суботу, 29 червня 2013 р.

Церковні новини


У Храмі Христа Спасителя презентували збірник праць святішого Патріарха Кирила


   Перші томи збірника праць Первосвятителя («Слово Предстоятеля» і «Слово пастиря») 24 травня представили секре­тар Святішого Патріарха Мос­ковського і всієї Русі у м. Москві протоієрей Володимир Диваков, головний редактор Видав­ництва Московської Патріархії протоієрей Володимир Силов'єв і відповідальний редактор видання, заступник головного редактора Видавництва Мос­ковської Патріархії Є. С. Полі­щук.
Видання містить слова й про­мови Предстоятеля РПЦ з акту­альних питань церковного і суспільного життя.
Збірник складається з тема­тичних серій, присвячених тому чи іншому напряму діяль­ності Первосвятителя. Відкри­ває збірку серія «Слово Пред­стоятеля», що містить матері­али офіційного характеру. У першому томі відображено Патріарше служіння за перші три роки від дня інтронізації. Друга книга збірника є пер­шим томом серії, що має назву «Слово пастиря» та присвя­чена служінню Святішого Патріарха як проповідника. До цього тому увійшли тексти за, період з 1991 по 2011 р., пові­домляє офіційний сайт Мос­ковського Патріархату.


Світова громадськість обурена викраденням християнських єпископів у Сирії

У Парижі 2 червня пройшов мітинг протесту за звільнення сирійських ієрархів, повідомляє Седмиця.Ru. На площі Трокадеро, інша назва якої ― площа Захисту прав людини, христи­яни вимагали звільнення пра­вославного митрополита Павла (Йазігі) й сиро-яковитського єпископа Іоанна, які були викрадені у Сирії 22 квітня бойовиками й перебувають у невідомому місці.
У столиці Йорданії ― Аммані ― 21 травня пройшов мовчазний марш за звільнення сирійських єпископів. Ініціа­тива проведення демонстрації належить християнським громадам. Однією з цілей маршу було об'єднати представників різних християнських конфесій, які виступали за звільнення єпископів, пояснив у інтерв'ю Fides латинський патріарший вікарій Йорданії архієпископ Марун Лаххам.
Раніше, в листі на ім'я дер­жавного секретаря США Джона Керрі, 72 члени американського конгресу закликали його вклю­чити в число своїх пріоритетних завдань сприяння звільненню двох сирійських ієрархів з Алеппо.
«Я радий, що 72 члени (від обох партій) палати представ­ників приєднуються до прохання на адресу державного секретаря включити цю про­блему до пріоритетних», ― зая­вив парламентарій Брен Шерман, член комітету із закордон­них справ і міжнародної сво­боди віросповідання. Шерман підкреслив: «Ми повинні зро­бити все, що зможемо, щоб довести, що у християнських меншин та у інших релігійних меншин буде визначене май­бутнє в Сирії. Я глибоко схви­льований проблемою безпеки двох митрополитів і направляю заклик до їх якнайшвидшого звільнення».
Нагадаємо; що ще у квітні Патріарх Московський і всієї Русі Кирил направив прези­денту Росії Володимиру Путіну послання, в якому попросив главу держави посприяти у звільненні полонених христи­янських єпископів.
Разом із тим сирійський пре­зидент Башар Асад вперше публічно висловився про долю викрадених у Сирії єпископів. В інтерв'ю аргентинській газеті «Сіагіп» він заявив: «За нашими даними, зараз вони знаходяться недалеко від сирійсько-турецького кордону. Ми уважно займа­ємося цим питанням у співпраці з православними патріарха­тами, щоб звільнити митропо­литів із рук терористів, які їх викрали».


