неділю, 9 червня 2013 р.

Церковні новини


17 травня в резиденції Предстоятеля УПЦ у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулася зустріч Блаженнішого Митрополита Київ­ського і всієї України Володи­мира з головою Комітету Вер­ховної Ради України з питань науки й освіти Лілією Гриневич. У зустрічі взяли участь: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, голова Відділу релі­гійної освіти, катехізації і місіонерства при Священному Синоді УПЦ митрополит Полтавський і Миргородський Филип, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ єпископ Ірпінcький Климент, радник Предcтоятеля УПЦ Юрій Решетников. У ході зустрічі обговорю­валися такі питання: викла­дання основ християнської етики в загальноосвітніх навчальних закладах, надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів різ­ного рівня, визнання держа­вою дипломів духовних навчальних закладів, соціаль­ний статус студентів, випуск­ників і викладачів духовних навчальних закладів. За заслуги перед Українською Православною Церквою й з нагоди дня народження (який гостя відзначала 13 травня) Блаженніший Митрополит Володимир нагородив Лілію Гриневич орденом преподоб­ного Нестора Літописця III сту­пеня.

* * *

19 травня, у Неділю святих жон-мироносиць, Блаженніший Митрополит Володимир відвідав з Архіпастирським візитом Житомирську єпархію. У Спасо-Преображенському кафедральному соборі м. Житомира Предстоятель УПЦ звершив Божественну літургію. Його Блаженству співслужили: Керу­ючий справами Української Православної Церкви митро­полит Бориспільський Антоній; митрополити Хмельницький і Старокостянтинівський Анто­ній, Овруцький і Коростенський Віссаріон, Вінницький і Барський Симеон; архієпископи Білоцерківський і Богуславський Августин, Житомирський і Новоград-Волинський Никодим, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), Городницький Олександр; єпископи Бородянський Варсонофій і Фастівський Даміан; духовенство єпархії. На бого­служінні були присутні голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський, мер м. Житомира Володимир Дебой, чиновники, депутати Жито­мирської обласної ради. Після Літургії Блаженніший Митрополит Володимир привітав усіх з неділею жон-мироносиць, а архієпископа Никодима ― із днем небесного покровителя, праведного Никодима. У подарунок тезоіменитому владиці Його Блаженство подарував ікону з Феодорівським обра­зом Божої Матері.
Того ж дня Блаженніший Митрополит Володимир відві­дав Житомирський Свято-Анастасіївський ставропігій­ний жіночий монастир, де на могилі схиігумені Рафаїли (Чернецької) звершив заупо­кійну літію. У нижньому храмі монастирського собору Блаженніший Владика очо­лив подячний молебень. Сес­тер обителі Його Блажен­ство привітав зі святом жон-мироносиць, подарувавши їм у благословення іконки з обра­зом святителя Миколая. У свою чергу, ігуменя монастиря Михаїла (Фурманець) поздоровила Предстоятеля Української Пра­вославної Церкви з велико­дніми святами, подарувавши йому сувенірну крашанку. Під час прогулянки територією обителі Блаженніший Митро­полит Володимир благословив молодят.

* * *

22 травня, у день святку­вання перенесення мощей святителя і чудотворця Мико­лая з Мір Лікійських у Барі, Блаженніший Митрополит Володимир звершив Боже­ственну літургію в Микільському соборному храмі Покровського жіночого монас­тиря м. Києва. Його Блажен­ству співслужили: Керуючий справами УПЦ митрополит Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмель­ницький і Вишневський Олек­сандр, духовенство обителі. За богослужінням Блаженніший Владика звершив дияконську хіротонію студента НІ курсу Київської духовної академії ченця Філофея (Фоменка).

* * *

22 травня у резиденції Предстоятеля УПЦ у Святій Успенській Києво-Печерській Лаврі відбулося перепідписання «Угоди про взаємодію Української Православної Церкви й Державної служби України з надзвичайних ситуа­цій». Предметом угоди є «взає­модія з метою координації зусиль щодо реалізації завдань, спрямованих на відродження духовності, заснованої на тра­диційних моральних цінностях, що є найважливішим чинником добробуту й безпеки суспіль­ства». Від Української Право­славної Церкви Угоду підписав Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Воло­димир, з боку державного, органу ― голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Михайло Болотських. Під час підписання документів був присутній голова Синодального відділу УПЦ по взаємодії зі Збройними силами й іншими військовими формуваннями України архієпископ Білоцерківський і Богуславський Августин.

