середу, 28 грудня 2016 р.

Слово про Архіпастиря!


Христос посреді нас!
Дорогі браття і сестри!

Вашій увазі пропонуємо «Слово про Архіпастиря!»



4 листопада 2016 року Церква нашого краю урочисто відзначила 50-річчя Високопреосвященнішого Феодора, архієпископа Мукачівського й Ужгородського. А 16 грудня Його Високопреосвященство відзначив день Тезоіменитства, день пам’яті свого небесного покровителя, священомученика Феодора, архієпископа Олександрійського.
Ваше Високопреосвященство! Дорогий наш владико! Від імені духовенства та багатотисячної православної громади Іршавщини прийміть наші щирі привітання разом з найкращими побажаннями та щирою молитвою до Всещедрого Бога, Цариці Небесної Божої Матері та Вашого небесного покровителя і священомученика Феодора, архієпископа Олександрійського. Ми просимо і молимо Всемилостивого Бога, щоб укріпляв і підтримував Ваше Високопреосвященство в доброму здоров’ї на многії і благії літа на радість і славу Святої Церкви Христової і всього православного народу краю.
Благодаримо Господа, Подателя життя та всіх благ, Який одарив ваше Високопреосвященство Своїми Божими всещедрими дарами. Ваше Високопреосвященство є мудрим кормчим церковного корабля, а Ваше святе ім’я стало символом вірності Святому Православ’ю, Церкві Христовій, символом великої жертовної любові до всього глибоковіруючого народу краю.
Молодим Ви прийшли до нашого краю і довгий час несли послух священнослужителя і духівника Мукачівського Свято-Миколаївського жіночого монастиря. А вже дев’ятий рік, як ви є архіпастирем Мукачівської єпархії.
Свято-Миколаївський Мукачівський жіночий монастир у всі часи, навіть у роки безбожного атеїзму, був осередком Православ’я на Закарпатті. Незважаючи на те, що ті часи не сприяли духовному життю і церковному розвитку, оживилось духовне життя у святій обителі: постійно зростала кількість духовних чад. Монастир неначе заново ожив. До нього поспішав церковний народ послухати мудре слово, отримати духовні поради, взяти благословення на добрі справи. І кожний, хто приходив до святої обителі, заново оживали повнотою євангельського життя та християнського свідчення про Бога, Святу Церкву, віру православну, відроджувалися духовним життям. Древня обитель, як і в старі добрі часи, вказувала правильну дорогу до вічного спасіння. Пригадую, що часто в келії Ви приймали багатьох священнослужителів та духовних чад. Всі отримували добрі поради, мудрі настанови. Для багатьох Ви й нині залишились досвідченим духівником, якого в наші часи кожному з нас нелегко знайти. У Вашій прекрасній бібліотеці можна було повести розмову і про сьогодення церковного життя, отримати відповідь з багатьох питань духовності, з питань богословських основ християнського віровчення. І кожний, хто зустрічався з Вами у розмові, отримував духовні поради, правильні відповіді та питання, були вражені Вашою простотою, доступністю, мудрістю, а особливо духовністю.
Пригадую слова нині покійного протоієрея Миколая Логойди, колишнього секретаря Мукачівської єпархії, який у розмовах з духовенством говорив, що необхідно звернути увагу на цього молодого духівника, що його чекає  велике майбутнє – він стане мудрим архіпастирем нашого краю
Ставши архіпастирем нашого краю, Ваше Високопреосвященство, Ви зуміли об’єднати весь народ, духовенство, яких любите жертовною архіпастирською любов’ю. Велика і різностороння діяльність Вашого Високопреосвященства на ниві Божій. Ви постійно проявляєте свої найкращі якості на ниві архіпастирського служіння Богу, народу, у справі проповіді Слова Божого, в адміністративній та господарській діяльності. Ви докладаєте чималих зусиль у вирішенні найскладніших питань церковного життя. Особливо зріс авторитет Вашого Високопреосвященства серед духовенства, віруючого народу, бо всі питання Ви вирішуєте по совісті, з честю, гідно виконуючи пастирські обов’язки. Все це ми чітко усвідомлюємо і відчуваємо.