Влада Чехії поверне церкві майно, відібране безбожниками

У Чехії почався процес повернення нерухомості,землі та майна Церкві, конфіскова­них державою 1948 р., повідомляє Благовіст-інфо з посиланням на «Парламент­ську газету».
Закон про це було прийнято чеським парламентом з міні­мальною перевагою голосів ще 8 листопада 2012 р.: за нього проголосували 102 депутати нижньої палати пар­ламенту із 200. Втім, одразу ж після його затвердження ліві партії звернулися в конститу­ційний суд із проханням ска­сувати закон, який є, на їхню думку, несправедливим, однак цей запит було відхилено. Варто зазначити, що в гострі дебати із приводу прийняття цього закону втягнулися не тільки парламентарії, а практично все населення Чехії, що й не дивно, оскільки кількість проживаючих у ній атеїстів є (у процентному співвідношенні) найвищою з усіх європейських країн. За даними опитування найбільшої світової соціоло­гічної служби «Gallup International», 55 % населення Чехії не відносить себе до жодної Церкви. Країна за кількістю атеїстів посідає 2-е місце у світі та 1-е місце в Європі.
Найпослідовнішим при­хильником прийняття закону був прем'єр-міністр чеського уряду Петр Нечас, до компе­тенції якого входить практичне вирішення питання про пере­дачу Церкві та іншим релігій­ним організаціям майна, що належало їм раніше, вартістю 75 млрд крон (близько 4 млрд доларів), а також виплати дер­жавою фінансової компенсації у розмірі 59 млрд крон (майже 3 млрд доларів).
Усього держава поверне попереднім власникам 30 тис. гектарів сільськогосподар­ських земель, 900 будівель адміністративного, освітнього та громадського призначення, 120 житлових будинків, три монастирі, три замки й декілька сотень озер. Єдиною релігійною організацією, що й відмовилася прийняти від держави все те, що їй колись нале­жало, стала баптистська церква.
Протягом наступних 17 років чеський уряд поступово знижуватиме державні дотації Церквам, аби з 2030 р. вони перейшли на повне самоза­безпечення


1700-річчя Міланського едикту

Від 27 травня до З червня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира, відбулася поїздка до Італії та Франції голови Комітету з біоетики та етичних питань при Священному Синоді УПЦ, вікарія Київської Митрополії єпископа Макарівського Іларія. У ході поїздки Його Пре­освященство взяв участь в урочистостях, присвячених 1700-річчю Міланського едикту. Зокрема, 2 червня, напередодні дня пам'яті рівноапостольних царя Костянтина і матері його цариці Єлени, владика очолив служіння Літургії у храмі парафії в ім'я святителя Амвросія Медіоланського в Мілані. Того ж дня єпископ Іларій відкрив конференцію, присвячену 1700-річчю Міланського едикту. У ході візиту Його Преосвященство відвідав Флорентійську бібліотеку, богословський центр като­лицького Преображенського монастиря у Бозе, Общину Тезе, католицьку семінарію Сен-Сюльпіс, Трисвятительське подвір'я Московського Патріархату в Парижі, Руську духовну семінарію у Франції, а також взяв участь у заходах, які відбулися у рамках святку­вання 30-річчя школи Ла Трачча (Бергамо, Італія).


Міжнародна наукова конференція

6-7 червня у м. Мінську (Білорусь) відбулася Міжнародна наукова конференція «Хрещення Русі в долі Білорусі, Росії та України: вибір цивілізаційного шляху», при­свячена 1025-річчю Хре­щення Русі. Організато­рами форуму виступили Білоруська Православна Церква та Національна академія наук Білорусі. Відкриття форуму в будівлі Президії НАН Білорусі очолив Митро­полит Мінський і Слуцький Філарет, Патріарший екзарх всієї Білорусі. Вікарій Київської Митрополії єпископ Бровар­ський Феодосій, який взяв участь у конференції, оголосив привітання Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. 7 червня робота конференції про­довжилася в секціях. Перебуваючи в Мінську, єпископ Броварський Феодосій мав зустріч із Надзвичайним і Повно­важним Послом України в Республіці Білорусь Михайлом Єжелем, якому передав благословення Предстоятеля УПЦ та побажання плідних праць на новій посаді.

* * *

6 червня Київську духовну ака­демію відвідав голова Папської ради зі сприяння християнській єдності кардинал Курт Кох.
Для гостя було проведено екскурсію по КДА, де, у приміщенні Церковно-археологічного кабінету, пройшла зустріч кардинала зі студентами Київських духовних шкіл. Потім відбулася зустріч кардинала Курта Коха з Керуючим справами УПЦ, ректором КДАіС митрополитом Бориспільським Антонієм.У зустрічі також взяли участь перший про­ректор КДА протоієрей Сергій Ющик, апостольський нунцій в Україні католицький архієпископ Томас Едвард Галліксон та ін.У ході бесіди сторони обговорили пер­спективи співпраці Української Православної Церкви та Римо-Католицької Церкви у справі захисту суспільної моральності та відстоювання традиційних христи­янських цінностей перед лицем сучасного секуляризованого світу. Крім того, були порушені питання, що стосуються спільного соціаль­ного служіння та контактів у освіт­ній сфері. На завершення зустрічі митрополит Антоній подарував гостям видання Київської духовної академії.