* * *

22 травня у своїй резиден­ції в Києво-Печерській Лаврі Блаженніший Митрополит Володимир зустрівся з акти­вом Всеукраїнської Спілки православних жінок. У ході зустрічі обговорювалися питання захисту суспільної моралі, інституту сім'ї й мате­ринства. На зустрічі були при­сутні: Керуючий справами Української Православної Церкви, перший вікарій Київ­ської Митрополії митрополит Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, голова правління Всеукраїнської громадської організації "Спілка православних жінок" Ольга Коваленко й керівник Київської обласної організації Спілки Марина Громова.

* * *

24 травня Блаженніший Митрополит Володимир з Архіпастир­ським візитом відвідав Спасо-Преображенський монастир с. Нещерів Обухівського р-ну Київської області (скит столичного Свято-Троїцького Іонинського монастиря). Блаженніший Владика оглянув територію обителі й благословив братію. Його Блажен­ство також звершив Таїнство Хрещення в монастирському храмі в ім'я Іоанна Предтечі. При звершенні Таїнства у храмі були при­сутні голова Харківської обласної державної адміністрації Михайло Добкін і народна артистка Росії Лариса Удовиченко.

* * *

24 травня, удень пам'яті рівноапостольних Мефодія і Кирила, учителів Словенських, Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир у телефонній розмові привітав Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила з тезоіменитством, побажавши Його Святості багатьох благословенних років слу­жіння на благо всієї Руської Православної Церкви.

* * *

25 травня, перебуваючи на своїй малій батьківщині, у Летичівському р-ні Хмельницької області, Блаженніший Митропо­лит Володимир звершив Літур­гію у храмі в ім'я святителя Миколая Чудотворця смт Меджибіж. Його Блаженству співслужили: митрополити Хмельницький і Старокостянтинівський Антоній, Вінницький і Барський Симеон, Почаївський Володимир; архієпископи Жито­мирський і Новоград-Волинський Никодим, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (секретар Предстоя­теля УПЦ); єпископи Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Дніпродзержинський і Царичанський Володимир, Шепетівський і Славутський Діонисій, Бородянський Варсонофій; місцеве духовенство. Після богослужіння Предстоятель УПЦ звернувся до парафіян зі сло­вами вдячності за молитви в цьому храмі, у який він також приходив помолитися, коли навчався у сільській школі.
Потім Блаженніший Владика відвідав Спасо-Преображенський жіночий монастир с. Головчинці, де він прийняв Святе Хрещення й де, за словами Предстоятеля, почалося його духовне формування. Було звер­шено подячний молебень. Після молебню Блаженніший Митро­полит Володимир вклонився іконі із частицею мощей препо­добного Онуфрія Великого й благословив іконками з образом святителя Миколая Чудотворця ігуменю монастиря Любов (Піхур) із сестрами.
У рамках візиту Блаженніший Владика також завітав до Михайлівської церкви в рідному селі Марківці, де було звершено молебень. Потім, за незмінною традицією, Блаженніший Митро­полит Володимир відвідав сіль­ське кладовище, де звершив заупокійну літію по покійних батьках, Маркіяну й Феодосії, родичах і односельчанах.

* * *

27 травня виповнився 21 рік від часу проведення Харківського Архіє­рейського Собору та 21 рік служіння Блаженнішого Митрополита Володи­мира на кафедрі Київських Митропо­литів. Цього дня Предстоятель Україн­ської Православної Церкви звершив Божественну літургію в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Його Блаженству співслужили: архієпис­копи Білоцерківський і Богуславський Августин, Криворізький і Нікополь­ський Єфрем, Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій, Могилів-Подільський і Шаргородський Агапіт, Харківський і Богодухівський Онуф­рій, Ізюмський і Куп'янський Єлисей, Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр (секретар Предстоятеля УПЦ), Городницький Олександр; єпископи Володимир-Волинський і Ковельський Володимир, Макарівський Іларій, Дніпродзержинський і Царичанський Володимир, Джанкойський і Роздольненський Аліпій, Бро­варський Феодосій, Шепетівський і Славутський Діонисій, Ірпінський Климент, Бердянський і Приморський Єфрем, Бородянський Варсонофій, Фастівський Даміан, Вознесенський і Первомайський Олексій, Васильків­ський Миколай; насельники монас­тиря у священному сані. За Літургією також молився митрополит Феодосійський і Керченський Платон. За бого­служінням Предстоятель УПЦ підніс заупокійні молитви про спочилих учасників Харківського Архієрей­ського Собору Наприкінці богослу­жіння від імені архіпастирів, духовенства і мирян Блаженнішого Митропо­лита Володимира зі знаменною датою привітав архієпископ Білоцер­ківський і Богуславський Августин. У слові-відповіді Його Блаженство подякував усім присутнім за спільну молитву та побажав, щоб Господь почув ці молитви й послав мир Церкві та кожній християнській душі.
Харківський Архієрейський Собор відбувся 27-28 травня 1992 р. у Покровському монастирі м. Харкова під головуванням митрополита Хар­ківського і Богодухівського Никодима (Руснака, † 2011). Більшістю голосів (16 із 18) Предстоятєлем Української Православної Церкви, Митрополитом Київським і всієї України, був обраний митрополит Ростовський і Новочер­каський Володимир (Сабодан).

