дії в цьому районі та спостерігали за його вста­новленням. Скульптурну компози­цію відкрили 14 жовтня, на свято Покрову Пресвятої Богородиці.

У Греції відкрили пам'ятник святому воїну Феодору Ушакову
Пам'ятник святому праведному воїну Феодору Ушакову відкрили на грецькому острові Закінф, пові­домляє Седмиця.Ru.
«Для нас дуже важливо, що пам'ятник на острові Закінф вста­новлено з ініціативи Грецької Церкви за підтримки мерії острова. Це свідчить про те, що грецький народ серцем прийняв святого воїна Ушакова й глибоко шанує роль Росії та російського флоту у звільненні островів і створенні першої незалежної грецької дер­жави - Республіки семи іонічних островів (у 1800-1807 роках)», — заявив на відкритті голова форуму «Руський тиждень на Іонічних ост­ровах» Олег Костін.
Мер острова Стеліос Бозікіс під­креслив, що Закінф виконав свій обов'язок, установивши пам'ятник знаменитому адміралові, який фак­тично заклав основи першої неза­лежної грецької держави.
Заступник голови Всесвітнього російського народного собору, голова правління Спілки письмен­ників Росії Валерій Ганічев у свою чергу зазначив, що «праведний воїн Феодор Ушаков, крім вико­нання військового завдання зі звільнення островів, здійснив пра­вославний похід до своїх братів, захистив грецьких святих, знову приніс їхній дух на руську землю».

Підготував Олег Карпенко

За матеріалами видання "Церковна православна газета"


Немає коментарів:

Дописати коментар