Ваше Високопреосвященство є одним із найдосвідченіших богословів нашого краю. Християнське життя, як відомо, складається з практичної і духовної діяльності. Останню святі  Отці Церкви називають богослов’ям. Мета християнського життя, як вчив преподобний Серафим Саровський, в «стяжанні благодаті Святого Духа» І, безсумнівно, що ця мета без знання основних істин православної віри недосяжна. Особливо це відчувається у Ваших проповідях, публікаціях на сторінках церковних видань «Православний літопис», «Наукові записки». Ви навчаєте всіх вічній Премудрості зростати у духовному розумінні. Це сприяє тому, що віра християн є живою і багатою добрими справами.
Особливо неповторними є Ваші архіпастирські проповіді, в яких ви проповідуєте величні істини Божі, закликаючи всіх стати на дорогу спасіння і вічного життя. Ваші проповіді просякнуті Духом Святим і завжди відкривають перед нами незвідану новизну, особливо про епоху ХХ століття, коли Ви говорите про новомучеників та сповідників сучасності. Ваше архіпастирське мудре слово завжди возвеличує дух, утверджує молитовність та живий зв’язок всіх з Господом Ісусом Христом.
Чимало Ваших архіпастирських трудів направлені на утвердження зв’язків з Афоном. Недарма протягом багатьох століть вихідці з нашого краю несли свій чернечий послух на цій святій горі. Особливістю цієї духовної царини є те, що ви сприяєте будівництву храмів на честь чудотворних ікон Божої Матері, чимало яких прославлені на святій горі Афон. І Ви приносите в дар святим обителям краю списки чудотворних афонських святинь. А це велика милість і заступництво Богоматері нашого краю, які служать духовному єднанню з Афоном.
Ваше Високопреосвященство проводить тісну співпрацю з вченими науковцями Ужгородського національного університету, сприяє проведенню міжнародних наукових конференцій, матеріали яких публікуються на сторінках журналу «Наукові записки». З Вашого благословення та сприяння при єпархіальному управлінні функціонує 21 відділ церковно-просвітницьких центрі, товариств, братств, які проводять величезну діяльність у всіх сферах духовного життя краю, особливо пов’язаних роботою з молоддю, які сприяють відродженню і духовному зростанню.
Не можна описати всю величну діяльність Вашого Високопреосвященства у цьому невеликому слові. Але вона відкриває для всіх дорогу до пізнання істинного Бога, святої Церкви, православної віри, на кінець, дорогу людини до пізнання самої себе, адже на шляху до спасіння важливо «пізнати самого себе».

Ваше Високопреосвященство!



Ви гідно і мудро окормляєте Церкву Христову, ведете Божий народ через всі випробування, труднощі у цьому нелегкому земному світі, що лежить у злі, проводите через житейське море до тихої пристані Царства Божого. За роки Вашого архіпастирського служіння у нашому краї освячено чимало нових храмів, відкрито нові монастирі, відбувається духовне відродження Божого народу. І все це духовною радістю переповнює наші вдячні серця, і  наші душі наповнюються благодаттю Божою.
Вже дев’ятий рік Ваше Високопреосвященство духовно окормляє православну паству Мукачівської єпархії. І один Господь знає, які іспити довелося пережити Вашому Високопреосвященству за цей час, і які чекають ще попереду. Допомоги Вам Божої, Високопреосвященніший Владико і многая літа.
І в ці дня Вашого славного ювілею – 50-річчя, Дня Тезоіменитства, дорогий і Високопреосвященніший Владико, ми з синовньою любов’ю до Вас, возносимо щирі і сердечні молитві до Всещедрого Бога, Цариці Небесної за здоров’я Вашого Високопреосвященства і просимо Господа укріпити Ваші духовні і тілесні сили у високому архіпастирському служінні для блага і слави Святої Православної Церкви Христової та спасіння люблячої Вас православної пастви краю.

Іс полла єті, Деспота!

Василій ІГНАТ,
протоієрей м. Іршава  

Також опубліковано в газеті «Нове життя».

Немає коментарів:

Дописати коментар