понеділок, 25 листопада 2013 р.

Митець Карпатського краю 
випередив свій час
(до 100-річчя Василя Свиди)


У жовтні цього року вся мистецька громадськість нашого краю відзначала ювілейну дату ― 100-річчя з Дня народження Василя Івановича Свиди (1913-1989 р.р.) За життя він досяг високих творчих звершень та визнання далеко за межами нашої України. Ось тільки деякі з них:
1957 р. ― став заслуженим діячем мистецтв;
1973 р. ― отримав звання народного художника України;
1983 р. ― першим в області лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка.
Василь Свида ― колишній депутат кількох скликань обласної та Ужгородської міських рад, депутат Верховної Ради України трьох скликань, голова Закарпатської обласної організації Спілки художників України впродовж десяти років.
З нагоди 100-літнього ювілею у приміщенні недільної школи в с. Приборжавське, що на Іршавщині, відбулася знакова подія ― відкриття музейної кімнати, присвяченої творчості народного художника України Василя Свиди.
Завдячуючи своїй невтомній праці та маючи особливий талант від Бога став одним з перших провідних митців нашого Карпатського краю. Це була, як згадують його учнів і послідовники, напрочуд скромна, лагідна і талановита людина, яка ніколи не вимагала за життя для себе привілеїв. Але, як сказав свого часу народний будитель Олександр Духнович, "люди діляться на три рівні: одні помирають задовго до своєї фізичної смерті, другі ― разом з нею, треті живуть довго після неї".
Василь Свида належить до останніх ― живе у своїх роботах і довго житиме, бо кожна з них ― неперевершений шедевр.
У приміщенні недільної школи с. Приборжавське щиро зустрічав гостей настоятель храму в честь Покрови Пресвятої Богородиці протоієрей Олександр Ряшко.
Розпочалася зустріч класичним твором, який виконали учні Приборжавської музичної школи. А далі провідний методист Іршавського районного будинку культури ведуча Любов Філеш розповіла про життєвий і творчий шлях славетного митця.
Василь Свида народився 22 жовтня 1913 року в с. Пацканьово, що на Ужгородщині в багатодітній родині. У складні часи навчався обробці дерева і цій справі присвятив все своє життя. Здобувши освіту у художній школі в с. Ясіня, що на Рахівщині. нелегко було знайти роботу. Та простий і талановитий сільський хлопець знайшов вихід з важкого становища. І після її закінчення у 30-х роках ХХ ст. за ескізами Й. Бокшая працював над іконостасом, який виготовив для Свято-Покровської православної церкви в с. Приборжавське. Згодом. будучи тісно пов’язаним з народним життям краю, у своїх роботах отримав можливість висловлювати народну ментальність і вони стали ілюстрацією з історії краю. І ці роботи перелічити потрібно: "На межі", "Під дощем", "Торгівці медівниками", "Опришки", "Народні месники", "Ліквідація неписьменності", "А коні воду п’ють", "З вечорниць", "Танець-увиванець"…
Деякий час він працював у м. Брно (Чехія). А повернувшись у рідний край разом з добре відомими на Закарпатті діячами А. Ерделі, Й. Бокшаєм, А. Коцкою та Ф. Манайлом створює обласну організацію Спілки художників України, яку очолював понад 10 років.
Василь Свида тридцять років присвятив навчанню юних обдарувань в Ужгородському училищі прикладного мистецтва, на відділенні художньої обробки дерева. Не можна не дивуватись, як з дерева вирізьблені багатофігурні роботи, де не прості постаті. а фото того чи іншого персонажа: "Знову в рідній хаті", "Моя сім’я", "Моя родина", "Ю. Пітра в полі", "Художники у гостях у Ерделі", "Іван Ольбрахт" (У Колочаві), "Степан Вайда", "Микола Шугай", "Герої Монреалю", "Лист Герою Ганні Ладані", "Й. Бокшай та Р. Кент на етюдах", "Русин В.П. ― командир партизанського загону". Окремо хочеться відзначити монументальну роботу "В сім’ї єдиній" над якою митець працював п’ять років і завершив її у 1982 році . Саме за цю скульптурну композицію у 1983 р. Василь Свида отримав Шевченківську премію. В цій монументальній композиції понад сто фігур, серед яких є історичні постаті Іван Локота, Микола Сидоряк, Іван Туряниця, Іван Ваш, Петро Варга. Хвилиною мовчання учасники зустрічі відзначили пам’ять В. Свиди.
