неділю, 10 листопада 2013 р.

Доповідь

Церковна журналістика і сучасність


Високошановне зібрання
Дорогі гості!

 Дозвольте від себе особисто та жителів Іршавщини щиро привітати у чудовому краї Закарпаття наших високоповажних гостей. І разом з тим, дозвольте висловити Вам, наші дорогі гості, щиру подяку та велику повагу за Вашу допомогу у виданні церковного блогу "Іршава православна".
Саме завдячуючи "Бібліомосту" та Вашому сприянню і при підтримці працівників Іршавщини виходить у світ даний блог. Щире Вам спасибі та людська вдячність за Вашу добру і благородну справу.
У нашому житті бувають чудові і неповторні події і моменти, які наповнюють серце і душу духовною радістю. І в даний момент переживаю її.
Людина є вершиною Божого творіння і наділена багатьма священними духовними і земними дарами. Слово ― один з найвищих цих Божественних дарів. По словам євангеліста Іоанна Богослова "Спочатку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог", і таким чином Бог є Слово. І у земному житті людина несе цю відповідальність за слово, адже від слів своїх людина буде оправдана перед Богом і від слів своїх буде і засуджена.
Саме і церковна преса несе свою сакральну роль і виконує головне завдання, адже творить духовну історію сучасності. Сьогодні у вік небувалого технічного розвитку практично на кожну людину день у день обрушується колосальний потік найрізноманітнішої інформації. І людині, подорожуючи в океані подій і думок, усе складніше знайти правильний маяк. Багато непотрібних відомостей позбавляє нас можливостей зосередитися на своїй душі, помислити на власним життям.
Сьогоднішні досягнення технологій створюють новий всім добре відомий віртуальний світ, який в основному заполонений жорстокістю, насиллям, розпустою та різним непотребом. Спокуси і принади у віртуальному світі ті самі, що були ще в сиву данину язичництва. Мудро говорив про це в свій час апостол і євангеліст Іоанна Богослов: "Все, що в світі: похіть плоті, похіть очей і гордість житейська" (1 Ін. 2, 16). Як говорить Святійший Патріарх Московський і всієї Русі Кирил: "Сьогодні присутня в інформаційному просторі Церква свідчить людству про жертовну любов Господа до творіння Божого ― людини, про те, що "хто виконує волю Божу, перебуває вовік" (1 Ін. 2, 17), досягаючи висот святості і безсмертя". А світ і похіть його минають. Мудро сказала про це наша поетеса Маргарита Паулик: "Бо у вічності живе не гріх ,живе любов, краса".
Церква сьогодні покликана показати світу приклад того, як протистояти байдужості, ненависті ,злості, які заполонили майже чи не кожне людське серце. Переконаний, що співробітництво Церкви і громадських організацій, зокрема "Бібліомосту", у цій богоугодній і просвітницькій справі має стати одним з важливіших завдань всіх православних християн, які несуть своє служіння в інформаційній сфері. "Якщо світ говорить мовою ЗМІ, то й ми повинні володіти цією мовою. І це не для того, щоб стати частиною світу, а для того, щоб світ нас почув і ми повинні бути в діалозі з усіма, щоб спаслися хоча б деякі" ― говорить митрополит Бориспільський і Броварський Антоній.
Сьогоднішній стан церковних ЗМІ в Україні став проривом, або точніше, ми переживаємо ренесанс духовної ,просвітницької преси. Чимало сьогодні в нашій державі видається друкованих періодичних та інтернет-видань: газет, журналів, радіо-, теле-, і інших електронних інформаційних видань.
Церковні ЗМІ відіграють у сучасному світі величезну роль, яка збільшується з кожним днем. і вони володіють величезним впливом на широкі верстви населення та несуть відповідальність за виховання людей, особливо серед молоді.
Зазначу, те, що відбувається в сучасному церковному медіапросторі, а саме: кількісний ріст різних ЗМІ, творчий пошук саме церковної преси, в дійсності відповідають просвітницькій, учительній та громадській місії Церкви в сучасному світі.
Розвиток церковних ЗМІ на сучасному етапі ― це не просто бажаний процес. Це насущна необхідність часу, його імператив. Необхідно визнати, стан церковних інформаційних ресурсів та церковної журналістики повинен відповідати становищу, яке займає сьогодні Православна Церква у нашому суспільстві. В епоху інформаційної цивілізації її неможливо уявити без розвинутої і різнобічної системи церковних ЗМІ. Адже, церковні мас-медіа ― це міст між Церквою і суспільством і одночасно ― важливий інструмент місіонерства і катехізації, який може протистояти сектантству, розкольництву і моральній деградації суспільства. Причому, весь вище перерахований негатив володіє на сьогоднішній день власним агресивним і величезним арсеналом медіа-впливу.
Відзначаючи очевидний кількісний ріст церковних ЗМІ, необхідно думати і про підвищення їх змісту. Це завдання непросте. Створити високодуховне, мудре і привабливе церковне видання далеко важче, ніж бульварну газету, журнал розпусти, скандальну телепередачу, в основі яких лежить ― експлуатація низького і вульгарного.
Приємно відзначити. що на церковному інформаційному небосхилі України уже з’явилось чимало видань, які обіцяють вирости у реальних конкурентів масових світських ЗМІ. Їм притаманна інформаційна наповненість, оперативність і професіоналізм у викладі матеріалів.
Виходячи з вищевикладеного, хочу зазначити, що і наше інтернет-видання "Іршава Православна" має чимало цікавих завдань на завтрашній день.
У плані ― поява чимало церковних відеопрограм, круглих столів з духовенством Іршавщини, можливо і інтелігенцією, проповіді, видати церковні видання-випуски блогу "Іршава Православна" і т.д.
А головне завдання, яке стоїть перед нашим виданням, полягає у наступному. "Ми, православні християни ХХІ століття, рідко думаємо і говоримо про майбутнє. Часто, на жаль, нас більше приваблює минуле, яке не дає нам можливості розірвати гріховні пута минулого, яке не сприяє утвердженню миру у нашому суспільстві. Часто говоримо про минуле, його традиції і цим радикально відрізняємося від християн ранньої Церкви Христової, які жили очікуванням зустрічі з Спасителем та їх погляди були спрямовані у вічне життя та безсмертя" ― говорить прот. Сергій Чаплін. Це повинно бути сенсом нашого земного життя у євангельському дусі.
По словам Володимира Легойди: "Євангельська спрямованість у майбутнє ― ось головне завдання, бо смисл Євангелія не в тому, якою людина була в минулому, і навіть не в тому, якою людина є зараз, а в тому, якому вона може і покликана стати у майбутньому". І на цьому намагаюсь робити головний акцент у публікаціях. Добре усвідомлюю, що сучасна людина шукає у всьому практичної користі для себе , і тому церковні ЗМІ повинні бути близькі до людських проблем, до того, що людину хвилює і радує. Всі ми покликані дивитись на ті чи інші події з погляду вічної правди і безсмертя людини.
Дякую за увагу.

       10.11.13          прот. Василій Ігнат

На фото: зустріч гостей з України в м. Іршава.
Автор: Юрій Юрійович Мельник
























Немає коментарів:

Дописати коментар