* * *

Того ж дня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київ­ського і всієї України Володимира, голова Комітету з біоетики та етич­них питань при Священному Синоді УПЦ єпископ Макарівський Іларій, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпис­коп Ірпінський Климент, в. о. прес-секретаря Макарівського вікаріатства Київської єпархії архіманд­рит Філарет (Єгоров) і перший проректор Київської духовної академії протоієрей Сергій Ющик взяли участь у презентації та обговоренні українського видання книги кардинала Курта Коха «Християни в Європі. Нові шляхи передачі віри». Захід, орга­нізований видавництвом «Дух і літера» й Центром святого Климента «Спілкування та діалог куль­тур», відбувся в Національному університеті «Києво-Могилянська академія» за участі автора книги, . представників різних християн­ських конфесій та під головуванням директора видавництва Костянтина Сігова. У рамках заходу відбулася дискусія про становище християнства в сучасному секуляризованому світі.



Луцький псалтир у Італії

5 червня, з благословення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира та за підтримки секретаря Предстоятеля УПЦ архієпископа Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра, у м. Мілан (Італія) від­булася презентація факсимільного видання Луцького Псалтиря XIV ст., здійсненого Волинською єпархією УПЦ. Презентація відбулася після Літургії у храмі православної пара­фії в ім'я святителя Амвросія Медіоланського. Богослужіння звершив архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр у співслужінні настоятеля парафії архімандрита Амвросія (Макара), секретаря Волинської єпархії про­тоієрея Миколая Бондарука та голови інформаційно-просвітниць­кого відділу Волинської єпархії про­тоієрея Валентина Марчука. За Літургією священнослужителі помо­лилися про здоров'я важко хворого митрополита Волинського і Луць­кого Нифонта. По завершенні Літур­гії архієпископ Олександр зачитав слово Предстоятеля УПЦ та передав у дар Амвросіївській парафії при­мірник факсимільного видання Луцького Псалтиря.
Того ж дня презентація факси­міле Луцького Псалтиря XIV ст. та інших факсимільних видань УПЦ відбулася в бібліотеці Медичі Лауренцїана у Флоренції. З благосло­вення Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володи­мира, участь у презентації взяв секретар Предстоятеля УПЦ архі­єпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр. Також у заході взяли участь: Керуючий пара­фіями РПЦ в Італії єпископ Корсунський Нестор, настоятель Амвросіївської общини м. Мілана архімандрит Амвросій (Макар), секретар Волин­ської єпархії протоієрей Миколай Бондарук, голова Інформаційно-просвітницького відділу Волинської єпархії протоієрей Валентин Мар­чук, виконуючий обов'язки прес-секретаря Макарівського вікаріатства Київської єпархії архімандрит Філарет (Єгоров), православне духо­венство Мілана, директор Флорен­тійської бібліотеки синьйора Віра Валітутто, почесний консул України у Флоренції синьйор Анджело Віда­вше, професор Флорентійського університету ― президент Італій­ської асоціації славістів Марчелло Гарзаніті, співробітники видавни­цтва «Горобець», представники влади Флоренції та католицького духовенства.

* * *

10 червня Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир та голова Київ­ської державної адміністрації Олександр Попов відвідали територію будівництва Воскресенського кафедрального собору УПЦ. Його Блажен­ство супроводжували: намісник Києво-Печер­ської Лаври митрополит Вишгородський і Чорно­бильський Павел, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишнев­ський Олександр, єпископ Макарівський Іларій. На будмайданчику гостей зустрічали керівник будівництва єпископ Бородянський Варсонофій та секретар Київської єпархії по м. Києву УПЦ протоієрей Віктор Іващук. У ході огляду викона­них робіт особливу увагу було надано завер­шенню будівництва нижнього храму на честь апостола Андрія Первозванного і рівноапостоль­ного великого князя Володимира ― просвітителів Русі. Нагадаємо, що першу Літургію в цьому храмі Блаженніший Митрополит Володимир має намір звершити в рамках святкування 1025-річчя Хре­щення Русі ― 24 липня, у день пам'яті рівноапос­тольної великої княгині Ольги.

     За матеріалами газети "Церковна православна газета".

     29.06.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар