суботу, 7 грудня 2019 р.

Поклик кожного християнина в служінні Богу і людям

     4 грудня в сесійній залі Іршавської районної ради відбулася зустріч з представниками лікарів Іршавщини. В ній взяли участь керівники району. З словом до медиків звернувся і прот. Василій Ігнат



Поклик лікаря – служити народу

Шанові представники інтелігенції, медицини, представники влади
     Мені приємно сьогодні зустрітися з вами у цій залі,  в цьому великому крузі. Перш за все, хочу щиро вклонитися всім вам і висловити щиру подяку лікарям, медсестрам та всьому медперсоналу за ту постійну величезну роботу, роботу щоденну – вдень і вночі, яка потребує величезних фізичних і моральних зусиль. Бо дійсно, це величезний подвиг, це служіння нашому народу, служіння нелегке у цей складний час в нашій державі.
     Хочу торкнутися надзвичайно складної реформи медицини і висловити своє бачення вирішення проблеми, яка виникла у нашому Іршавському регіоні. Дійсно, за останні десятиліття у нашій незалежній Україні проводилося і проводиться чимало різних реформ, які стосуються різних галузей та напрямків економіки. Але, на жаль, жодна з цих реформ не принесла позитивного значення та результатів для простих людей. Можливо реформи принесли користь окремо взятим людям, наприклад нашим сучасним мільйонерам, але для простої людини ці реформи позитивної користі не принесли. Про це свідчить стан справ в економіці та розвитку держави сьогодні. Колись в епоху колишнього Союзу Україна займала дев’яте місце у світі та входила в десятку кращих економічно розвинутих країн світу, а завдячуючи сучасним еконмоічним реформам ми опинилися на задвірках європейських країн, опинилися серед так званих країн третього світу. Попередні реформи звели нанівець цілі напрямки високотехнологічних виробництв, наприклад, космічних, точних приладів, комп’ютерної техніки, машинобудування та багатьох інших напрямків, і це вже майже назавжди втрачено, враховуючи той факт, як відбуваються і проходять реформи в нашій країні. Пригадую, тільки в нашому містечку було чимало, десь за два десятки, фабрик, заводів, підприємств, де працювало декілька десятків тисяч людей, а сьогодні вони втрачені назавжди, і переконаний, що вони не запрацюють в найближчому майбутньому. Де вихід із становища, в якому опинися наш мудрий, працьовитий та талановитий народ, якому вкрай потрібні кошти, щоб утримувати сім’ю, щоб елементарно жити та виводити в світ своїх дітей. Людям залишається одне – залишати рідний дім і йти в далекі краї, щоб прожити, в результаті чого відбувається розпад сімей та чимало й інших негативних наслідків, особливо серед молоді – розквіт наркоманії, вживання алкоголю, тютюну, духовна деградація молодої людини, яку змушені залишати батьки.
     Звичайно, що реформи, в тому числі медична, повинні проводитися, але з користю для всіх людей. Бо я, ви, представники медицини, влада – всі ми покликані служити народу. Якщо ми не будемо служити, то для чого ми тоді потрібні. На верху нехай думають щодо цієї медичної реформи, тому що ми бачимо зараз висувають земельну реформу. Йде мова про двісті тисяч гектарів землі, які будуть давати окремим багатим людям, а що буде мати з цієї реформи звичайна проста людина. Вона не буде мати можливість отримати хоча б невеликий клаптик землі, де можна було б виростити картоплю, огородину і т. д. Проста людина не буде мати нічого, щоб елементарно проіснувати на цій землі, я вже не говорю нормально жити.
     Звичайно, що сьогодні ми всі покликані дружно жити між собою, а не звинувачувати один одного у вирішенні цих проблем. Звичайно, ми всі винуваті і доля відповідальності за завтрашній день лежить на кожному з нас. І тому, як пише святий апостол: «Се что добро, і что красно, єже жити братії вкупі», жити в мирі з Богом, з ближніми, зі своєю совістю.
     З історії ми знаємо, як говорив святий князь Володимир Великий до своїх синів. Він взяв 12 прутиків по кількості своїх синів і коли намагався їх переломити то не зміг, але коли він взяв один прутик то легко переломив. Так і ми, якщо будемо в єдності, а не звинувачуватимемо один одного в наших проблемах, то, звичайно, нашими спільними зусиллям зможемо вирішити всі складні проблеми життя. Як говорить народна мудрість: «Якщо хочете, щоб вас поважали люди, вмійте поважати перш за все самі себе». Поважати один одного – це наше покликання, поважати той життєвий Хрест, який кожен з нас несе в своєму житті. Кожний проходить своє життя, кожний несе свій життєвий Хрест і кожний призваний для служіння Богу і ближньому. І я підтримую всі ваші правильні та виважені сьогоднішні мудрі ініціативи, і головне, щоб вони принесли користь усім. Справа в тому, що нікому і ніколи не вдалося посадити людство в «прокрустове» ложе, як говорить народна мудрість.
     З цього приводу хочу сказати і те, що не треба порівнювати Закарпатську обл. з Києвом, тому що у нас сама високогірна область в Україні. Звичайно, 100-тисячний район заслуговує на те, щоб тут були всі необхідні медичні центри для того, щоб кожній людині надати першу медичну допомогу, прийняти роди, провести невідкладну операцію, а не їхати за тридесять земель, наприклад з сіл Лисичева чи Кушниці. І головне, щоб всі пацієнти були задоволені і медичною допомогою – і молоді матері, і важкохворі старші люди. Щоб були задоволені і лікарі своєю зарплатою, а не перебивалися на мізерну копійку, яку вчасно не платять по декілька місяців. Як і ви підтверджуєте, шановні лікарі, остання була оплачена за жовтень. Необхідно прийняти мудре рішення усім у проведенні медичної реформи. Я, звичайно, не є спеціалістом у цій галузі, але як представник від Громадської організації, зокрема від Церкви, вхожу в Громадську раду при райдержадміністрації і з повагою ставлюся до кожного з вас і бажаю всім Божого благословення, підтримую мудрі ініціативи і думаю, що в єдності сила, в єдності перемога. Серед пропозицій необхідно підтримати звернення до трьох депутатів Верховної Ради, депутатів обласної Ради, в міністерство охорони здоров’я, щоб підтримати Іршавську лікарню. Жителі міста Іршави та сіл не повинні бути байдужими до цієї проблеми, а лікарі району повинні проявити ініціативу. Не будемо байдужими, бо лікарня потрібна всім нам.

4.12.2019                                                 прот. Василій Ігнат






















Немає коментарів:

Дописати коментар