* * *

27 травня у Львові (в конференц-залі готелю «Львів»), з благословення Блаженнішого Митро­полита Київського і всієї України Володимира, відкрився VII Всеукраїнський фестиваль ЗМІ пра­вославних, організований Синодальним інформа­ційно-просвітницьким відділом УПЦ за сприяння Синодального відділу УПЦ у справах молоді. Перед відкриттям форуму єпископ Львівський і Галицький Філарет звершив молебень на поча­ток доброї справи. Відкрив фестиваль Керуючий справами Української Православної Церкви митрополит Бориспільський Антоній, який оголо­сив вітальне слово Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира. Головна тема православного медіафоруму цього року «Майбутнє засобів масової інформації та пер­спективи розвитку загальноцерковних телевізій­них, інтернет- та друкованих проектів. У фестивалі беруть участь співробітники православних ЗМІ, єпархіальних прес-служб, а також представники Московської Патріархії та Польської Православ­ної Церкви. Докладніше про медіафорум читайте на сайті фестивалю (festzmi.org) і в наступному номері «Церковної православної газети».

* * *

У Сирії розпочалися гоніння на християн. Викрали Митрополита Павла



Пропонуємо бесіду з православним сірійцем, ієромонахом N з Антіохійського Патріархату, присвячену тяжкому становищу християн в сучасній Сирії. Редакція прийняла рішення не вказувати імені священика, щоб не наразити на небезпеку ні його самого, ні його близьких.
Отче, розкажіть, будь ласка, про сучасне становище православних християн в Сирії.
Ми відчуваємо велике гоніння з боку мусульман. Зараз у Сирію приїхали мусульмани з 29 різних країн для участі в джихаді, і на ведення «священної війни» вони отримують чимало грошей з Саудівської Аравії, Катару та інших країн. Ці приїжджі мусульмани у взаємодії з місцевими сирійськими мусульманами проводять і бойові дії, і теракти, та інші акти насильства над мирним населенням. У рамках оголошеної ними «священної війни» вони катують і вбивають православних священиків ― виколюють їм очі, ламають кістки, вирізують з них органи, як це було з отцем Фаддеем аль-Хаддад. Викрадають і священиків, і єпископів, і жінок-християнок, і молодих людей, і ніхто не знає, де ці люди і що з ними. Деякі були викрадені більше року тому, і ми досі не знаємо про їх долю. У деяких відібрали будинки, а чиїсь будинки виявилися зруйновані в результаті боїв. В останні місяці кожен день приносить нам все нові трагедії. Наприклад, вчора викрали цілий автобус з жінками і дітьми. Лідери бойовиків прямо закликають вбивати священиків і ченців, ламати хрести, нічого не залишати. Вони зруйнували багато церков і монастирів, навіть по будівлі нашої митрополії була випущена ракета. Гоніння зачіпають не тільки православних, але і християн інших конфесій. Багато християн живуть в страху за своїх дітей. У кого є можливість, їдуть за кордон, але це стосується в основному тих, у кого є родичі в інших країнах, і у кого достатньо грошей. Є населені пункти, які повністю захоплені повстанцями. Там керують новоявлені еміри, і ті християни, які не змогли втекти з цього місця, зобов'язані платити джизью ― особливий податок за право залишатися християнином, а жінки там повинні закривати обличчя, як мусульманки. Якщо вони не будуть платити джизью, їх просто вб'ють. Недобре, якщо всі християни покинуть Сирію, бо тоді Церква тут зникне. Але, залишившись, вони ризикують своїм життям і життям своїх дітей. Тому Церква знаходиться в дуже складному становищі. Молитва єдина наша опора. Адже все в руках Божих.
Розкажіть, будь ласка, про митрополита Алеппського Павла, викраденого повстанцями-сунітами.
