середу, 28 грудня 2016 р.

Вітаємо з Новим 2017 роком!

«Літо Господнє»




«Як нескінченний золотий потік проходить час, який приходить з вічності і безповоротно повертається у вічність» – стверджує святитель Церкви Христової Григорій Богослов. Безповоротно відходить у вічність буття минулий рік, з яким ми прощаємось, і з надією вступаємо у Новий 2017 рік. Оглядаючись на минулий рік, багато чого так і залишилось лише надією на завтрашній день. Це і питання миру на нашій рідній землі, якого так всі ми чекали і лише живемо надією і просимо Бога в молитвах дарувати цей мир Божий у Новому році. Так, ми нічого не зробили, що могло б зробити цей рік, що минає, «Літом Господнім», згідно з Євангельськими словами.
Скільки чекань і надії ми вкладаємо в майбутній рік. І знову всі ж чекаємо, що будемо щедро одарені Богом любов’ю тих, хто нас оточує. Але цього недостатньо, ми покликані бути і творцями; ми покликані зробити цей рік «Літом Господнім». І нам слід пам’ятати, що «сила Божа в немічі здійснюється», і не просто в людській немічі, а в немічі діяльній, в немічі подвигу, і тому потрібно постійно молитись, працювати, нести духовний подвиг. Для цього ми повинні ввійти в цей рік з смілими і твердими намірами будувати в повну міру наших можливостей «Град Божий» в цьому «граді людському», в якому ми живемо.
І знову, оглядаючись на минули, ми бачимо, скільки багато чого ми не зуміли здійснити на протязі цього року по різним причинам, в тому числі – по недобрій нашій волі. І перед тим, як вступити в Новий рік, покаємося перед Богом, визнаємо свої помилки і збережемо досвід життя, який нам дарує можливість більше не повторяти минулих помилок. Пам’ятаймо, що весь сенс нашого життя тільки в тому, щоб любити Бога, любити ближнього і щоб все творити тільки в ім’я цієї жертовної любові, творити добрі діла.
Пам’ятаймо, що самий важливий час у житті – теперішня мить. Тому що минуле відійшло у вічність, а майбутнє – ще не наступило; і сама важлива людина у твоєму житті та, яка тепер знаходиться перед тобою і якій ти можеш зробити добро або зло; і сама важлива справа у твоєму житті – в цю хвилину, цій людині дати все, що може бути їй дано.
Будемо вступати в Новий рік з почуттям відповідальності і духовної радості, вступати в цей Новий рік з вірою в Бога, з надією, що Господь укріпить наші немічні сили тільки силою Божою. Пригадую народну мудрість. Один король сказав своєму народу: «Спитав я сторожа, який стояв у дверей нового року: «Дай мені світло, щоб я з упевненістю міг вступити безпечно у невідоме…». І він сказав мені: «Вклади руку твою у руку Божу – це буде для тебе краще, ніж світло, і вірніше відомого шляху». А це закликає кожного з нас довіритися Богу у всіх обставинах життя.
В Новому році перед нами лежить час, як чиста засніжена рівнина, не зап’ятнана гріхами нашими. Ми можемо вступити в цю рівнину життя і почати йти твердим кроком віри, повного довір’я до Бога, з надією, що все буде не по-нашому, а по-Божому. І з посиленою любов’ю ввійдемо в цей рік, з щирим покаянням за наші гріхи і йти до Бога, як апостол Петро пішов по морським хвилям. Підемо назустріч Богу з вдячністю, навчимося дякувати за все, тому що все нам даровано від Бога для спасіння, все – дар Божий: і світле і темне, і гірке і солодке, і печаль і радість. І далі будемо йти так, щоб воцарилося Царство Боже, Царство Господнє, Царство любові. Ввійдемо в цей же Новий рік, як діти Божі, щоб будувати Божий світ, в якому прославиться Господь, в якому засяє радість Господня.
Дорогі браття і сестри! Сердечно вітаю всіх вас з Новим 2017 роком. Від всієї душі бажаю, щоб благодать Божа завжди щедро перебувала у ваших душах і серцях. Мира вам Божого та благословення Господнього.


прот. Василій Ігнат. 

Немає коментарів:

Дописати коментар