Серед учнів Василя Свиди є чимало сучасних майстрів різьби по дереву, які продовжили його справу. Зокрема, Іван Юрійович Ісак, знаний майстер з різьби по дереву, скульптор, іконописець, який висунутий на здобуття обласної премії ім. В Свиди. Він поділився своїми роздумами про знаного майстра, "який акумулював у собі другу половину ХХ століття". Добрі слова про свого наставника згадував і відомий майстер, художник та поет Іван Йосипович Шмулига, який присвятив два власні вірші до скульптурних творів В. Свиди та подарував музею книги й газети про свого вчителя.
Серед віршів присвячених творчості митця Карпатського краю, Іван Шмулига прочитав вірші до робіт "Поцілунок матері" та "А коні воду п’ють". Василь Свида присвятив чимало робіт темі материнства: "Мати-годувальниця", "До школи", "Над колискою", "Поцілунок матері", "Схожий на батька", "Мати", "Мати з дитиною", "Мати з дітьми", "Мати годує немовля", "Хай завжди буде сонце". У роботах цієї тематики безмежна любов матерів до своїх дітей та високе почуття материнської відданості їм. Можливо так багатогранно розкрита тематика материнства пов’язана з тугою автора за родиною та рідним краєм із 1937 по 1945 роки, коли у пошуках роботи митець перебував у тодішній Чехословаччині.
Особливою зворушливістю і ліризмом розкрита ще одна важлива тема вічного людського почуття ― любові. Саме цій темі присвячено низку робіт: "Коли мама сплять", "Поцілунок", "Поцілунок на пні", "А коні воду п’ють", "З вечорниць", "Під парасолькою", "Латишка", "Освідчення", "Весілля. Наряджають молоду", "Наздогнав", "Гірко". І в кожну з робіт, про яку сьогодні згадано, і які не перераховані, вкладено титанічну працю, майстерність, талант і любов митця Карпатського краю. Про це зокрема говорив у своєму виступі син митця Ярослав Васильович Свида. Він поділився своїми спогадами про життєвий шлях і творчий доробок славетного батька та подарував музею документальні фільми, де йдеться про Василя Івановича "Художнє Закарпаття" та "Портрет митця", іменні календарі, конверти від Укрпошти присвячені 100-річчю Василя Свиди, реконструкції робіт "На полонині". "А коні воду п’ють". "Поцілунок матері" і багато іншого.
Спогадами про великого митця та своїми враженнями поділився з присутніми і голова народного об’єднання художників та народних майстрів "Колорит Боржави", член Національної спілки художників України Василь Філеш. Виступили і представники дитячих мистецьких шкіл району ,зокрема:
― директор Приборжавської ДШМ ― Н. Менчук;
― викладач Іршавської ДШМ ― Н. Вербищук;
― викладач Великораковецької ДМШ ― Л. Поштак;
― викладач Приборжавської та Довжанської ДШМ ― А. Дурда.
Вони подарували скульптурні вироби для музейної кімнати.
Поділилися своїми роздумами з учасниками урочистої зустрічі Приборжавський сільський голова Віктор Шпортень, директор районного історико-краєзнавчого музею Андрій Світлинець. Цікавим був виступ протоієрея Василія Ігната. настоятель свято-Петро-Павлівського православного храму м. Іршави. Він зокрема відзначив, що талант, дарований Богом Василю Свиді, був примножений в багато разів, а його творчість досягла світового визнання. Твори славетного земляка експонувалися в багатьох країнах за кордоном: у Польщі, Франції, Болгарії, Угорщині, Німеччині. Чимало їх знаходиться у соборах Чехії. І всюди виставки робіт користувалися величезним успіхом. Вони закуплені багатьма музеями Європи, де знайшли своїх поціновувачів. І головне, їх краса живе у вічності, бо любов і краса невмирущі.
На завершення слова подяки всім гостям висловив настоятель місцевого православного храму Покрови Пресвятої Богородиці протоієрей Олександр Ряшко та провідний спеціаліст-методист районного будинку культури Любов Філеш.
А музичною родзинкою свята став виступ ансамблю скрипалів, учнів Приборжавської ДШМ. Многоліттям завершилася урочиста зустріч. Всі присутні мали можливість ознайомитися з книжковою виставкою "Митець, який випередив свій час", яку підготували працівники сільської бібліотеки.
Василь Свида ― митець Карпатського краю Срібної землі, який випередив свій час та залишив нам у спадок величезну скарбницю своїх творів. У нашій пам’яті залишається ця незабутня творча особистість. І хоча, боляче згадувати. що його вже нема серед живих, але радісно. що він жив на цій землі і уславив нас у своїх чудових творах та залишив добру славу, добру пам’ять, добрі і святі справи та діла.


25.11.13                     прот. Василій Ігнат


На фото: свято в Приборжавському, присвячене Василю Свиді з нагоди 100-річчя


























Деякі роботи Василя Свиди








Немає коментарів:

Дописати коментар