Пройшов вже місяць і десять днів відтоді, як владику викрали, і ми до цих пір не знаємо, що з ним. Ми хотіли б знати, чи він ще живий, але навіть цього не можемо. Владика Павло ― мій духовний отець, вже 22 роки як я сповідаюся йому. Це воістину Божий чоловік, повний любові до Бога і живе заради Церкви. Він один з головних духівників Православної Антіохійської Церкви. Владика прийняв чернецтво на святій горі Афон і там подвизався, але і пізніше, коли його обрали і висвятили на єпископа, він анітрохи не залишив своїх чернечих правил. Він читає щоночі келейне правило, встає рано і взагалі у всьому іншому зберігає чернечий спосіб життя. Владика заснував чернече братство, нас двадцять чоловік, один з нашого братства тепер митрополит Аргентинський. Також владика влаштував жіночу обитель, де близько двадцяти сестер, а, крім того, у нього понад півтори тисячі духовних чад по всьому світу. Митрополит Павло ― дуже скромна людина, яка говорить мало, причому тільки те, що дійсно потрібно. Для мене він зразок і єпископа і монаха. Владика ніколи не ліз у питання політики, завжди займався тільки духовним життям, вчив молитися. Незадовго до його викрадення ми разом ходили містом. Я його запитав: "Геронде, чому ви ходите пішки? Це небезпечно, адже вже багатьох викрали ». А він відповів мені: «Мучеництво ― це єдиний непогрішимий шлях». А тепер я не знаю, що з ним, чи не став він вже мучеником. Ми не знаємо, кого просити, куди звертатися, що робити.
― Як, на вашу думку, надалі можуть розвиватися події в Сирії?
Складно що-небудь припускати, тому що в цьому конфлікті дуже багато сторін, це не війна класичного типу між двома країнами. Але я можу сказати одне: якби не підтримка Росії, ми б вже давно втратили Сирію. Єдине, що можуть робити зараз сирійські християни ― це молитися. Важливо не те, хто помре раніше, а хто пізніше, а те, куди підуть наші душі після смерті. Зараз смерть близька кожному. Наприклад, нещодавно ми їхали по вулиці, і водій хотів скрутити в один провулок, але я в останній момент сказав: «Давай повернемо в наступному». І ледь ми проїхали далі, як у тому провулку, куди ми не стали повертати, розірвалася бомба. Господь захищає нас, і прийде день, коли Він спитає з тих, хто зараз вбиває, ріже, грабує.
― У Росії збирали пожертви та гуманітарну допомогу для постраждалих в ході військового протистояння в Сирії. Чи можемо ми якось ще допомогти православним сирійцям?
― Можливо, якщо тільки на якийсь час дати притулок комусь з жінок і дітей, які знаходяться у небезпеці. Насправді християни не хочуть залишати своїх будинків і рідні місця, але буває так, що це просто необхідно зробити для порятунку людей. Але найголовніше ― моліться за нас!





Сирійський "повстанець" фотографується з "трофеями" - хрестом та єпитрахиллю із осквенненого храму


Розмовляв диякон Георгій Максимов.
Православие.Ru

* * *

Гроші на випускні сукні сербські школярі віддали хворим дітям

Випускники гімназії сербського міста Пірот вирішили відмовитися від дорогих суконь і костюмів на випускному вечорі, щоб віддати заощаджені гроші нужденним, повідомляє видання srbija.ru. У ході акції «Твої п'ять хвилин блиску ― чиєсь ціле життя» школярі та викладачі зібрали 310 000 динарів (приблизно 30 000 гривень), вчора ці гроші були передані трьом сім'ям з тяжко хворими дітьми.
В урочистому залі Гімназії були передані гроші для 12-річного Предрага Потіча, що хворіє дитячим церебральним паралічем, 11-річного Матєї Лазаревича, який переніс сім операцій, та п'ятирічного Чеди Тошича, також хворого на ДЦП, який після нещодавньої операції почав ходити.
Після урочистостей у Гімназії, випускники пройшли по центру міста у футболках з написом «Твої п'ять хвилин блиску ― чиєсь ціле життя».
Випускники розповідають, що вони хотіли зробити щось таке, щоб їх запам'ятали, а також дати приклад наступним поколінням.
«Ці гроші, які я віддав би за дорогий одяг, яку хто знає, коли б ще одягнув, я можу віддати комусь, кому це дійсно необхідно», ― розповідає випускник Брана Костич.


За матеріалами видань: "Церковна православна газета" та "Православне Закарпаття"



Святині Святої Землі.
Автор - Мирослав Костик






















































































09.06.2013

Немає коментарів:

Дописати коментар